Japans härdsmältor i Riksdagen

Inledande fråga av Sven-Erik Österberg (s):
Fru talman! Händelserna i Japan berör oss alla djupt. En omfattande förstörelse och mänsklig katastrof ser vi spelas upp inför våra ögon. Senast i dag såg vi också hur människor flyr från Tokyo i rädsla för vad som händer i de kärnkraftsverk som sprider strålning. Denna händelse understryker någonting. Kärnkraft är inte ofarlig. När en allvarlig olycka sker riskerar konsekvenserna att bli katastrofala. Vi får hoppas att det inte blir fullt så illa som man kan befara när man ser nyheterna därifrån, men risken är överhängande.
Därför blir min fråga till statsministern: Varför valde ni att blunda för kärnkraftens risker när ni beslöt att öppna för tio nya kärnkraftsreaktorer i Sverige?
Klicka här för att se hela frågestunden, med statsminister Reinfeldt, på webben.
Rune Lanestrand
gp svt expr svt gp gp svd vg dn

4 Responses to Japans härdsmältor i Riksdagen

 1. Stewe Wahlström skriver:

  Men vem tror att vi ska få en jordbävning med magnituden 9 och en tsunami på 23 meter i Sverige??

  Är det egentligen inte så att det är otroligt att det endast är begränsade utsläpp i Japan??

  Klart vi ska ha kärnkraft i Sverige, som någon expert uttryckte sig: Kolkraft, oljekraft och bilutslåpp märks inte när det sker men vi bryt oss inte om dess konsekvenser, kärkraftolycker kräver måtbara antal dödsoffer och vi går i taket!!!

  Tänker på en skylt som jag såg när jag kom till Sydney för många år sedan.
  Antal dödade av ormar 1,1
  Antal dödade av hajar 0,9
  Antal dödade av Krokodiler 1,2
  Antal dödade i trafiken 673 var försiktig när Du går över gatan

  Så snälla kärnkraftmotständare kärnkraft är ormar och krokidiler vart dagliga liv är bilolyckor

  Tack för mig

  • Rune Lanestrand skriver:

   Skulle nästan önska att jag var lika ovetande som du om den radioaktiva strålningens oerhört negativa följder för allt liv. Det måste kännas skönt att inte behöva oroa sig. Där du bor borta i Michigan har du kanske USA:s kärnreaktorer på stort avstånd och därför känner dig säker. Men i dag går ingen säker med ökade strålrisker runt hela jorden.Tyvärr.

 2. Paul Rimmerfors skriver:

  Jag läste Riksdagens frågestund med Reinfeldt i förrgår. Min slutsats var att Sven-Erik Österberg(S)och Peter Eriksson(M)ställde mycket relevanta frågor i Japans ödesstund, och efter alliansens okritiska och okunniga beslut om utbyggnaden av svenska kärnkraften.
  Reinfeldts svar vittnar om en intellektuell härdsmälta. Liksom Maud Olofsson och Andreas Carlgren (C)besvarar han som en papegoja alla frågor med ”alliansens tre ben”, kärnkraft, vatten och alternativen. Reinfeldt vågar inte svara om kärnkraftens fortsättning i Sverige, annat än att den för tid och evighet är ett av ”benen”.

  • Rune Lanestrand skriver:

   Jag är på sätt och vis lite optimist när det gäller den politiska elitens inställning till kärnkraften. Nu efter Fukushima-katastrofen.
   De numera så populistiska Nya moderaterna kommer att under galgen svänga i takt med folkopionen. Den antikärnkraftvåg som bara är i sin linda kommer att svepa bort obildbara politiker som folkpartisterna Carl Hamilton, Marit paulsen, Jan Björklund och Eva Flyborg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: