Utrikespolitiken får inte präglas av cynism

Ett gyllene tillfälle att träna stridspiloter och att säkra tillgång på olja. Det är skälen till varför flera länder nu anfaller mål i Libyen, inte för att stoppa folkets lidande kan man i dag läsa i Dagens Nyheter. Det låter oerhört cyniskt.
Tyvärr är jag inte förvånad då det länge stått klart för mig att de stora länderna bedriver krig för att säkra olja och andra naturtillgångar. Men när det nu misstänks att ingripandet med flygbombningar också är för att träna stridspiloterna då finns det all anledning i världen för Sverige att hålla sig utanför.
I stället ska Sverige hålla på sin traditionella freds- och säkerhetspolitik och satsa på humanitärt bistånd. Det väcker respekt bland världens folk och minskar risken för terrorangrepp på Sverige. Ett terrorangrepp som mycket väl kan rikta sig mot ett kärnkraftverk.
Det är generande att det bara är Jimmie Åkesson, bland partiledarna, som vills satsa på humanitära insatser i stället för att skcka JAS-plan till Libyen.
För mig är det obegripligt hur förespråkarna för militära insatser före humanitära så snabbt fått med sig så många ledande politiska debattörer från höger till vänster. Skäms på dig Göran Greider! Jag trodde du var en grundmurad humanist.
Det är lika skrämmande som sorgligt att major Jan Björklund och fänriken Allan Widman och några hökar inom moderaterna har kunnat svänga opinionen så snabbt i vårt land.
Rune Lanestrand
dn dn gp vg svt gp svd dn vg gp svt svd gp svt svt vg dn

6 Responses to Utrikespolitiken får inte präglas av cynism

 1. JANNE skriver:

  (Utbrytare i den globala planeringen)

  Tydligen är inte Libyen, Elfenbenskusten, Sudan och Zimbabwe med i Africom (global militär).

  Libyen har inte en västkontrollerad centralbank heller.
  Det fick de när ”rebellerna” satte upp Central bank of Benghazi. Kriget betalas med olljeintäkter från området:

  http://www.bloomberg.com/news/2011-03-21/libyan-rebel-council-sets-up-oil-company-to-replace-qaddafi-s.html

  Vilka är rebellerna som sätter upp centralbanker?
  Gissa! Benghazi är en grogrund för terrorister och träningsläger för ALQ.

  Viktig betydelseförskjutning:

  ”Rebel” (2011- Arab color revolutions) = ”Terrorist” (2001-2010, War on terror)

  Under 2010-talet leder terrorn till demokrati och bör stödjas. Under 2000-talet ledde terrorn till ”civilisationernas kamp och muslimsk extremism, som behövde filas ned. Det internationella kommunitetet programmerar vidare…Kul med nya krig…öh.

  Gilla

 2. Magnus Virenius skriver:

  Regeringens utrikespolitik kan köra över riksdagsbeslut i utrikespolitik med en bulldozer över, helt enligt vår konstitution.

  I mars 2010 har riksdagen beslutat om att erkänna folkmordet med dess rätta namn, och bad regeringen att rätta sin politik därefter. Regeringsmedlemmar, med Bildt i spetsen, ringde och bad om ursäkt turkiets Davutoglu (utrikesminister) och Erdogan (premiärminister) och försäkrade dem offentligt att sveriges regering inte tänker som riksdagen och det är detta som gäller (som svensk utrikespolitik). Detta folkmord som kostade 1.5 miljoner människoliv och som blev själva definitions exemplaret för den polsk judiska juristen Raphael Lemkin som döpte begreppet till GENOCIDE, förnekas alltså i vår faktiska utrikespolitik, riksdagen till trots och forskare (utom de som avlönas av turkiet). Rör denna politik människor i sverige direkt? Ja, faktiskt mer direkt än libyen och afghanistan, med tanke på att regeringens politik i turkiet utgår ifrån att turkiet (75 miljoner, muslimer 99.5% till följd av folkmordet) ska in i eu till varje pris, tyskland och frankrike till trots. Davutoglu och Erdogan propagerar att europa är för dåliga på att ge turkisk/muslimska europeer en hemvist, allt medan kristna än idag förföljs och dödas i turkiet. Bildt, pekad av Davutoglu som mest turkisk vänlig eu politiker, propagerar friskt att Turkiet självklart kommer att respektera europas kristna arv. Good Luck!

  Gilla

 3. Martin Goës skriver:

  Heder åt Jimmie Åkesson och SD som förordar humanitära insatser i Libyen framför militära! Jag trodde en gång i tiden att vårt ”försvar” var till för att, i första hand, försvara VÅRT EGET territorium, och, i andra hand, vårt OMEDELBARA NÄROMRÅDE!! Afghanistan och Libyen kan näppeligen räknas dit – det begriper till och med ett barn… Träna stridspiloter – bah! Varför har vi då inget eget flyg i Afghanistan, när det nu är så viktigt att träna våra JAS-piloter???
  Nej, vår ”försvarspolitik” de senaste decennierna är ingenting annat än ett mycket, mycket dåligt skämt!

  Gilla

 4. elina skriver:

  Bra skrivet instämmer. Har skrivit själv om det samma men något ilsknare.

  Gilla

 5. Sture Nilsson skriver:

  Bra skrivet Rune.Vämjeligheten börjar stå en upp i halsen.I tv-sofforna får de underdåniga maktslickarna bre ut sig i sken av att vara ädeldemokrater.De flesta journalister och ledarskribenter knäböjer av vördnad inför schakalerna.

  Gilla

 6. Sven-Olof Olsson skriver:

  I dag är det lätt att helhjärtat instämma i dina synpunkter Rune.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: