Hans Blix och Marit Paulsen till Fukushima

I tv-sofforna sitter ständigt en rad kärnkraftsexperter och glider på sanningen i sina desperata försök att lugna allmänheten. Det är samma experter som i åratal undanhållit allmänheten om hur farlig atomklyvning och kärnkraften är.
De är inte lika självsäkra längre. De flackar med blicken, överläppen har stelnat och skinnet spänner över kindknotorna men budskapet är i stor sett oförändrat; kärnkraft är ren och säker. Allt annat är skräckpropaganda. Och de annars så flata och mot överhetens så inställsamma programledarna ser inte lika beundrande på experterna längre.
Tittarna får ringa in och en person undrar om vi i Sverige kan hjälpa Japan på något sätt? Skicka pengar till Röda Korset Korset föreslår Christian Di Schiena på Kommunikationsforum. Efter den stora förskingringen inom Svenska Röda Korset är det inget bra förslag. Nej, jag tycker vi ska skicka alla kärnkraftsexperterna på Strålskyddsmyndigheten och de fysikiprofessorer som i åratal suttit och misslett både allmänhet, media och beslutsfattare om riskerna med atomkraften.
Nu kan de ort och ställe studera kärnkraftens risker i verkligheten och samtidigt hjälpa till med räddningsarbetet direkt på plats. Enligt deras uppfattning är det ju inte så farligt för radioaktiviteten blåser mest ut över havet!
I spetsen för denna delegation vill jag ha förre IAEA-chefen Hans Blix och EU-parlamentarikern Marit Paulsen (fp) som var den första i riksdagen som började tala om att bygga nya kärnkraftverk i Sverige. Naturligtvis ska alla hennes hängivna kärnkraftsförepråkande partikamrater med Jan Björklund, Carl Hamilton med flera följa med. Och naturligtvis också centerns Maud Olofsson, Andreas Carlgren och moderaterna Per Unckel och Ulf Adolfson tillsammans med statsminister Fredrik Reinfeldt, kd-ledaren Göran Hägglund och övriga kärnkraftskramare inom den borgerliga alliansen som under hösten i riksdagen röstade bort stoppet för nya kärnkraftverk i Sverige. Självskriven reseledare är förstås Alliansens egen kärnkraftscoach Hans Blix fp). Han som chef för IAEA har misslett hela det politiska etablissemanget när det gäller kärnkraftens risker.
Även den tilltänkte nya ordföranden för socialdemokraterna Håkan Juholt som också talar sig varm för kärnkraft, särskilt i hemstaden Oskarshamn, bör ingå i delegationen. Han kanske ratas nu när partikamraterna ser de apokalyptiska följderna av reaktorhaverierna i Japan.
Uppdaterad 21 mars.
Rune Lanestrand
Ny teknik

8 Responses to Hans Blix och Marit Paulsen till Fukushima

 1. Jerry skriver:

  En liten satirisk bild på maud olofsson

  maud burns 2

  Gilla

 2. Freddy skriver:

  Får vi total härdsmälta i en av de fyra reaktorerna så har ju de 50 i räddningspersonalen inte lång stund kvar i livet, så det kommer definitivt att gå åt folk i en strid ström. Fråga inte vad kärnkraften kan göra för dig, fråga vad du kan göra för kärnkraften, Måddan !

  Gilla

 3. Martin Goës skriver:

  Marit Paulsen kan vi hemskans gärna dumpa i Japan. Mänskligt att döma har hon inte så många år kvar i detta jordelivet – ålder, hälsotillstånd etc. – och det skulle vara skönt att bli av med henne. Hon har svängt från sosse på vänsterkanten till folkpartist, hon bytte fot i EU-frågan, och hon bytte också fot beträffande kärnkraften. Att byta parti säger jag inte så mycket om – i det avseendet är hon i gott sällskap med många andra. Men att hon ändrade sig från att vara en stridbar EU-motståndare till att bli en ivrig EU-förespråkare har jag aldrig förlåtit henne. Skitpratet om att ”vi” därmed kan vara med och påverka har jag aldrig köpt – i och med att vi gick med i EU gav vi upp vår suveränitet! Det står, klart och tydligt, i brottsbalken att den som aktivt medverkar till att vi ger upp vårt land eller del därav, dömes för högmålsbrott! I klartext: landsförräderi!!! Märk väl, att paragrafernas ordalydelse INTE behöver tolkas bokstavligen – de kan mycket väl tolkas i överförd bemärkelse! Sett utifrån ordalydelsen i Brottsbalkens paragrafer om landsförräderi skulle Ingvar Carlsson, Göran Persson och Carl Bildt ha ådömts långa fängelsestraff för landsförräderi!!! Ta också med Fredrik Reinfeldt, som signerade det s.k. Lissabonfördraget, och därigenom avhändade vårt arma fosterland det mesta av det som återstår av vår suveränitet till Bryssel!! Marit Paulsen borde dömas för medhjälp, eftersom hon satte en stol i EU-parlamentet och sin privatekonomi före vårt kära fosterlands oberoende.
  Jag personligen höll EU-inträdet för ett landsförräderi, och det står jag fast vid!
  Att Marit Paulsen nu förespråkar kärnkraft kan för all del ha rent pragmatiska motiv – hon ser det som att välja mellan två onda ting. Olja och kol, med CO2-utsläpp i atmosfären, eller kärnkraft med förvisso avfallsproblemen, men betydligt mindre CO2-utsläpp.
  Skulle tro att debatten om kärnkraftens vara eller inte vara mojnar rätt snart – så skedde efter Tjernobyl.
  Men, ärligt talat Rune, att tro att sossekongressen ratar Håkan Juholt p.g.a. Fukushima-katastrofen är väl ändå att tro på jultomten…

  Gilla

 4. Ingeborg skriver:

  Heja Rune!
  Det var det bästa jag läst på länge. Låt Marit Paulsen och de andra utan skyddsmundering på plats studera följderna av katastrofen. Kanske man kan hoppas att de blir kvar!

  Gilla

 5. ruth felldin skriver:

  Hur dum kan mänskligheten vara? Detta jordklotet har kunnat bebos och liv har kunnat växa till sig just pga att det inte är radioaktivt strålande, (vilket är få ställen i universum), eller att just detta material varit så långt under ytan att det inte har kunnat avge strålning. Nu plockas sådant material upp till jordens yta av oss människor, utomordentligt korkat,och gör hela jorden obeboelig. Med radioaktiv strålning hotas allt levande.

  Gilla

 6. ABA skriver:

  Vilka strålande förslag!

  Jag håller med samtliga inlägg…

  Kan vi kanske krydda med att de får ta med sig sina barn och barnbarn också?

  Gilla

 7. Sven skriver:

  Gruppresa.
  Lanestrands förslag på studieresa är lysande.
  Jag deltar gärna i utarbetandet av studieprogrammet och naturligtvis i insamlingen av erfoderliga medel.

  Gilla

 8. Inger W skriver:

  Mycket bra förslag på expeditionens sammansättning till Japan. De kan också ta med sig cheferna för våra kärnkraftverk. När de i alla fall är på studieresa kan de ju besöka sjukhusen och barnhemmen runt Tjernobylområdet.- På kvinnokliniken i Kiev vet jag att det finns oförklarligt(?) många unga kvinnor med cancer i underlivet.
  Sedan kan de utöka resan till några områden för uranbrytning. Det framkom nyligen att chefen för kk-verket i Oscarshamn aldrig varit på de ställen verkets råvara kommer ifrån.
  Med tanke på alla miljarder som nu rinner ner i det radioaktiva kärnkraftshålet på skattebetalarnas bekostnad så betalar vi mer än gärna detta studiebesök.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: