Skicka kärnkraftsexperterna till Japan

I svt:s Gomorron Sverige sitter en rad kärnkraftsexperter och glider på sanningen i sina desperata försök att lugna allmänheten. Det är samma experter som i åratal undanhållit allmänheten om att hur farlig atomklyvning och kärnkraften är.
De är inte lika självsäkra längre. De flackar med blicken, överläppen har stelnat och skinnet spänner över kindknotorna men budskapet är i stor sett oförändrat; kärnkraft är ren och säker. Allt annat är skräckpropaganda.
Tittarna får ringa in och en person undrar om vi i Sverige kan hjälpa Japan på något sätt? Skicka pengar till Röda Korset Korset föreslår Christian Di Schiena på Kommunikationsforum. Efter den stora förskingringen inom Svenska Röda Korset är det inget bra förslag. Nej, jag tycker vi ska skicka alla kärnkraftsexperterna på Strålskyddsmyndigheten och de fysikiprofessorer som i åratal suttit och misslett både allmänhet, media och beslutsfattare om riskerna med atomkraftem.
Nu kan de ort och ställe studera kärnkraftens risker i verkligheten och samtidigt hjälpa till med räddningsarbetet direkt på plats. Enligt deras uppfattning är det ju inte så farligt för radioaktiviteten blåser mest ut öve havet!
I spetsen för denna delegation vill jag ha folkpartisten och EU-parlamentarikern Marit Paulsen för hon var den först politikern som började tala om att bygga ny kärnkraft i Sverige. Naturligtvis ska alla hennes hängivna kärkraftsförepråkande partikamrater med Jan Björklund, Carl Hamilton med flera följa med. Och naturligtvis också centerns Maud Olofsson och Andreas Carlgren tillsammans med statsminister Fredrik Reinfeldt, kd-ledaren Göran Hägglund och övriga kärnkraftskramare inom den borgerliga alliansen som under hösten i riksdagen röstade bort stoppet för nya kärnkraftverk i Sverige. Även den tilltänkte nya ordföranden för socialdemokraterna Håkan Juholt som också talar sig varm för kärnkraft bör ingå i delegationen. Han kanske ratas nu när partikamraterna ser de apokalyptiska följderna av reaktorhaverierna i Japan. Den förre skogshuggaren och gruppledaren Sven-Erik Österberg, min kandidat, som har fötterna på jorden, har tagit intryck och ifrågasätter nu kärnkraften borde ha en god chans.
Rune Lanestrand
gp vg gp svt

6 Responses to Skicka kärnkraftsexperterna till Japan

 1. Lasse Karlsson skriver:

  Man kan säga att Olof Buchard på sitt sätt var inne på samma linje som Rune när han överraskande dök upp på vår manifestation på Sergels torg i Stockholm igår. Med ironi och vrede gisslade han ”overklighetens folk” som vägrar se vad som händer. Stort bifall. Många människor hade på kort varsel hittat dit – på en gång allvarliga, bedrövade och upprörda. För en gångs skull också uppvaktade av journalister från radio, TV och tidningar.

  Gilla

 2. Ann-Charlotte Berntsson skriver:

  Sedan vill jag uppmärksamma er på att Hamilton m.m har vidhållit att Japans kärkraftverk är de modernaste och säkraste som finns. Men att de är byggda i jordbävningsområden och därför inte går att jämnföra med Svenska kärnkraftverk. M.a.o detta skulle aldrig kunna hända i Sverige?

  Men om vi råkar ut för terrorism exempelvis flygplans attacker? Eller att man hackar in i Sveriges data nät och slår ut data och el m.m? Kanske samtidigt slår någon medvetet ut kylvattenförsörjningen? Reserv agregaten? Vad händer med temperaturen i våra kärnkraftverk då? Greenpeace påpekade vänligen och fredligen detta då de trängde sig i i kärnkraftverken?
  Men ingen reagerade. Kanske går det upp ett liljeholmens snart? Vi kan inte föreställa oss hur olyckorna kommer att se ut. Vad händer om pandemin slår till och en stor del av jordens befolkning stryker med? Vem skall då kyla kärnkraftverken och utjänt bränsle? Tänk om politiker!!!!!!!!!

  Gilla

 3. Ann-Charlotte Berntsson skriver:

  Jag är också för detta förslag på allvar inte som ironi. Jag tror och hoppas att världssamfundet måste hjälpa till med resurser och personal för att omöjligt minimera skadorna. Stor kraft bör sättas in för att få undan utjänt kärnbränsle och för att kyla ned reaktorerna för att sedan få dem täckta. Militärfartyg, vattenkanoner, generatorer och olja samt personal från kärnkraft och kärnfysiker runt om i världen krävs nu tror jag. Visserligen berode Tjernobyl på slarv och tidigare brister, men de hade kraft att stoppa reaktorhärden när väl olyckan var framme. Japan behöver assistans vi borde erbjuda dem hjälp framför allt med utrustning och kunnigt folk. Det vore självklart att beordra ut personal från IAEA m.m?

  Förhoppningsvis kan man mildra effekterna av denna pågående och accelererande miljökatastrof.

  Gilla

 4. Martin Goës skriver:

  Det som i begynnelsen såg illa ut, tycks nu ha eskalerat till riktigt djävligt. Slutar inte marken i Japan att skaka snart, lär det stiga till fullständigt åt helvete!
  För all del, skicka gärna gänget ovan att städa upp på plats – fast jag tror inte de skulle göra så mycket nytta – och glöm inte skicka med dem varsin piassava!
  Vid den här olyckan, som kan eskalera till ett Tjernobyl i repris, fick vi i alla fall veta tämligen omgående vad som hänt. Minns Tjernobyl – ryssarna försökte ju mörka eländet!

  Gilla

 5. Sven-Olof Olsson skriver:

  Jag har inte sett några apokalyptsika följder av reaktorhaverierna i Japan ännu.

  Gilla

 6. Sven skriver:

  Bra förslag Lanestrand. Jag tror att vi med stor uppslutning kan ordna insamling till resekostnaden om det nu skulle vara så att regeringsplanet behövs hemma.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: