Atomavfall till Sverige

Att Studsvik i Nyköping har fått tillstånd att ta emot och upparbeta 16 radioaktiva, uttjänta ånggeneratorer toppar inte precis nyheterna i radio, tv och tidningar. Det hela sker mer eller mindre i smyg. Varje ånggenerator väger 100 ton och ska fraktas 900 mil med fartyget Palessa från företaget Bruce Power i Kanada till hamnen i Nyköping.
SSM (Statens Strålsäkerhetsmyndighet) har utan omsvep gett sitt tillstånd och bekräftar än en gång att den främst arbetar för kärnkraftsindustrin och inte för att skydda allmänheten. Jag trodde länge att Jordbruksverket var den mest falska och svekfulla statliga myndigheten men övertäffas faktiskt av SSM. Inte minst i sina ohederliga försök att bagatellisera den närmast ofattbara kärnkraftskatastrofen vid atomkraftverket Fukushima.
Med Alliansens och numera centerns positiva inställning till kärnkraften sker mycket mer än att det planeras för nya kärnkraftverk. Sverige utvecklas nu till en ”fullvärdig” partner i den smutsiga globala atomindustrin. Dagens Industri tipsar om att köpa aktier i Studsvik som nu väntas stiga när allt skrot från Fukishima ska upparbetas på olika håll i världen.
I Studsvik upparbetas redan 3 000 ton per år. Efter upparbetningen finns 10 procent av radioaktiviteten kvar i järnet. Det hela är så sjukt att vilket järnbruk som tar emot skrotet är hemligstämplat. Hur mycket radioaktivitet som läcker ut i Studsvik är det förmodlogen bara SSM och företaget som vet.

Nu har det kommit grus i maskineriet. Den farliga lasten skulle gå via de Stora sjöarna i USA. Där protesterar allmänhet och ett 40-tal borgmästare då en olycka skulle förstöra dricksvattnet för miljontals människor.
I Danmark tas frågan upp i Folketinget för att stoppa den farliga lasten som ska gå genom Sundet. Men i Sverige är det tyst. Allmänheten hålls okunnig medan regeringen ser med gillande på denna miljöfarliga verksamhet..
Rune Lanestrand

gp gp expr svd dn svt ab gp gp svd

13 Responses to Atomavfall till Sverige

 1. Julia H skriver:

  Nej…nej… Det kan inte vara såå… det är ”bara” 24 Tjernobil. Och om vi tittar närmare på logarifmiska grafiker som beskriver utsläpp i Tjernobil får man se att 50 dagar efter explosition släptes ut bara 9% av cesium -137. Detta betyder att reaktorer kommer att släppa 11 gånger mer…
  Så.. våra medier som vill att vi tror att Japan klarar ta hand om olyckan så bra… Journalister är inte experter i kärnkraftfysik eller hur? Jag tvekar emellertid att de inte kan engelska…

  Gilla

 2. Julia H skriver:

  Om man tittar på cesium 137 utsläpp så är det 22 Tjernobyl utsläpp typ till andra maj…

  Gilla

 3. Julia H skriver:

  Fukushima, eller det som ni svenska missade och alla andra vet:
  a)1,2,3 reaktorer har hårsmälta + explosition gg3 (mars2011);
  b)4 problem med att kyla bränsleförvarning + explosition (12 maj 2011);
  c)5 problem med att kyla bränsleförvarning (28.05.2011).
  d) 02 maj 2011 vattenprov Cesium-137 var 130 Bq/cm3
  S/2= 3,14X20kmX20km:2=628km2=6280000000000 cm2
  h/2=50/2 m=2500cm
  6280000000000X2500X130= 2,041 EBq
  Tjernobyl hade för alla 25 år ”bara” 0,085 EBq av cesium-137 (Jod-131 =1,8 EBq alla radioaktiva ämne sammanlagt 14 EBq för 25 år)

  Gilla

 4. Julia H skriver:

  1) Varför tillåter regeringen åt privat företag…
  det är bara en gissning men jag misstänker att svaret på frågan är att ”privat företag” finanserade Reinfelds valkompanien. Visst vill de ha de gynnande lagar och total tystnad angående sin verksamhet?
  Det är darför Reinfeld motverkar öppenhet i frågan om financiering av valkompanien.
  2)Varför så tyst (på gräns till censur i Stalinska USSR)i svenska medier? Svaret hittade jag på ryska bloggar om Japan: kärnkräftsföretag betalar väligt stora pengar till tidningar för deras tystnad. Politikernas okunnighet i frågor angående kärnkraftsfysik leder till att de lätt köps av dessa företag. Det är frågan om grymma pengar åt vissa. Sedan bygger de lyxvillor… på Östersjöstränder. Naiva som barn. De tror att radioaktivitet tar vägen till någon annanstans?

  Gilla

 5. Martin Goës skriver:

  Jösses! Ska vi ta hand om kanadickernas skit? Även om det är bra betalt, så måste vi tänka på konsekvenserna för kossor och människor. Jag bor visserligen på västkusten, och borde inte rimligen beröras av strontium 90 i mjölken – enär jag knappt konsumerar någon mjölk över huvud taget – men jag upprörs över hur kärnkraftsindustrin tillåts smyga ut skiten i omgivningarna!

  Gilla

  • Per Hegelund skriver:

   Det spelar egentligen ingen roll om du bor på västkusten eller i Danmark: Östersjön är världens mest radioaktiva hav! Och t.ex. i Danmark får vi de högsta doserna, utav alla Östersjöbefolkningarna – och därför ligger vi också högst uppe i cancerstatistiken. Trots att vi inte själv har atomkraft!
   Igen, Sverige förorenar vårt gemensamma hav, i storleksordningen 100.000 gångar mer än de ryska reaktorerna vid Östersjön. Det skulle vara befordrande för grannsämjan om ni kunde sluta med det!? Mvh – Per

   Gilla

   • Martin Goës skriver:

    Det där med att danskarna inte har någon atomkraft är en sanning med modifikation – det finns en ”försöksanläggning” någonstans på Själland sen många år, och huruvida den producerar någon el eller ej låter jag vara osagt – här refererar jag till hörsägen.

    Gilla

   • Per Hegelund skriver:

    Käre Martin.
    Det är aldeles SANT att Danmark inte har någon atomkraft! Ingen modifikationer – befolkningen och den stora majoriteten av politikerna är helt överens. Jag var där vid midnatt när nycklen vreds om i sista reaktorn i Barsebäck, antagligen som ett resultat av danskernas självklara protester 🙂 Jag och en av mina sönar var där och skjöt av raketer utanför verket när det stängdes – och intervjuades med foto i Miljömagasinet. Du har rätt, att vi hade en forskningsreaktor vid Risö – men också den har stängts. Iövrigt, inbiten motståndare som jag är – så har jag ingenting emot att man forskar i atomkraft, bl.a. för medicinska ändamål. Och inte minst, för att på bästa sätt ta hand om det eviga avfallet och skadaverkningerna av ett par generationers dårskap. Sluta förorena vårt gemensamma hav: Radiation kills! Mvh – (danska) Per

    Gilla

 6. ABA skriver:

  När jag läste om dessa ånggeneratorer skrev jag till Studsvik och fick följande svar;
  Den ons 2010-12-15 skrev Jerry Ericsson :

  Från: Jerry Ericsson
  Ämne: dina frågor
  Till: ”abaxelsdotter@yahoo.se”
  Datum: onsdag 15 december 2010 14:04

  Ann-Britt,

  Jag har nedan försökt sammanfatta svar på dina frågor. Har använt din text och lagt in svar i blå fetstil.

  Återkom gärna om du har några ytterligare frågor eller funderingar.

  ———————————–

  Jag undrar om ni som företag tar hand om slutförvaringen av det avfall på de ånggeneratorer ni återvinner?

  Svar:

  Nej, det åligger ägaren/kunden till ånggeneratorer att ta tillbaka och slutförvara avfallet i respektive lands deponi för radioaktivt avfall.

  Kan ni tala om var detta sker?

  Svar:

  I Sverige sker slutförvar av driftavfall i SKBs anläggning SFR i Östhammar/Forsmark. Det är dit som Svenska kunder skickar sitt avfall från behandling av stora komponenter av typen ånggeneratorer.

  Äger ni själva slutförvaringssystemet eller är detta en statlig angelägenhet?

  Svar:

  Nej, ägare av slutförvaret i Sverige är SKB

  Vilka står kostnaderna för denna slutförvaring?

  Svar:

  Kärnkraftsindustrin genom SKB.

  Hur sanerar ni luft/sand/vatten vid blästringen av metallen?

  Svar:

  Utsläppsluften från anläggningar sker genom filtrering i två steg med kontinuerlig provtagning av utsläppsluften efter filtren.

  Blästermedlet blir ett avfall som deponeras enligt rutiner för respektive kund/ägare av avfallet. Vatten förekommer inte i blästerprocessen.

  Är det gjort regelbunden provtagning i området sedan ni påbörjade de första saneringarna?

  Svar:

  Ja, det sker enligt fastlagda rutiner för omgivningskontroller på Studsviksområdet.

  Har ni gjort prover på mark/vattendrag innan ni startar med det kontrakt från Kanada som ni förväntas påbörja inom kort?

  Svar:

  Som ovan enligt fastlagda rutiner

  Vad har ni för försäkringar gällande eventuella skador vid eventuella olyckor runt er återvinningsanläggning?

  Svar:

  Vi har en ansvarsförsäkring som täcker sak-, liv- och förmögenhetsskador på ”tredje man”.

  Försäkringen är ett krav enligt Atomansvarslagen och godkänns varje år av Finansinspektionen.

  Utan denna försäkring så har vi inget driftstillstånd.

  ————————————

  Med bästa hälsningar

  Jerry Ericsson

  Chief Financial Officer, deputy CEO

  Studsvik AB

  P.O. Box 556

  SE-611 10 Nyköping, SWEDEN

  Visiting address V:a Trädgårdsgatan 38, 5 tr

  Phone/Cell Phone +46 155 22 10 32

  SMS text messaging +46 760 02 10 32

  Fax +46 155 26 30 00

  Ni har väl också sett det Tyska nyhetsinslaget om hur kommunerna kämpade om att få slutförvaringen?
  http://www.dw-world.de/popups/popup_single_mediaplayer/0,,4832773_start_846_end_1160_type_video_struct_3066_contentId_4835269,00.html

  Varför kör man denna typ av nyheter i Tyskland – skall Sverige förvara avfall från Tyskland genom den el Vattenfall köper av tyska EON som äger 12 % av vår kärnkraft?

  Vem vet vad vår korrupta regering tillåter??

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Tack för inlägget. Det var ytterst intressant. Du har fått fram fler fakta om den smutsiga hanteringen i Studsvik än gammelmedias reportrar tillsammans.

   Gilla

 7. JANNE skriver:

  Tar inte Sverige sopkontrakt från Camorran i Neapel redan? Och vi vill bryta uran i Norrland? Det här låter inte som allemansrätt och ”positiv tillväxt.”

  Gilla

 8. Inger W skriver:

  Studsvik är verkligen en stor katastrof från början till slut. Företaget är en av de största förorenarna av radioaktiva ämnen till Östersjön – tex av Strontium 90 som är synnerligen obehaglig då den ersätter calcium i växter och djur.. Dessutom har den en halveringstid på ca 30 år varför det tar lång tid innan den försvinner från det biologiska systemet.

  Det är som vanligt tyst om även detta – dock hade Vetenskapsradion Klotet ett program om Studsvik i början på året. Heder åt det programmet!!

  Gilla

  • Per Hegelund skriver:

   Studsvik ÄR den största enskilda källan till utsläpp av Strontium-90 (som ger cancer) i hela Östersjöregionen, kossarna i närheten har förhöjda värden av cesium i mjölken – det är konstigt att ett privat företag får skita ner miljön så groteskt!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: