”Oberoende” kärnkraftsexperter avlönas av atomindustrin

TV-soffornas experter är oftast betalda av kärnkraftsindustrin. Av de femton experter som flitigast uttalat sig om Fukushima, i radio, tv och tidningar, tar 10 emot bidrag eller lön från kärnkraftsindustrin. Det framgår av en omfattande journalistisk djupgrävning som gjorts av Göteborgs-Posten.
En av dessa förment oberoende experter är chalmerprofessorn Imre Pázsit, som i GP, två dagar efter katastrofen vid Fukushima helt avfärdade riskerna med en härdsmälta i Fukushima.
I en intervju i Aftonbladet 3 juni -09 rörande slutförvaring vid Forsmark i Östhammar säger professor Pázsit att det radioaktiva avfallet är så ofarligt för östhammarsborna att ”jag hade kunnat gräva ned det i min trädgård”. Detta imbecilla uttalande publiceras utan några motfrågor.

Imre Pázsit är för sin forskning helt beroende av anslag från kärnkraftsindustrin. Han satt flera år i styrelsen för Miljövänner för kärnkraft som finansieras av kärnkraftsindustrin. Han är medförfattare till propagandaskriften ”Kärnkraft i människans tjänst”. Han är också medlem i American nuclear society som bedriver lobbying för atomkraft gentemot den amerikanska kongressen.
Professor Pázsit bedriver just nu ett propagandaprojekt för kärnkraft som finansieras av Vattenfall, Ringhals och Oskarshamns kärnkraftverk.
En annan ofta förekommande ”oberoende” expert som flitigt anlitas av medierna är Janne Wallenius. Professor i reaktorteknik vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. Wallenius är en av de mest intervjuade experterna rörande Fukushima. Sitter i styrelsen för MFK, Miljövänner för kärnkraft. Hans forskarbudget vid KTH betalas till 40 procent av kärnkraftsindustrin.
Tänk på detta nästa gång du hör en expert som prisar kärnkraften eller tonar ner riskerna med katastrofen i Fukushima. Tänk på det när du nästa gång hör uppburna politiska kommentatorer som t ex KG Bergström eller Carl B Hamiltin (fp) propagera för kärnkraft. Kom då ihåg att många journalister och politiker okritiskt har anammat budskapet från ”oberoende” och oseriösa forskare som Imre Pazsit och Janne Wallenius.
Rune Lanestrand
För att läsa Catarina Håkanssons intervju med prof Pazsit, detta absoluta journalistiska bottennapp, klicka här.
För att läsa hela artikel i GP klicka här.
dn svd dn dn vg svd svt dn gp gp svt dn svt expr dn svd gp dn svd

12 Responses to ”Oberoende” kärnkraftsexperter avlönas av atomindustrin

 1. Tharand skriver:

  Bra skrivet, tack!

  Gilla

 2. Carina skriver:

  Tack Rune, för detta…

  Det förvånar inte mig….Det som förvånar mig är att människor fortfarande förespråkar kärnkraft som ”miljövänligt” och framhärdar att vi ska fortsätta att använda oss av kärnkraft.( de människor som inte är avlönade av kärnbränsle industrin)
  Jag tror att man måste titta på HELA kärnbränsle-kedjan…från brytning av uranet, transport till upparbetning, upparbetning, transport igen till kärnkraftverk, användning av bränslet, transporter till mellanförvar, och därefter obefintligt slutförvar i 100 000 år. Kalkylera på hela kedjan..hälso och miljöpåverkan.
  Det skrämmer mig också, att tex Japan har 55 reaktorer…i ett oerhört seismologiskt instabilt område. Det är endast en fråga om tid innan nästa stora jordbävnings katastrof inträffar där ( enligt experter)Kärnreaktorer klarar inte att överskjöljas av havsvatten…ändå ligger de flesta kärnkraftverk just vid haven…tala om motsägelsefullt.

  Gilla

 3. Klas skriver:

  En fråga: Vad är det med intervjun i aftonbladet som gör den till ett bottennapp?

  Gilla

 4. Pizpot Gravgarr skriver:

  herr artikelförfattaren:
  GP skriver: ”Nio av de 15 experterna har eller har haft förtroendeuppdrag för någon lobbygrupp i kärnkraftsdebatten.”
  1. Nio inte tio.
  2. Lobbygrupper är nödvändigtvis inte för kärnkraft, det finns lobbygrupper mot kärnkraft som anlitar experter.
  3. Det vore intressantare att se vad de fem oberoende experterna kom fram till men då hade du kanske blivit besviken?

  Du far oförsiktigt fram med sanningen. Den där artikeln innehåller dessutom tyvärr självmotsägelser.

  Inga-Lill J: hur många ton arsenik tror du det finns i världshavet? Hur många ton guld? Det är koncentration av giftiga eller radioaktiva ämnen som är det farliga, alltså mäter du ditt husradon i bequerel per kubikmeter luft.

  Göran Keijser: …och du har sett att japanska kärnkraftsmyndigheter vädjar om utländsk hjälp?

  Gilla

 5. Inga-Lill J skriver:

  Man får ständigt höra att det radioaktiva vattnet som släpps ut späds ut i havsvattnet så det är ingen fara!
  Sen i andra andetaget så hör man om gigantiska mängder med använt havsvatten som också pumpas ut i havet. Men hur mycket det än späds med havsvatten så finns ju dessa radioaktiva ämnen där. och med havsvattnet så sprids de ju sakta runt hela jorden.

  Gilla

 6. Göran Keijser skriver:

  Varför åker inte dessa ”experter” till Japan och hjälper till, det är ju inte några risker med kärnkraften och dess strålning. Jag tror att det skulle vara ganska lätt att finansiera deras resa, ty det torde räcka med en enkelbiljett. När skall folk förstå att vi alla blir lurade av dessa experter.

  Gilla

 7. […] En av dessa förment oberoende experter är chalmerprofessorn Imre Pázsit.En annan ofta förekommande ”oberoende” expert som flitigt anlitas av medierna är Janne Wallenius. Professor i reaktorteknik vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. Läs mer: Rune Lanestrands blogg […]

  Gilla

 8. Eva Berglund skriver:

  Dom borde kalla in professor Pazsit och kommentera att man nu konstaterat att det skett härdsmältor 🙂

  Gilla

 9. […] ”Oberoende” kärnkraftsexperter avlönas av atomindustrin”. Två av de oftast intervjuade experterna i Sverige är beroende av kärnkraftsindustrin, professor Imre Pázsit och Janne Wallenius. […]

  Gilla

 10. MH skriver:

  Bra att du belyser detta, Rune!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: