Inte bara Oldsberg som felvårdats

Mellan raderna på den politiska elitens beklagande över det låga valdeltagandet som vanns av de rödgröna kan man nästan läsa krav på röstplikt. Och på Newsmill föreslås röstplikt av en doktorand, John Högström, som förläst sig på statsvetenskap. Högströms motiv är det låga valdeltagandet vid omvalen i Örebro och Västra Götaland. Röstplikt har man i länder som Nordkorea.
Orsaken till det dåliga valdeltagandet är att regionpolitikerna sitter i varandras knän och att det blir ointressant vem som vinner valet säger professor Sören Holmberg i Göteborg. Han träffar huvudet på spiken.
Skilda idéologiska block? När centern och folkpartiet suttit i knät på socialdemokraterna i tio år i regionen. Och så har man mage att göra regionvalet till ett val mellan två block för att slippa en konkret debatt om den storskaliga mislyckade vårdpolitiken. Det är många med Ingvar Oldsberg som felbehandlas på storsjukhusen i Västra Götaland. Sahlgrenska där Oldsberg ”vårdas” har 16 000 anställda.
Bluffen om två block, gick väljarna inte på helt enkelt. Och så är man så trött både på regionen och på alla svikna löften om att sjukvården ska bli bättre. Därför stannade många hemma.
Kommentarer från ledande politiker som ojar sig över det låga valdeltagandet bekräftar att det ska sittas ännu mer i knät. För redan på valnatten är gruppledarna för de båda blocken, Gert-Inge Andersson(s) och Johnny Magnusson(m), beredda att sitta ännu mer i knät på varandra för att hindra Sverigedemokraternas väljare att få inflytande på regionpolitiken.
Spektaklet från när SD kom in i riksdagen ska gå i repris. En taktik som föll som ett korthus när heta politiska frågor kom på bordet. Den politiskt korrekta fernissan flagnade väldigt snabbt.Hur stort tror man då att intresset ska bli vid nästa regionval om man först går ut och försöker inbilla folk att här står två helt olika block mot varandra. Och sedan efter valet friar alla partier till alla? Tala om förakt för väljarna.
Det finns mycket att kommentera men jag återkommer. Bl a om varför sjukvårdspartiet ramlade ur regionfullmäktige.
Men kan redan nu avslöja varför Alliansen förlorade regionvalet; Johnny Magnusson. Den gamle moderata partisekreteraren i Carls Bildt bunkergäng har inte fattat att de nya moderaterna ska ha en social profil. Han var med och styrde i kulisserna redan när regionen bildades och har skrämt bort många väljare.
När tungan slant på Magnusson och pratade om att sälja ut sjukhus gick allt fel. I stället för att ta tag i problemen och peka på och gå ifrån socialdemokraternas förödande stordrift och sjukhusgiganter i regionen. Utförsäljning av statlig och kommunal egendom förknippar allt fler med riskkapitalbolag som driver skolor, vårdbolag och som skriver sig i skatteparadis för att slippa betala skatt i Sverige.
Några beslut för att tvinga dessa skrupelfria bolag att betala skatt kan man nog inte räkna med då ledande politiker knappast längre vågar tala om svenska intressen. EU och globalt ska det vara för hela slanten.
Rune Lanestrand
gp (Har du egna upplevelser av orimliga vätetider på akuten, misslyckade operationer och felmedicinering inom regionvården så skriv gärna några rader om det på bloggen eller direkt till mig; lanestrand@telia.com )

gp svddn gp gp a href=”http://www.dn.se/nyheter/sverige/envishet-en-genvag-till-lakaren”>dn svt gp gp svt gp

5 Responses to Inte bara Oldsberg som felvårdats

 1. snawitz skriver:

  Om du blir sjuk och måste uppsöka läkare i dagens Sverige, gäller det att du kan prata för dig. Annars är risken att du blir överkörd och felbehandlad.
  Tyvärr är många sjuka ensamstående och har svårt att göra sin röst hörd

  Gilla

 2. Martin Goës skriver:

  Röstplikt förekommer faktiskt i den ”demokratiska” nationen Belgien – och där är valdeltagandet c:a 80%… Demokratiminister Britta Lejon – just det, dotter till Anna-Greta Lejon – (s) ville införa röstplikt i Sverige. Hon hade uppenbarligen totalt missuppfattat demokratins kärna, nämligen att ALLA myndiga medborgare har rösträtt, OCH det är var och ens fria val att utnyttja den rätten!
  Historiskt har vi i Sverige haft ett mycket högt valdeltagande, oftast över 80%, och t.o.m. över 90% i ett eller annat val på 70-talet.

  Röstplikt??? NEJ TACK!!! Vi är väl för h-e vuxna och myndiga medborgare, och inte några stackars mindre vetande undersåtar som skall fösas fram till valurnorna??!!

  Gilla

 3. Agneta Berglöw,sjuksköterska skriver:

  Har som sjuksköterska tillika diplomerad tobaksavvänjare skrivit insändare och debattartiklar om svensk hälso och sjukvård sedan 1973,då jag startade min yrkesbana just på SU/SS.Jag kan återanvända samma text bara ändra årtal.Sahlgrenska är och förblir en koloss på lerfötter.Den klinikchef som har starkast armbågar att sätta i sidan på sjukv.politikerna för att just deras specialitet är viktigast vinner.T.ex hjärt,levertransplantation.OBS jag har själv arbetat inom njurtransplantation på 1970-talet och tycker att det är fantastisk att kunna hjälpa njursjuka för ett friskt liv.Men det finns så många andra sjukdomar som får stryka på foten.Numer skall primärvården ta hand om allt från håravfall till nageltrång.SU:s läkare kan inte ens författa ett läkarintyg än mindre trycka på knappen för ett e-recept.Om inte vårdcentralerna håller sitt uppdrag och hänvisar pat till SU då får VC böter!!!!!Gamla vårdbehövande pat kan ha varit på SU/SS för ngn behandling på morgonen,klagar på hjärtklappning och ont ibröstet.Det mest logiska för pat skulle ha varit att hjälpa pat till akut.mott på sjukhuset.Vad händer…..pat tar spårvagnen till sin VC för att sedan skickas i ambulans ja just det…..till medicinakuten på SU/SS.Man kan inte arbeta som sjuksköterska under dessa ovärdiga former.Än en gång avsätt samtliga sjukvårdspolitiker i VG.regionen,avskaffa penningslukande SKL-använd dessa pengar i just den praktiska sjukvården.Låt proffessionen och duktiga ekonomer ta hand om det viktigaste vi har.Att ge en värdig kompetent sjukvård.Tid att utreda,tid att behandla,tid att läka och detta med respekt.Som vår legitimation säger kan vi inte bota,då skall vi lindra.

  Gilla

 4. Rune Lanestrand skriver:

  Dina familjs hemska erfarenheter från Sahlgrenska visar att sjukhuset redan före sammanslagningen med Östra och Mölndals sjukhus var för stort. Efter sammanslagning med de två nämnda sjukhusen i samband med regionbildningen råder ett ständigt kaos på SU. Personalen är körd i botten och ingen kan längre ta ansvar för sjukhuskolossen som har 16 000 anställda. Vi måste nu få en diskussion om stordriften inom sjukhusvården. Den är ohållbar och går ut över både personal och patienter. Och är dessutom förödande för ekonomin. Kostnaderna ökar hela tiden mer än ”produktionen”.

  Gilla

 5. Peder Spendrup skriver:

  Nej det är inte bara Oldsberg som felvårdats.Min hustru avled på Sahlgrenska 1973 tack vare feldiagnos från hudavdelningen,för sent insatt behandling samt felbehandling på medicin avdelningen.När allt väl var slut ,6 månaders lidadnde,erbjöds jag att anmäla Sahlgrenska vilket jag avböjde då en anmälan inte kunde ge mig min kära tillbaka.Däremot krävde jag att rutinerna på hud och medicinavdelningarna skulle ses över.Sahlgrenska sjukhust meddelade skriftligen att så skulle ske.Tydligen är det dags att ännu en gång se över rutinerna inom Sahlgrenska.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: