Strålningen från Japan har nått Sverige

Att den radioaktiva strålningen inte skulle nå Sverige från Japan har kärnkraftsexperterna försäkrat. Den stora allmänheten förstod säkert att de talade mot bättre vetande men programledarna nickade med och lät dem hållas sprida sitt falska budskap. Vi har bara en en jord och en rymd. Det borde även de som ställer frågorna begripa. T ex den främste kärnkraftspropagandisten KG Bergström som i åratalt missbrukat framskjutna sin ställning inom public service. Nu i kärnkraftskramande Expressen.
Nu har den radioaktiva strålningen från Tukushima uppmätts med de högsta halterna i Stockholm. Då byter experternas genast fot; ”Halterna är mycket låga och innebär inga som helst risker för människor och miljö säger Leif Moberg som är forskniningschef vid Strålsäkerhetsmyndigheten.” Väck Moberg mitt i natten och han, i likhet med sina kollegor, upprepar detta mantra med en papegojas envishet.
Hur låga halter av Jod-131 som kan påverka den känsliga sköldkörtel vet faktiskt ingen och det här är bara början. Utsläppen från delvisa havererade raektor pågår hela tiden. Halterna kring kärnkraftverket stiger hela tiden och i Tokioregionen är, på sina håll, den radioaktiva halten i kranvatten redan för hög för spädbarn.
De fölrsta bidlerna från arbetet inne i reaktorbyggnaden inger sannerligen inte stora förhoppningar. De visar ett arbetet försiggår i mörker. Där de utsatta, troligen tvångkommenderade insatsarbetarna, famlar sig farm. Och i ett annat slags mörker famlar tv-soffornas allla strålningsexperter som talar mot bättre vetande.
Rune Lanestrand
dn dn vg gp dn svt svd

7 Responses to Strålningen från Japan har nått Sverige

 1. Kaj Johansson skriver:

  Ett par dagar efter smällen i Japan pratade en professor i strålningsbranschen, tydligen just hemkommen från Japan, i radions P1. Han kommenterade syrligt för att inte säga hånfullt dessa ignoranta halvidioter som oroar sig för följderna av kärnkraftverkets kollaps. Det här är den sortens experter vi avlönar antingen direkt över skattsedeln eller via elräkningen.

  Gilla

 2. Theresa van Vliet Wiegert skriver:

  Hej! Rakade komma till din blog via lanken fran SvD-artikeln. Vill bara papeka att de matningar som gjorts ar som mest 0,3 mBq/m^3 luft. (milliBecquerel dar 1 Bq=1 sonderfall per sekund. Vad tidningar hela tiden saknar ar jamforelsematerial. Ett exempel vi kan jamfora med ar innehallet i vara kroppar av det radioaktiva amnet kol 14. En normal 70 kg manniska stralar, pga sitt kol 14, med en intensitet av 3700 Bq. Mao ar stralar du och jag naturligt ca 10 miljoner ganger mer an det jod som uppmatts. (jag har magister-examen i fysik och doktorsexamen i astrofysik – min specialitet ar inte karnfysik, men jag har last det pa universitetsniva. Du kan latt kolla mina siffror i tabeller online). Jag skulle vilja pasta att tidningarna skrammer upp allmanheten helt i onodan, genom att missa att skriva ned enkla jamforelser och darmed udnervisa allmanheten om vad som vekrligen pagar.

  Gilla

 3. Mats skriver:

  Tyvärr så mäts ju bara bakgrunds strålningen. Ingen talar om partiklarna. Strålningen från en enskild radioaktiv partikel ger inte utslag på mätarna men om du råkar andas in en så ökar strålningen i kroppen med ca 1 000 000 000 ggr. Så man kan ju bara hoppas på att inga partiklar lyckas ta sig hit.

  Gilla

 4. Anna skriver:

  Hej Rune! Jag skulle vilja komma i kontakt med dig angående frågor till en uppsats, men hittar inte din mailadress. Maila mig gärna om du har möjlighet. Tack!

  Gilla

 5. Draken skriver:

  Då har vi sett en bekräftelse på att ‘experterna’ rätt och slätt är riskförnekare. Deras enda uppgift är att lugna ner befolkningen.
  Nu vet vi vad dessa s.k. experter skulle säga om något av våra kärnreaktorer skulle haverera: INGEN FARA! Man undrar var gränsen går: När ÄR det farligt?? Eller snarare: Är strålning överhuvudtaget farlig??
  All den här strålningen skulle inte nå Sverige, sa de i som den första kommentaren. Och nu när nedfallet ändå har nått oss, ja då har den hunnit bli helt ofarlig. Det är därför våra myndigheter inte har brytt sig om att införskaffa jodtabletter till folket.

  För att inte behöva grubbla vad det här kan ha för konsekvenser för oss i Sverige kan man bege sig till hälsokosten eller sin terapeut och köpa algtabletter eller jodtabletter i någon form och ta en dubbel dos under en vecka eller två. Sedan fortsätter man med en normaldos. Det skyddar sköldkörteln.

  Gilla

 6. Göran keijser skriver:

  Det som slår mig är att alla dess experter tycks överens om att ju närmre strålningen kommer och dess högre den är, dessto mer fel måste det ju varapå de tidigare gränsvärdena. För nu är det inte strålningen så farlig längre. Får dessa experter hålla på en stund till så blir snart strålningen hälsosam. Sluta tro på dessa exerter och använd (SBF) = Sunt Bond Förnuft.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: