Maud Olofsson dementerar – avgår inte, än

Aprilskämtet Maud Olofsson avgår togs tydligen på fullt allvar av så många redaktioner och journalister att centerledaren fick gå ut med en dementi. Det var kul. Men enligt läckor i centerkansliet ska valberedningen ha frågat Olofsson om det inte är dags att hon lämnar plats för en ny ordförande på kommande förbundsstämma.
Nu till en helt annan sak. Eddie Meduza. Den föraktade barnhemspojken med sin svåra uppväxt har efter sin död blivit kult. P g a sina grova texter var han med rätta portad i radio och tv. Men även då han ville göra seriösa texter och försöka komma ifrån stämpel som sexbuse och fula ord så hölls han ute i kylan av den fisförnäma kulturelieten och tvingades försörja sig på att fortsätta vara grov och tillfredsställa en ytlig och rå publik.
Nu hålls han fram när kulturprogrammet Kobra med Kristofer Lundström vant tittarna med återkommande mer eller mindre perversa sexinslag. I veckan sände Kobra ett program om Könsrock från en sunkig skuta vid en kaj i Stockholm. Ögonen riktigt lyste på Lundström som inte kunde dölja sin förtjusning över de grova texterna som nu tydligen betraktas som kultur. I varje fall av svt.
I går kväll sände svt:s kulturredaktion ett minnesprogram där man gottade sig åt de grova texterna i Meduzas sånger. Politiskt korrekt undvek man sorgfälligt hans politiska engagemang och samhällskritik.
Vad hade annars med tanke på de läckande kärnkraftsreaktorerna i Fukushima varit mer motiverat än att spela hans låt; Mera kärnkraft. Klicka här för att lyssna till den. Den är grym som ungdomarna säger.
Det påstås att kärnkraftskraftshöken Carl Hamilton (fp) inte har förstått att det är satir utan spelar den för att peppa upp sig inför tv-intervjuer och kärnkraftsdebatter i riksdagen.
Rune Lanestrand
svd svt svd svt expr gp gp dn dn expr svt expr

4 Responses to Maud Olofsson dementerar – avgår inte, än

 1. […] Martin Moberg, Peter Högberg, Rune Lanestrand, Johan Westerholm, RöttRätt och […]

 2. Micke skriver:

  Lyssna gärna på Eddie Meduzas ” Man är en idiot ” och se om han hade några poäng där. http://www.youtube.com/watch?v=zsxZkHwicAA

  • Martin Goës skriver:

   Finns massor av Eddie Meduza-klipp på YouTube – bara att logga in och lyssna! Har inte kollat om han finns på Spotify, för all del – men man kan ju hitta det mesta av svenska artister där.
   Min uppfattning är att han nu, flera är efter sin död, börjar få det eftermäle han förtjänar. Han drog ju rekordpublik i folkparkerna på 80-talet, trots – eller kanske tack vare – att han var portad på Sveriges Radio och TV! Och detta långt före mobiltelefonins och internets tidevarv – djungeltelegrafen var effektiv då också…

 3. Martin Goës skriver:

  Hahaha!! Det var ett lyckat aprilskämt – särskilt med tanke på att somliga tog det på allvar! Oavsett vilket, så tycks det inte spela någon roll om Maud sitter kvar eller inte – Centern kommer aldrig tillbaka till de opinionssiffror och det inflytande de hade på 70-talet. Kräftgången började på allvar när Karin Söder var centerboss – svenska folket förlät henne aldrig lördagsstängningen av Systembolaget – och partiet har aldrig hämtat sig sen dess. Intentionen var vällovlig – de ville få svenskarna att kröka mindre – men det upplevdes som ett ingrepp i den personliga friheten, och sådant är aldrig populärt.
  Jämför med hur Gorbatjovs popularitet på hemmaplan trillade ner i källaren, när han ville få ryssarna att nyktra till…
  Jag såg K special om Eddie Meduza, eller Errol Norqvist, som han egentligen hette. Karl´n var begåvad, han trakterade ett flertal olika musikinstrument, och han var också produktiv. Men han kunde aldrig – och kan än i dag – knappast anklagas för att ha varit politiskt korrekt. Jag upplevde musiken från hans storhetstid som en satir, med glimten i ögat, över bonnraggarlivet på landet. Han tog typiska schabloner av lufsiga, brännvinspimplande lantisar och skruvade det hela några snäpp till i sina texter. Sett ur det perspektivet framträder hans kvaliteter som musiker och artist – han plockade minnen från sitt eget liv utanför Stockholms tullar och gjorde något helt eget av det – och det slog! Må han vila i frid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: