Finland visar vägen

Valet i Finland blev främst en tydlig markering mot den tilltagande överstatligheten inom EU. Något som många politiskt korrekta politiska komentatorerna inte vill låtsas om.
Elitens dröm om den överstatliga unionen som, utan folklig förankring, ska lösa alla problem över huvudet på både nationer och väljare har nu fått sig en rejäl knäck.
Sannfinländarnas exceptionella framgång borde få de svenska partierna att tänka till. Då det finns en lika stark opinion mot EU:s överstatlighet i Sverige. Efter 12 år som generalsekreterare i Föreningen Norden vågar jag påstå att mentaliteten är tämligen likartad i den nordiska länderna.
Lika många svenskar som finländare frågar sig varför EU ska rycka in och skjuta till pengar till medlemsstater som grovt missköter sin ekonomi.
EU-systemet påminner om när staten går in och skjuter till pengar till banker som grovt misskött sig. Vilket får till följd att, oansvariga, bonusstinna bankdirektörer, med ca 5 års mellanrum redovisar stora kreditförluster som skattebetalarna får gå in och betala.
En politik som oundvikligen leder till ett osunt socialbidrags-tänkande bland både bankchefer och regeringar.
Rune Lanestrand
svt dn dn expr svt

9 Responses to Finland visar vägen

 1. Martin Goës skriver:

  Sannfinnländarnas valframgång är inget annat än en signal om att det är något mycket sjukt med hela EU-systemet! Jag har hört från vissa håll, att röstsammanräkningen kring folkomröstningen 1994 om Sveriges medlemsskap MANIPULERADES! Märk väl – det var MYCKET jämnt mellan för och emot! Själv har jag alltid ansett Sveriges EU-medlemsskap för ett LANDSFÖRRÄDERI, och det står jag för än i dag! Skrev t.o.m. en insändare därom t. GP – men den hamnade förstås i papperskorgen såsom varande politiskt inkorrekt!
  Vad Sannfinländarnas EU-kritik handlar om är – som SD:s EU-kritik också går ut på – att vi inte längre är herrar i eget hus!!! Senast var det datalagringsdirektivet, som är inget annat än en djup kränkning av EU-medborgarnas personliga integritet! Dessutom förespråkar Cecilia Malmström, vår EU-kommissionär, att Sverige ska betala ett bötesbelopp för att Riksdagen – mkt tack vare SD – röstat MOT datalagringsdirektivet! Hon har dessutom mage att nämna en summa Sverige ska betala PER DYGN – minns ej beloppet just nu. Är inte hon kvalificerad för beteckningen landsförrädare, samt dumstrut och tjära och fjäder på Slottsbacken i Stockholm??? Hon företräder DEFINITIVT INTE Sveriges intressen i sin egenskap av EU-kommissionär! Just detta påhitt är inget annat än ett påhitt från Washington i kölvattnet efter 9/11! VARFÖR SKA VI EUROPÉER BOCKA OCH BUGA FÖR PARANOIDA GENERALER I PENTAGON??? Finns INGEN anledning!!!Vi förvandlas, bit för bit, från medborgare till undersåtar i ett allt mer perverterat världssystem!! Perioden med medborgerliga rättigheter var bara en historisk parentes medan ekonomin byggdes upp efter andra världskriget. Vi fick det bättre och bättre, och höll käften, medan våra s.k. ”folkvalda” ströp vår frihet bit för bit!!!
  Den enda punkt på Sannfinnländarnas program jag – som Sverigedemokrat – ställer mig mycket tveksam till, är deras propåer om att slopa den obligatoriska skolsvenskan i Finland. Det har talats svenska i Finland sen urminnes tider, svenska är en del av den finska kulturen och finlandssvenska är en omistlig del av Norden! Och glöm inte Åland, som ju är svenskspråkigt och enligt somliga egentligen borde tillhöra Sverige!
  Beträffande det ekonomiska, blir jag förbannad på Swedbanks agerande framför allt i Lettland! De gör en repris på lånefesten i Sverige drygt 20 år tidigare, och håller på att köra Lettland till randen av statsbankrutt på köpet. INGEN ENDA bankdirektör ställs till svars för denna totalt vettlösa kreditpolitik, och svenska skattebetalare får stå för notan! Letterna påtvingas ett ”räddningspaket” från IMF och svenska staten, och all offentlig service skärs ner till hälften!
  Letterna måste vara antingen kuvade av ett halvsekel med sovjetisk överhöghet, eller utrustade med änglars tålamod, SOM STÅR UT MED DESSA KRIMINELLA NEDSKÄRNINGAR SOM DRABBAR DERAS BARN OCH SJUKA!!!!!
  Jag lovar, hade det varit greker, så hade de för länge sen satt eld på Swedbanks glasfallos i Riga!!!

  Gilla

 2. Einar Schlereth skriver:

  Du har helt rätt, Rune. Det fanns ju en gång i Sverige en rörelse mot EU – har den helt och hållit somnat in?

  Gilla

 3. Lisa skriver:

  Håller med Kerstin. Det är folket som får betala för bankirernas gambling och kompisaffärer.

  Gilla

 4. Kerstin skriver:

  Nu är det oftast inte de krisdrabbade staterna som själva förorsakat sina problem, utan det är Euron som skapat omöjliga villkor då staterna i Europa är alltför olika men alla måste ha samma ränta ex. varvid det inte går för en enskild stat att undvika krascher när åtgärder mot sådana borde vidtas.
  Det handlar i grunden om att framför allt Tyskland suger ut de mindre staterna, där sedan helt oskyldiga människor får betala kalaset med försämrade levnadsvillkor.

  Gilla

 5. Inga-Lill J skriver:

  Skönt att det kommer fram att folk i våra grannländer inte odelat hyllar den nya sovjetstaten EU. Att det finns folk som tröttnar på överstatligt o byråkratiskt styre. Det är nog trots allt inte bara i Sverige det finns ett motstånd mot påhitten från EU.
  Fast det verkar som det vore så när gammelmedia ska framföra sin syn på saken. Här kunde de dock inte mörka utan var tvungna att visa på sanningen.(om det finska valresultatet)

  Gilla

 6. Lisa skriver:

  ”Trickle down” effekten lyser med sin frånvaro… det är dammsug upp som gäller. ”Små smulorna, små smulorna, är lustiga att se..”

  Gilla

 7. JANNE skriver:

  Osunt bidragstagande – det sk ”corporate welfare”!

  Logiken är:
  De som har, ska ha. Bankerna behöver kapital, eller hur? Investerarna vill inte förlora på sina bets, eller hur? Det räcker inte med kapitalism och fri marknad. Staten behöver stötta företagen i dåliga tider. EU behövs för att stora företag inte ska välta på marknaden.

  De som inget har, ska inte ha. Socialbidragstagare och invandrare ska inte tunga ned på den gemensamma ekonomin, eller hur? hur skulle det gå för månniskor med pengar skulle betala för den gemensamma ekonomin och så sänka tillväxten?

  När det går bra för de stora, går det bra för de små!
  Fattar vi den logiken?

  Politikerna fattar den helt klart. Jag fattar den inte än, riktigt! Måste tänka…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: