I säck och aska

Islands folk och djur drabbas hårt av askan från vulkanen Grimsvötn. Samtidigt som den hårt drabbade nationen försöker leva vidare efter de trolösa bankdirektörerna som satte landets ekonomi i fritt fall.
Bortsett från de hårt drabbade islänningarna är askan en nyttig påminnelse om att människan är underordad naturen och inte tvärt om. Kanske kan det leda till att inställda flyturer får folk att inse att de kan leva gott utan alla dessa onödiga miljöförstörande flygresor runt om i världen.
Kanske t o m utrikesminister Carl Bildt kan lyfta telefonluren eller ordna ett telefonsammanträde i stället för att i tid och otid vara på flygande fot. Något positivt resultat av att Bildt oftast befinner sig i luften redovisas ändå aldrig. Snarare tvärtom. Att den lockande taxfreepåsen uteblir är ju bara ytterligare ett plus för folkhälsan. (talar av egen erfarenhet från den ”gamla, goda” tiden)
Fortsätter vi öka flygandet finns det större anledning att klä sig i säck och aska. Man kan tyvärr läsa mellan raderna att flygbolag och luftfartsverk är beredda att ta större risker den här gången för att minimera förlusterna.
Men händer det då något som kan härledas still askan kommer ett allmänt misstroende mot flyget att öka vilket är bra för miljön.
Rune Lanestrand
svd dn gp gp svd svd svt gp svd vg gp svd dn svt
vg

5 Responses to I säck och aska

 1. Martin Goës skriver:

  Janne: Kort efter jordbävningen med efterföljande förödande tsunami i Japan 11/3 (vilket ödesdigert datum f.ö.) läste jag en artikel på Information Clearing House, ICH, om en katolsk internatskola i Tokyo som körde hjälpsändningar till de tsunamidrabbade områdena. Bland kommentarerna fanns en jeppe som på fullt allvar hävdade att både jordbävningen och tsunamin var ett resultat av en atombombssprängning på lämplig plats på havsbottnen. Samma sak skulle ha ägt rum annandag jul 2004 utanför Sumatra.
  Jag skrev ett pepprat svar, där jag bl.a. framhöll att de som påstår något så korkat har uppenbart mycket klena kunskaper i fysik, samt påpekade skillnaden mellan en jordbävning och en atombombssprängning, och undrade om de inte också trodde på jultomten…

  Jag ger inte mycket för dina påståenden om att myndigheterna manipulerar vädret – vad skulle de tjäna på det pekuniärt och maktmässigt?

  Nej du, Janne! Förklara dig, och stå upp för dina konspirationsteorier – om det nu finns någon substans i dessa…

  Gilla

 2. J skriver:

  Väderteknologier och annat larv tror jag inte på. HAARP är en forskningsstation som knappast handlar om att kontrollera väder! Det finns de knäppisar som tror att man kan kontrollera väder – bluff och övertro samt fjant!

  Vulkanutbrott är normalt liksom jordbävningar när de tektoniska plattorna rör sig! Orkaner beror på extrema väderförändringar som orsakas av hög och lågtryck av extremt slag! Väderkontroll och liknande är nonsens.

  De som tror på konspirationsteorier är sjuka och bör härmed förlöjligas!

  Gilla

  • JANNE skriver:

   Du förlöjligar så mycket du kan! Tack för det!

   Väder manipuleras i många länder ända sedan 1975. Det har jag läst på Wmo:s (FN:s meterologiorganisations) egna sidor. Stormar och regn görs i arabvärlden enligt engelska tidningar i alla fall (Telegraph). Jag har en 500 sidig bok om vädermodifikation som IPCC chefen Pachauri tycker är jättebra!

   Lomborg: Smart solutions to climate change

   http://www.guardian.co.uk/environment/2010/aug/30/bjorn-lomborg-climate-change-u-turn

   I strategen Z Brzezinskis böcker talas det om tektoniska/vädervapen redan på 1970-talet. Stormar gjordes i Vietnam, enligt väderforskaren Ben Livingstone (som gjorde dem och fick medalj!!)

   Kolla upp geoengineering!

   Alltid lika kul att höra folk kalla en idiot. De kolllar själva inte upp ämnena utan nöjer sig ofta med att kalla folk dumskalle…!!

   Gilla

 3. Björn skriver:

  Bra inlägg, gillar det skarpt!

  Gilla

 4. JANNE skriver:

  Jag brukar (sedan upptäckten att väder och natur kan manipuleras) undra i följande banor när en ”ny katastrof” tornar upp sig:

  1 Vem vinner på det här?
  2 Vilken myndighet använder ”katastrofen” för att driva genom policy?
  3 Är ”katastrofen” naturlig, eller gjord av väderteknologierna mm?
  4 Vad försöker berättelsen visa oss medborgare/konsumenter? Är den ett led i något program? Har den något ”pedagogiskt syfte?”

  1-2 Förra gången Island hade vulkanutbrott (21 mars 2010) blev det en kamp mellan Eurocontrol (EU:s luftfartsverk), Storbritanniens vädertjänst (Met Office), mfl myndigheter som vill införa europeiska luftzoner och kontrollera flygtrafiken centralt. De stora flygbolagen blev förlorarna. Flygbolagen kördes över och man lyssnade inte på dem efter de gjort egna flygtester. ”Askan var osynlig och kan störa fast den inte syns,” sa man.

  3 Jag har ingen aning om utbrottet är relaterat till väderteknologier, i det här fallet. Orkaner, tsunamis, vulkaner, stormar, regn mm kan framkallas på konstgjord väg med militär teknik, sedan länge.

  4 Vilket pedagogiskt syfte kan katastrofer ha? Lösningar som presenteras (klimatpolitik, energipolitik, försvar, infrastruktur osv) fanns i allmänhet redan innan katastrofen utbröt (och sas väntade på att bli införda!) och då går det politiska arbetet smidigare och med mindre bråk från allmänheten.

  En allmän uppdatering av vilka energiformer det globala samhället ska ha pågår
  och de olika miljökatastroferna (olja i Gulfen, oljepriset genom revolutionerna Mellanöstern, kärnkraft i Fukushima, flygtrafiken genom vulkanutbrottet) highlightar den energipolitiska diskussionen…Så fungerar räven i kostym!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: