I Tage Danielssons fotspår

De flesta av dagens kulturarbetare fegar och vil inte stöta sig med politiker och makthavare. De väljer den breda vägen som främst går ut på att söva ned allmänheten i deras naiva tro på att vår vulgärkonsumtion och miljöförstöring är förenlig med framtida välfärd. Att säga sanningen kan minska på brödfödan. Man kan komma på kant med överhetens hornputsare inom radio, tv och övrig gammelmedia.
En som inte är rädd för att säga sanningen är Olof Buckard.
Vid demonstrationen i går på Sergels torg på ”Tjernobyldagen” skrädde han inte orden. Det var mitt i prick. Helt i Tage Danielssons anda med en extra spets. Talet ligger på YouTube;

Rune Lanestrand
svt svd svt dn gp svd

10 Responses to I Tage Danielssons fotspår

 1. Martin Goës skriver:

  Bosse J: Tack för tipset! Ska bli intressant läsning.

  Gilla

 2. Gösta Walin skriver:

  Hej Rune
  Du skriver:
  ”De flesta av dagens kulturarbetare fegar och vill inte stöta sig med politiker och makthavare. De väljer den breda vägen som främst går ut på att söva ned allmänheten i deras naiva tro på att vår vulgärkonsumtion och miljöförstöring är förenlig med framtida välfärd.”

  Mitt intryck är att kulturarbetarna nästan fanatiskt propagerar för en apokalyptisk syn på livet. Frågan är om detta är så klokt; eller kanske till och med helt fel.
  Det finns mycket dumheter, men konstigt nog verkar ändå utvecklingen gå åt rätt håll när det gäller sådana saker som barnadödlighet, förväntad livslängd osv.

  Gilla

 3. Martin Goës skriver:

  Fotnot: Columbi ägg: Uttrycket kommer sig av en historia om hur Columbus, efter sin upptäckt av Amerika, undfägnades med en stor galamiddag av kung Ferdinand och drottning Isabella av Spanien. Alla åt och drack, och skålade för den store upptäcktsresanden. Så kom det sig, att någon i sällskapet frågade Columbus, hur han kom på idén att segla västerut för att upptäcka ett nytt land.
  Columbus bad då om ett kokt ägg. Detta levererades, och han tog ägget, knackade dess spetsiga ände mot bordsskivan – och ställde så ägget på bordet.
  ” Det är mycket enkelt – det gäller bara att komma på det!”

  Så är det i princip med alla enkla/geniala uppfinningar/upptäckter – det är busenkelt, det gäller bara att komma på det!

  Gilla

 4. Martin Goës skriver:

  Ja, Tage Danielsson – salig i åminnelse – kunde vara vass på sitt sätt. Bäst var han när man kunde höra honom live, i radio eller i TV – hans mjuka stämma, som lugnt och stilla läste upp texten med vad han ville säga, men med den vassa ironin precis under ytan! Han la sin satir på en nivå, så att det först efteråt sjönk in att han sågat, slitit itu, slaktat – vad du vill – vad han nu ville gissla. Alla är vi ju bekanta med Karl-Bertil Jonssons julafton, med Tages underfundiga ironier. Få komiker, varken före eller efter honom, kommer upp i hans klass.

  En som uppenbarligen inte fattat ett skit om vad Tage Danielsson stod för, är modebloggaren Blondinbella, alias Isabella Löwengrip. Hon tyckte att Karl-Bertil var en simpel tjuv – vilket visar på vilken nivå hon står.
  Hon kan också sägas vara en exponent för den allt mer tilltagande Hollywoodiseringen av vårt samhälle och vårt folk. Yta, schablonmässiga figurer, schablonmässigt tänkande, onda och goda, lyckliga slut, påtvingat positivt tänkande etc. Tack och lov är läget inte LIKA illa som i USA, men om vi inte ser upp, är vi snart där – och multijättarna gör som de vill, utan att vi fattar ett skit av vad som pågår!!!

  Vi sitter fast i ett högenergisamhälle, inriktat på ekonomisk tillväxt och mera och mera KONSUMTION!!!
  Kraftbolagen tutar på med sin otillräckligt säkrade kärnkraft – det enda som räknas är vinster – men där finns det en sportslig chans att opinionen kan bromsa det skenande tåget, och växla över på mer miljövänliga alternativ. Vi måste bara hitta ett Columbi ägg beträffande solenergi – DÅ är vi i hamn och slipper se fram emot uppvärmnings- och belysningskostnader som spräcker varenda hushållsbudget!

  Men vad som gör mig RIKTIGT, RIKTIGT oroad, är hur kemijättarna och s.k. ”markinvesterare” målmedvetet skaffar sig kontrollen över vårt dagliga bröd, dels genom GMO-skiten, och dels genom att slå under sig enorma markarealer, fr.a. i U-länder!! Och detta i en värld, som redan producerar MER än tillräckligt för att föda hela världens befolkning – det ENDA som sätter käppar i hjulen är simpla kortsiktiga profitintressen!
  Tjära och fjäder, nån?…

  Gilla

  • Inga-Lill J skriver:

   Det känns skönt att läsa ditt inlägg Martin! Det är en tröst i detta konstgjorda plastsamhälle att det trots allt finns människor som genomskådar det glättade ytskiktet! Det ger ett visst hopp för framtiden. Man känner att man är inte helt ensam med sin syn på livet.

   Gilla

   • Martin Goës skriver:

    En uppmuntran för dig: I Storbritannien har Monsanto (en av GMO-profitörerna) packat ihop och dragit, tack vare att aktivister systematiskt har saboterat ALLA som helst försöksodlingar! Önskar bara att svenskarna hade lika mycket stake…

    Gilla

  • Sven-Olof Olsson skriver:

   Här kan jag nog för ovanlighetens skull instämma i ett inlägg på den här bloggen. ”Hollywoodisering” var ett bra ord. Den tvingar ungdomar (eller ofta ungdomarnas föräldrar) att satsa dyra pengar på senaste modetrenden annars är de ”ute”. Program som ”Gör om mig” i Gokväll bygger vidare och utvecklar den här livsstilen. ”Resebyrån” med Helene Benno tar upp avlägsna resemål. Att flyga runt halva klotet till Thailand räknas som en vanlig semesterresa.

   Allt det där känner jag till. I fråga om kärnkraft känner jag mig också ganska fullärd. Däremot vet jag alldeles för lite om GMO och markinvesterare i U-länderna. Det vore intressant att se flera inlägg i de frågorna.

   Gilla

   • Martin Goës skriver:

    Jag är själv inte så insatt i GMO-frågan som jag skulle vilja vara, men jag har sporadiskt sett helsidesannonser i SvD om aktieteckning på jordegendomar i bl.a. Rumänien o. Ukraina – annonser vilka utlovar helt osannolika avkastningar på satsat kapital. Jag finner det stötande att människor 100-tals mil från rumänernas el. ukrainarnas fosterjord lockas att köpa deras land, för att på detta odla diverse för kulturlandskapet därstädes främmande grödor, gigantiska monokulturer, enbart för att göda fjärran aktieägare som aldrig hållit i en spade!!!

    Det finns stora investerare (läs: PLUNDRARE!!!) från fr.a. Sydkorea o. Indien, men även Europa och USA, som letar upp och köper enorma landarealer i främst 3:e världen, för att på dessa ytor odla gigantiska monokulturer, avsedda för export och i sista hand för den inhemska marknaden. Ett exempel var en indisk entreprenör, som köpte upp jättelika landarealer i Etiopien efter en affär med landets regering – och detta OAKTAT att ALLT land i Etiopien enligt urgammal tradition tillhör alla och ingen!!! De som råkade bo där indiern hade ”köpt” mark, fick vackert maka på sig, och de som hade tur, fick jobba som daglönare på indierns mark. På så vis tvingades dessa etiopier in i penningekonomin – trots att de innan dess klarade sig hyfsat i sin egen självhushållningsekonomi! Men självhushållning syns inte i BNP – alltså måste ALLA in i systemet och klassas som fattiga eller rika – oavsett deras livskvalitet utan eller med pengar!!!!!

    Det sändes i den utmärkta Kunskapskanalen ett program för ett par år sen, betitlat ”Monsanto´s World”. I detta fick man se hur denna amerikanska kemijätte – som f.ö. prackade på oss PCB i 50 år – utvecklade och tvingade på jordbrukarna sina genmanipulerade produkter. Bl.a. ”Round Up ready soja” – alltså en sojaart som tål ogräsmedlet Round Up. Gissa vilka som tillverkar DEN skiten?? Rätt gissat – Monsanto!
    Detta bara ETT exempel på hur denna totalt samvetslösa multijätte agerar…

    EN tröst i eländet är att ett försök till landköp för jordbruksprofiterande gick i stöpet! Det var på Madagaskar för ett par år sen – koreanska Samsung (el. möjligtvis Daewoo) tecknade avtal med regeringen på Madagaskar om att köpa drygt hälften av landets jordbruksareal för egen odling o. i första hand för den koreanska hemmamarknaden. När det gick upp för folket vad som var i görningen, ledde det till våldsamma protester, regeringen föll, och avtalet med koreanerna annullerades…

    Sammanfattningsvis: Vi får alla hålla koll på vad de s.k. mark- och livsmedelsinvesterarna har för sig – ju större produktionsenheter, ju större sårbarhet – och ju större makt för Monsanto & c:o att skörta upp oss och ta makten över vårt dagliga bröd!!!

    Gud give att det blir stopp på galenskapen, innan det är för sent!!!

    Gilla

   • Bosse J skriver:

    En hel del om ”GMO och markinvesterare i U-länderna” kan läsas på http://www.grain.org

    Gilla

 5. Inga-Lill J skriver:

  Det var nåt av det bästa jag har hört på bra länge!!!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: