Flyget förorenar mest

Att flyget är ytterst nedsmutsande, energikrävande och förbrukar mest energi per person talas det väldigt tyst om. Detta är på sikt ett långt större problem än askmolnet från Grimsvötn.
Enligt svt:s textsida den 24 maj företog svenskarna 7,5 miljoner semesterresor under fjolåret. En kraftig ökning. 1,2 miljoner reste till till Spanien där var femte svensk resenär ägde eget boende.
En lika obehaglig som ohållbar lyx i en värld med krympande resurser och hundratals miljoner fattiga som inte varken har mat för dagen eller tak över huvudet.
Resorna till Turkiet ökade med hela 67 procent. Svt tycker tydligen att svenskarna reser för lite med flyg för nu har de startat ett eget reklamprogram för semesteresor. Turkiet hålls då ofta fram som ett semesterparadis vilket tydligen snabbt gav resultat.
Askmolnets visar hur beroende vi är av flyget och borde väcka till eftertanke och minskat resande med det smutsiga flyget. Vi måste spara lite syre till barnbarnen. Något för både milöjömedvetna ungdomar och resglada far- och morföräldrar att tänka på.
Rune Lanestrand
vg gp dn svd svt

3 Responses to Flyget förorenar mest

 1. H.Larsson skriver:

  Det är nog inte så konstigt att folk lämnar Sverige. Det konstiga är att de kommer tillbaka igen.

  Gilla

 2. Martin Goës skriver:

  Kanske dags att återgå till zeppelinare och oceanångare för långväga resor – men då är frågan om resandets tillgänglighet för gemene man stryps. Med flyget är även avlägsna resmål tillgängliga även för folk med tämligen tunn plånbok. Dilemmat är alltså: Skall man, i jämlikhetens namn, göra resande till avlägsna platser tillgängliga för medelinkomsttagaren, eller ska man, för att skydda vår planet från ytterligare miljöbelastning, fördyra resandet så till den grad att bara de rika har råd att se sig om? Och de fattiga får, precis som förr i tiden, bli vid sin torva…
  Nej, någon sådan framtid vill varken du eller jag se – att fjättras vid sin hembygd av nödtvång och skral kassa gillar jag inte alls – särskilt inte när transportmöjligheterna finns därute!!!

  Förresten, jag har lurat på en möjlighet beträffande tunga fordon:
  Runt år 1900 arbetade Ferdinand Porsche på en verkstadsfirma i Wien, Österrike, där han konstruerade en elbil med motorerna i hjulen. Fördelen är uppenbar: Noll transmissionsförluster.
  Tänk nu ett steg till: I USA används dieselelektriska lokomotiv på järnvägen, d.v.s. en dieselmotor i loket driver en generator, som i sin tur levererar ström till elmotorerna som driver loket.
  Överför den lösningen till en lastbil eller en buss! Dieselmotorn som driver generatorn i lastbilen eller bussen behöver knappast vara av den storlek som nu sitter i ex.vis en Volvo eller Scania – det borde räcka med en personbilsdiesel. Dessutom arbetar drivkällan till generatorn på ett jämnare motorvarv än en motor som driver lastbilen eller bussen direkt.

  Tacksam för synpunkter på ovanstående. Maila gärna till martingoes@hotmail.com

  Gilla

 3. Inga-Lill J skriver:

  Jag avskyr allt resande! Är väl kanske väldigt konstig i den här världen, sett i mångas ögon. Så i min värld så får gärna flyget försvinna helt. Ska man resa så kan hålla sig på marken (eller vattnet). Jag är mer eller mindre som en jordfast sten. Vet att jag inte är ensam om att se på världen på detta sätt. Men nuför tiden så finns ju så många olika tekniska sätt att kommunisera med hela världen samtidigt så man behöver inte resa med hela sin person överallt så att säga. Möjligheten att kontakta andra människor i andra världsdelar har ju oanade möjligheter med internet. Vilket jag har funnit på att utnyttja. Så jag är inte totalt ovetande o ”insnöad”.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: