Västra Götalandsregionen – ett misslyckat försök

Det dåliga intresset för det märkliga omvalet i Västra Götalandsregioen (VGR) beror på främst två orsaker. Dels är politikerna och regionen anonym för de flesta och dels är regionen impopulär ute bland folk.
Den är impopulär för inga av de fagra löften som avgavs inför regionbildningen har infriats. Den skulle ge bättre regional utveckling, bättre miljö, kultur, sjukvård och ökad demokrati. Inget av dessa löften, vågar jag påstå, har infriats. I stället har det på praktiskt taget blivit sämre på alla de områden som regionen lagt under sig. Allra sämst fungerar sjukvården. Stordriften med sammanslagning av 17 självständiga sjukhus till 4 administrativa enheter var ytterst olyckligt. Motivet var att sjukvården skulle kunna rationaliseras bli billigare och bättre.
Resultatet blev det motsatta. Sammanslagningen gav sämre överblick och de största som Sahlgrenska Universitetssjukhuset (16 000 anställda) och NU-sjukvården (Uddevalla-/Trollhättan) fungerar allra sämst. Inte för att personalen gör ett dåligt jobb utan för att stordriften inte fungerar.

Den monstruösa och ostyrbara sjukhusapparaten i Västra Götaland har lett till operationsköer, allt fler Lex Maria-anmälningar och personalflykt då man inte orkar med alla ombyggnader, flyttningar av verksamheter, omorganiseringar och ständig överbeläggning.
Kostnaderna har inte minskat. Om jag minns rätt var sjukvårdsbudgeten när jag satt i regionstyrelsen och sjukvårdsstyrelsen i VGR omkring 25 miljarder. I dag är den betrdligt större. I ett desperat försöka att styra giganterna inrättades de politiskt valda utförarstyrelserna med politiker som ska ta de beslut som annars ligger hos professionen. Denna okunniga toppstyrning ner i detalj har främst lett till att personalen fråntagits mycket av ansvaret. Man skyller med rätta den försämrade vården på politikerna.

Vi får finna oss i politikernas beslut säger de sjukvårdsanställda. Vi kan bara lyda order från cheferna och göra det bästa möjliga av situationen. Denna uppgivenhet är kanske det allra farligaste i den misslyckade styrning som i sin tur lett till att endast de chefer som slaviskt följer order från politikerna och som inte lyssnar på personalen blir kvar i organisationen.
Regionen har inte utjämnat ut de regionala skillnaderna som utlovades. Trots att man sa att regionbildningen ge skjuts åt företagen har det i varje fall inte hjälpt SAAB. Avfolkningen av t ex Dalsland fortsätter och allt mer dras till Göteborgs-regionen.
De orimligt höga lönerna för regionens högsta tjänstemän har även drivit upp lönerna för chefstjänstemän i de 49 kommunerna. Regionråden har också getts sig höga löner.
Kollektivtrafiken är dyr då den gemensamma upphandlingen lett till att bara ett fåtal stora bolag kan lämna anbud. Biljettsystem har införts som har varit så krångliga att man behöver vara civilingenjör för att begripa sig på automaterna.
Och till denna misslyckade region vill man nu knyta till sig Värmlands län. Vem ska varna värmlänningarna?

Rune Lanestrand
gp gp gp svd dn gt GP gt gp dn gp svt gt gt bt bt bt gp gp gt expr dn gt gt gp gp dn svt svt gp gt gt svt gp bt expr ab

14 Responses to Västra Götalandsregionen – ett misslyckat försök

 1. Anders Svensson skriver:

  Vi kan alla klaga på allt möjligt men vi måste väl försöka göra något åt det också. Det är val snart i regionen. Ingen som vill diskutera det?

  Gilla

 2. Josef Boberg skriver:

  Den svenska modellen har ju sina uppenbara brister, tyvärr tyvärr… 😥

  Gilla

  • Inga-Lill J skriver:

   Den modellen finns väl inte längre!

   Gilla

   • Josef Boberg skriver:

    Jo… – Inga-Lill – den svenska modellen är mer än någonsin aktuell = PÅGÅENDE – men dom allra flesta tror = inbillar sig att det ej är så.

    I o f s så kan jag ha fel i det – men det vet jag att jag ej har.

    Gilla

  • Inga-Lill J skriver:

   Den nuvarande så kallade svenska modellen är väl knappast hel mellan hålen totalt urvattnad om du frågar mig. Det var därför jag tyckte att den var lika med noll. Inte mycket att skryta med inför andra nationer längre. Förr var den ju en förebild för något som var bra.

   Gilla

 3. Krister skriver:

  I Göteborg är det nästan omöjligt att komma in på ett äldreboende. Besökte nyligen Gamlestadens äldreboende och merparten av de där intagna var senildementa och satt i rullstol. Medelålder c:a 90 år. Övriga åldringar får sitta i sina lägenheter och de får visserligen hjälp med städning och får mat från centralkök hemkörd men de sitter där ensamma och övergivna. Det borde finnas äldreboenden för alla över 80 år som önskar sådant boende. Om inte kommunen kan ordna detta borde privata initiativ stödjas.

  Gilla

 4. Inga-Lill J skriver:

  Det är som jag alltid har hävdat storskalighet är och förblir oöverskådligt och ogreppbart. Men Sverige är storskalighetstänkandets förlovade land. Om det är några som har storskalighetsvansinne så är det svenska politiker. Det visar sig allt mer ju högre upp i heirakin de kommer. Då växer kammen på dem!

  Gilla

  • Anders Svensson skriver:

   Vet du om något av partierna i regionen är mindre centralistiskt? Alltså något parti som inte vill centralisera allt i sjukvården. Jag räknar inte med Sjukvårdspartiet här. Jag tycker de sålde sig efter valet 2010.

   Gilla

 5. Martin Goës skriver:

  Att omorganisera 17 självständiga sjukhus till 4 s.k. administrativa enheter är ju dumhet i kubik – har de inget lärt från sammanslagningen av de tre sjukhusen i Göteborg??? Hela klabbet skulle så vackert döpas om till Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Resultat: Administrativt kaos, en evig flyttkarusell,ständiga ny- och ombyggnationer – bl.a. nytt psyksjukhus vid Östra – och centraltvätten flyttade från stan. Initialt förbrukade projektet – om jag minns rätt – tre chefer på två år. Någon på Sveriges Kommuner och Landsting sa till den förste i raden: ”Ta inte jobbet! Det är ett självmordsprojekt!”

  Som du skriver här ovan, några besparingar eller rationaliseringsvinster har vi vanliga brukare inte sett röken av! Tack och lov är jag ännu i så pass skick fysiskt att jag inte tarvar sjukhusvård…

  Stängningen av akuten i Uddevalla var det dummaste de företagit sig på mången god dag – trodde jag, tills jag såg Västnytt i dag. Nu ska de göra kraftiga neddragningar på Strömstads sjukhus, med bl.a. nattstängt och kraftigt försämrad tillgång på läkare, precis lagom till turistsäsongen!
  I nuläget kan de på plats ta hand om akuta hjärtproblem, olycksfall, allergichocker m.m. – dygnet runt – men lagom till sommaren får de som har oturen att bli akut sjuka nattetid masa sig iväg till NÄL, 12 mil enkel resa…
  Man får en känsla av att det inte är så petnoga med nordhottar och badjävlar – lite svinn får vi väl tåla…

  Dessutom finns det planer på att bygga ETT centralkök för sjukhusen i Göteborg. De nuvarande sjukhusköken är slitna och i behov av uppfräschning – och naturligtvis tror pappskallarna i landstinget att det finns rationaliseringsvinster att göra genom att fjärrproducera sjukhusmaten! Kom igen!!! Ligger man på sjukhus, så är det minsta man kan begära att få god, nylagad mat serverad på sängen – då vill man inte ha smaklöst mikrovärmt käk i en plastlåda!
  I Stockholm rev de ut köken på flera sjukhus, rev ut spisarna på vårdavdelningarna och satte in mikrovågsugnar i stället och började köpa fjärrlagad ”mat” i plastlådor från Sodexo i Märsta. Och aldrig har väl en omorganisation blivit så till den grad utskälld av ALLA berörda parter – patienter, anhöriga, vårdpersonal, läkare – och stockholmstidningarna fylldes av indignerade artiklar och insändare. Allt finns förtjänstfullt beskrivet i ”Döden i grytan. Om vår rädsla för riktig mat” av Henrik Ennart och Mats-Eric Nilsson. (Ordfront 2010)

  Vi får hoppas att Västra Götalandsregionens politiker inte upprepar Stockholms dumhet…

  Jag vet inte riktigt vad man ska göra för att få ordning på eländet. Kanske återflytta makten över sjukvården till de som KAN och VET hur man ska göra.
  Vi har sett mer än nog av vad medelmåttigt begåvade politiker som inte kan eller vill inse sina begränsningar kan ställa till med: Stängningen av akuten i Uddevalla, plastlåde-hotet vid sjukhussängen, de försenade och kraftigt fördyrade italienska spårvagnarna,Veolias haveri i Göteborg, med ett flertal bussar belagda med körförbud – och ett utskällt biljettsystem, som man enklast hanterar genom att köpa månadskort, vare sig man behöver det eller ej…

  Visste du förresten att firman som levererade skiten har säte i Australien – och att leveransförseningarna berodde på att de var på obestånd. Undrar varför…
  Och spårvagnar hade man kunnat köpa mycket billigare i Centraleuropa – ex.vis från Ikaros i Budapest.

  Gilla

 6. JANNE skriver:

  Jag jobbar på hemtjänsten i Göteborg för närvarande. VG-regionen kom just på att vårdtagare/patienter övermedicineras och vill ta tillbaka mediciner ”som inte behövs.” Det har vi påpekat i flera år och man ryser ibland när man ser effekterna av en dubbeldos Merck och en trippeldos Pfizer. Till vilken nytta har man 4 liknande blodtryckssänkande mediciner, ambulanser som inte kommer, och 8 timmar kö på akuten?

  Man får en känsla av 2-4 agendor:

  1 Hjälpa de sjuka
  2 Omorganisera regioner till ”EU-central-size” och ransonera vård (ration care)
  3. Privatisera och konsultifiera och gröpa ur/krama budgetar
  4. Knyta kontakter med doktorer mfl och kränga Big Pharma!

  Jag vet inget om sjukvårdspolitik. Kul att ni gör det här på sidan! Det är ett viktigt ämne!

  Många blir gamla åren som kommer och vi vill slippa ”ättestupe-mentaliteten.”

  ”Vi har inte råd med vård för så många gamla.”
  Jasså? Inte det?

  (Centraliseringens drömmar)

  Kan man spara bara genom omorganisationer? Centralisering brukar ju ge otydlig ansvarsfördelning och läckage av medel.

  Hur ska man skapa möjligheter för att få göra lite som man vill?

  Skapa stora och otympliga organisationer, där ett fåtal har överblicken. Sen kan de som har koll själva börja lägga ”patiens.”

  Byråkratens dröm…att göra som man vill, medan det ser ut som papperna är i ordning…
  (Haha!)

  Gilla

  • Martin Goës skriver:

   Kommer du ihåg damen som, p.g.a. överdosering av div. epilepsimediciner, fick elva år av sitt liv utraderat? Det var ju ett mycket uppmärksammat fall i Uppdrag granskning häromåret – minns inte vad hon hette.
   Boten mot problemet med övermedicinering och dess följdverkningar heter medicingenomgång, vid vilken man går igenom vilka mediciner varje vårdtagare f.n. har, och då man passar på att rensa ut allt som inte behövs, eller som rent av är kontraproduktivt eller skadligt. Detta är särskilt viktigt i äldrevården, eftersom samma vårdtagare kan ha fått utskrivet samma eller liknande medikamenter från flera olika läkare. Till detta finns inga resurser, säger man från ansvarigt håll.
   Jaså, inte det??? I Halland går det alldeles utmärkt – och den tid som läggs på läkemedelsgenomgångar sparar man garanterat in på pillernotan och minskat kurerande av biverkningar – för att inte tala om att man bespar människor onödigt lidande!

   ”EU-central size”! Haha! den var bra!

   Gilla

 7. Anders Svensson skriver:

  Jag är också emot centraliseringen av sjukvården av de skäl som du skriver.Men nu finns Västra Götalandsregionen där och det är val. Vilket parti skall man rösta på om man är emot centraliseringen? Inte s, c eller fp i alla fall. De drev på det under sitt 12-åriga maktinnehav. Sjukvårdspartiet stödde s+v+mp efter valet 2010 utan någon överenskommelse om att minska centraliseringen. Och om man röstar på m eller kd så riskerar man en konflikt med fp och c i denna fråga. Minst sagt komplicerat. Synpunkter?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: