Går utvecklingen åt rätt håll?

Härförleden invände Gösta Walin mot min beskivning av dagens situation när det gäller miljö och vår framtid. Han skrev att ”Det finns mycket dumheter, men konstigt nog verkar ändå utvecklingen gå åt rätt håll när det gäller sådana saker som barnadödlighet, förväntad livslängd osv.”
Hej Gösta
Jag skulle önska att jag precis som du kunde tro att ”utvecklingen går åt rätt håll”. Men den kemiska föroreningen av luft, vatten och mat ger redan fler än var tredje barn någon form av livslång allergi. Det blir allt svårare att laga mat till barn då de är intoleranta mot en rad lisvmedel. Troligen p g a restgifter. Cancern galopperar bland släkt, vänner och bekanta och sprider sig ner i åldrarna. Bl a därför att kroppens reningsorgan inte längre orkar bryta ner alla gifter. Inte minst farliga växtgifter som används inom jordbruket som späs på ytterligare då Monsantotar tar fram allt fler GMO-grödor som själva producerar insektsgift och ska tåla mer kemikalier.
Allt fler produkter inte minst kroppsdeoderanter, tandkräm och solkrämer innehåller nanopartiklar som bryter igenom blod- hjärnbarriären. Vulgärkonsumtionen och den ständigt eftersträvade materiella standarden har gett oss enorma soptippar som börjar läcka ut sina farliga gifter till vattendragen som samtidigt är färskvattenintag. T ex Göta Älv där Göteborg tar sitt mesta vatten. De gamla gömda industriitipparna som också läcker innehåller de värsta gifterna. Till detta kommer alla medicinrester som lämnar våra kroppar. Bl a hormonrester som gör fiskar infertila. Hur påverkas människan?
För att få till en aldrig tidigare skådad materiell standard har vi tagit djävulen själv till hjälp – atomkraften som i ett enda slag kan utradera allt liv även i delar av vårt land. Och göra stora områden obeboeliga för all framtid. Allt medan inställsamma politiker, som lever flott på sina löften, och blinda medier hjärntvättar oss med budskapet. Allt blir bara bättre. Rösta på oss. Svenssons törnrosasömn får inte störas. Lugnande budskap som är lätt att sälja då många människor dels inte orkar med att se den beska sanningen och dels tror att man blir lyckligare ju mer man konsumerar.
Om du tvivlar Gösta på vad industrisamhället ställer till med i våra kroppar och vår miljö så gå in och klicka på Jonathans kommentar nedan. Här kan du också klicka fram Stefan Jarls film Underkastelsen som visar hur kemisamhället förgiftar vårt blod. Att den mest kemiskt förorenade miljön återfinns i barnens rum. Bla de farliga ftalaterna som finns i alla plastleksaker som dagens föräldrar vräker över sina barn för att stilla sina dåliga samveten för att de proriterar sin egen tid före sina barn. I väg med barnen på dagis så snart som möjligt för karriären är långt viktigare än att tillbringa de första fina,känsliga åren tillsammans med sitt barn.
Hela samhället måste läggas om till ekologiskt jordbruk, utan GMO-grödor, kärnvapnen skrotas, kärnkraften avvecklas och all tillverkning av produkter göras i material som kan brytas ned i det naturliga kretsloppet. Annars har våra efterkommande små chanser till ett värdigt liv.
Rune Lanestrand

12 Responses to Går utvecklingen åt rätt håll?

 1. n annesch skriver:

  Hej Rune!
  Jag kan fortfarande inte riktigt smälta att min topptränade bror gick bort i cancer förmodligen relaterat till Tjernobyl utsläppen 26 april 1986 som var kraftiga i vår hembygd. Att vårlivsstil är giftig är ju som sagt mera ett konstaterande och att tekniken drar iväg oss ner i en abyssartad återvändsgränd ett väldokumenterat faktum.
  Vi försöker få naturen att böja sig över bakåt för industrins behov istället för att anpassa industrin till naturens behov. Vad jag försöker säga är att det är inget fel med teknisk utveckling bara den har en försvarbar etik med sig som skyddar naturen och miljön vi lever i.
  Drivkraften bakom den tekniska utvecklingen idag är som i allt annat i vårt samhälle vanlig rå girighet.

  Blivande självhushållare.

  Gilla

  • Martin Goës skriver:

   Bra talat! Självhushållning syns aldrig i BNP-siffrorna, och motarbetas därför med alla till buds stående medel – fiskalt, propagandamässigt, löjligt överdrivna hygienregler – you name it! – allt för att ALLT skall TVINGAS in i penningekonomin! Att självhushållare sannolikt har en livskvalitet väl i paritet med eller t.o.m. över de av oss som köper allt vi behöver, tas det ingen hänsyn till!
   Avgudandet av BNP stjäl våra barns och barnbarns chanser till ett gott liv!

   Gilla

 2. Gösta Walin skriver:

  Rune: Jag skulle önska att jag precis som du kunde tro att ”utvecklingen går åt rätt håll”.

  Ja, t o m på Nyttorp så går utvecklingen framåt. Tänk bara på er nya eleganta bekvämlighetsinrättning.

  Men skämt åsido så vidhåller jag att utvecklingen faktiskt går framåt; och med stormsteg i många av världens fattigare delar. T o m Afrikanerna börjar klättra mot ett anständigt liv. Jag hänvisar gärna till sakkunskap såsom Julian Simon (min idol, dessvärre död sedan mitten av 90-talet) och Björn Lomborg (mycket saklig men lite tråkig).

  Men visst finns det problem; allergi tycks vara ett växande problem som ingen riktigt förstår sig på. Här krävs verklig förutsättningslös vetenskap. Men jag tar mig friheten att spekulera. Dagens blanka golv och evinnerliga dammsugning är kanske en del av orsaken. Grova golv med springor mellan plankorna binder dammet i avvaktan på t ex månadens dammsugning.
  Dammsugaren sprider nog små otrevliga (nano) partiklar som kan ställa till det. Dessutom lär mikrofloran i springorna vara nyttig, inte vet man.

  Kärnkraft vill vi inte ha och det finns dessvärre viss risk att stora markområden måste läggas för fäfot efter olyckor; förutom alla andra problem.

  Jag tror att en människovänlig kärnkraft är möjlig i en ganska avlägsen framtid, sisådär 100 – 200 år framöver.

  Men fossila bränslen skall vi använda. De är en gåva till mänskligheten med den underbara bieffekten att höja koldioxidhalten i luften. Ja, det är inget skämt! (Kolla: CO2science.org eller Sherwood Idso)

  Dessutom har vi upplevt en revolution så tillvida att något som heter skiffergas (shalegas) håller på att slå ut både kol och olja. (googla på shale gas). Otroliga mängder och lägre kostnader. Förmodligen dödsstöten för kärnkraften om inte klimatalarmisterna lyckas upprätthålla demoniseringen av alla fossila bränslen. Där har vi ett problem!

  Rune: ”Svenssons törnrosasömn får inte störas. Lugnande budskap som är lätt att sälja då många människor dels inte orkar med att se den beska sanningen och dels tror att man blir lyckligare ju mer man konsumerar.”

  Konstigt, jag tycker att jag tvingas läsa om den kommande apokalypsen vareviga dag. Det ena efter det andra visar sig vara mycket värre än vi trott hitintills. Just nu så gäller det främst klimathot, men vänta bara, nya hot är under uppsegling som allmänheten skall matas med.

  Rune: I väg med barnen på dagis så snart som möjligt för karriären är långt viktigare än att tillbringa de första fina,känsliga åren tillsammans med sitt barn.”

  Där är vi överens. Vad tror du om att slopa alla stödformer till barnalstrandet, subventioner till daghem, sk föräldraförsäkring osv och ersätta alltihop med ett rejält barnbidrag. Det skulle bli ett barnbidrag som heter duga. Bra inte minst för den, nu som förr, hånade grupp unga kvinnor som ”råkar i olycka”. Tacka fan för att fertiliteten är katastrofalt låg.

  Du hänvisar till Jonathans kommentar – den hittar jag inte!? Stefan Jarls film skall jag titta på när tillfälle ges.

  Jag tror mer på optimismen än på undergångstron. Den har haft fel hitintills och det ser ut att fortsätta trots jänkarnas härjningar mm elände. Gläds med de fattiga som blir rika.

  På 70-talet hävdade apokalyptikern Paul Ehrlich att Indien om 20 år skulle vara i så uselt skick att västmakterna skulle finna det meningslöst med bistånd. Idag exporterar Indien livsmedel och levnadsstandarden stiger brant.

  Ja, vad tror du, kanske går det framåt i alla fall.

  Lisa: ”Många tar till det där med ökad livslängd och före barnadödlighet….”

  Det där med ökad livslängd och minskad barnadödlighet – hur kan du vifta bort det som betydelselöst?

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   ”Ja, t o m på Nyttorp så går utvecklingen framåt. Tänk bara på er nya eleganta bekvämlighetsinrättning skriver du.” Elegant,det låter som en utsvävning med bubbelbad,bidé och annan lyx. En riktig fuling då det är fråga om ett litet utrymme med precis plats för dusch, tvättställ, tvättmaskin och urinseparerad toalett som återför den kväverika urinen till jorden i stället för att den hamnar i sjöar och vattendrag som växer igen, ger syrebrist och förstör fisket.
   Men jämfört med utedasset som vi använde tills vi byggde duschrummet för tre år sedan är det ”elegant” förstås.

   Gilla

   • Gösta Walin skriver:

    Uppfattar du min kommentar som kritik? Min avsikt var precis tvärtom, en komplimang, men ordet ”elegant” blev väl fel.
    Jag satt en bra stund i går kväll och försökte svara på dina uppfordrande synpunkter. Jag hoppas att det kan vara av intresse trots min misslyckade inledning.

    Gilla

 3. Inga-Lill J skriver:

  Jag var hemmamamma med våra barn ända tills de var långt upp i skolåldern. Då hade jag bara lite städjobb på kvällstid och åkte inte förrän min man kom från sitt jobb. Detta två kvällar i veckan. Vi hade inte råd med en massa prylar o semestrar men jag har ALDRIG ångrat dessa år. Flickorna är idag vuxna med egna liv och har vid flera tillfällen uttryckt den trygghet de kände med att alltid ha någon förälder hemma.
  Jag tror för övrigt att den höga åldern mycket väl kan vända när de som är unga idag närmar sig ålderdomen. Många lever ett hårt o stressigt liv och bränner sitt ljus i båda ändarna som man ju brukar säga. Vill inte låta pessimistisk men det är ibland svårt i dessa tider att inte vara det. Brukar säga att jag inte är pessimist utan realist!

  Gilla

 4. Paul Rimmerfors skriver:

  Din bloggartikel om giftsamhället är en fullträff. Du måste försöka få in den i någon av drakarna! Att du fick artikeln ”Upprop mot kärnkraften” publicerad på SvD:s Synpunkt 20 april lagom inför Tjernobyl-dagen var ju fantastiskt. Du skriver slagkraftigt och med ett perspektiv som räknar med kommande generationer. Tyvärr alltför ovanligt i media.
  Paul Rimmerfors

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Tack! Jag tycker inte själv att den är så märkvärdig. Var tveksam på om den var värd att publicera. En känsla som jag för övrigt ofta drabbas av. Blir därför lika överraskad varje gång ett inlägg blir uppskattat eller leder till en bra debatt.

   Gilla

 5. Lisa skriver:

  Tack Rune. Många tar till det där med ökad livslängd och före barnadödlighet och ofta försöker de få det till att det är tack vara sjukvård, helst läkemedelsindustrin, och vaccinationer och bra mat som vi har att tacka, fast det i många fall är trots det… För hundra år sedan ansågs läkare vara för fina för att behöva tvätta händerna vid operation/barnafödande. Där kolade en hel del. Fattigdom, dålig hygien och trångboddhet gjorde sitt till för hundra år sedan oxå. När allt detta blev bättre blev ju folk för sjutton allt för friska! Läkarna tjänade inga pengar. Läs om de medvetet spridda Poliopandemierna som spreds på 20-talet i USA.
  Kärnkraftsstrålning och gifter i vår mat, natur och vatten kan aldrig vara bra, hur gärna folk än vill tro det, (Visst, vi kan välja oss til viss del över en längre period, men hur kommer vi då att se ut/få för egenskaper?). Cancer som sprids är inte ”genetiskt” som läkemedelsbolagen vill få det till, ta lite medeciner men fortsätt med att äta skitmat med alla E-nummer/kemikalier. Via dålig och giftig mat, kontaminerat vatten, direkt farliga mediciner och strålning som sprids över jorden av många olika anledningar, där har vi cancerorsakerna.

  Gilla

  • Martin Goës skriver:

   Såg en dokumentär på Kunskapskanalen om situationen i Danmark, som tycks vara hårt drabbat av diverse ftalater och östrogenliknande ämnen i miljön. Fr.a. flickor, men även pojkar, kommer i puberteten allt tidigare – ja, 10 – 11 år är inte helt ovanligt för första menstruationen eller målbrottet. Sistnämnda fenomen är på väg att spoliera en berömd gosskör i Köpenhamn.

   Ovanpå detta har man kunnat konstatera, att unga danska män har en spermakvalitet som är bara hälften så god som hos finska män. Risken finns att danska mäns fortplantningsförmåga inom en snar framtid sjunker så pass, att släktet riskerar att dö ut – och vad händer då?

   Beträffande diverse skumma E-nummer i käket: Läs innantill på förpackningen i butiken, köp råvaror och laga till maten själv från grunden! Det är en livslång process att lära sig laga god och närande mat – men det ger dig en inre tillfredsställelse, och du vet vad du stoppar i dig!

   Gilla

  • Martin Goës skriver:

   ”..de medvetet spridda Poliopandemierna som spreds på 20-talet i USA.”
   ??? Tacksam för lite närmare information därom. Är detta något som ”läkemedels”-bolagen – eller sjukgörarna – medvetet spritt, eller är detta bara en i raden av befängda konspirationsteorier?
   (Konspirationsteorier: Några exempel: Månlandningen var bara en bluff; Fotbolls-VM 1958 ägde aldrig rum; John Lennon mördades av en kille utsatt för ”mind control” av CIA; Bob Marley avled tack vare att han fick cancerogener i en spruta i samband med läkarbehandling; Jordbävningarna utanför Sumatra annandag jul 2004 och utanför Japan 11/3 2011, med efterföljande tsunamis, var ett resultat av atombombssprängningar på väl utvalda ställen på havsbotten; etc, etc.

   Du fattar, va?? Tänk efter: Vad låter rimligt, och vad är ett hopkok i en förvirrad hjärna?

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: