Funderingar kring en stolt GMO-fri ankmamma

Det är bråda dagar med att så, rensa ogräs och kupa potatisen. Veden ska huggas, trasiga pannor ska bytas och i uthusen kvittrar det i vrårna. Allt som händer på våren och som ska göras är ett bra sätt att koppla bort från alla dåliga nyheter i lika dåliga gammelmedia. Skval utan substans.
Det är höns och kalkonkycklingar och ankungar som ruvas fram på naturlig väg. Bronskalkon, och ankor har inte utsatts för fågelindustrins extrema avel (därför att det inte ansetts lönsamt) där man i ett halvsekel avlivat alla fåglar som visat tecken på att ruva. Så ser baksidan ut på röda lappars livsmedel.
Höns som fortfarande har ruvinstinkten kvar och som kan ta vara på sin avkomma finns i små enklaver på småbruk och hos hobbyodlare som har en flock höns. De ska vi vara ytterst rädda om.
De vita kalkonerna och hönsfabrikernas fåglar är så sönderavlade att de har förlorat det mesta av sina naturliga egenskaper. All avel sker på A-linjen = högsta möjliga avkastning. Även med GMO.
Allt sker med gillande av de högsta ansvariga; landsbygdsminister Eskil Erlandsson, miljöminister Andreas Carlgren och Jordbruksverket.
De stora hangarernas avelstressade höns värper nästan ihjäl sig under en kort period av 16-18 månader. Allt för att maten inte får kosta. Fin bil, dyrbara semesterresor och nya luckor i köket vartannat år är lång viktigare än etiskt försvarbar djurhållning.
De vita kalkontupparna är avlade till monster.Är så tunga att de knäcker kalkonhönans rygg och inte längre kan para sig naturligt.
Den här stolta ankmamman som värpt och ruvat för första gången hade lagt15 ägg och det blev 15 ankungar. Undra på att hon är stolt. Pappa draken är lika stolt och vaktar troget.
Ankungarna är nöjda med sitt utseende och blir inte heller utsatta för mediernas kommersiella skönhetsideal med reklam för att botox och fillers. Deras föräldrar försöker inte heller se ut som tonåringar i ansiktet.
Rune Lanestrand

20110528-160618.jpg

21 Responses to Funderingar kring en stolt GMO-fri ankmamma

 1. silver cost skriver:

  hey there and thank you for your info – I have certainly picked up anything new from right here.
  I did however expertise several technical issues using this website, since
  I experienced to reload the web site many times
  previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if
  your web host is OK? Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will
  often affect your placement in google and can damage your high-quality
  score if ads and marketing with Adwords. Well I’m adding this RSS
  to my email and can look out for much more of your respective exciting
  content. Ensure that you update this again very soon.

  Gilla

 2. Christina Divén skriver:

  Sååå himla bra skrivet .

  Gilla

 3. Eva Ivarsson skriver:

  Sent inlägg här, men såg filmen ”Mandelblom, kattfot och blå viol” i helgen. Oj vad hjärta och själ gladdes! Blir så glad när man visar några av våra eldsjälar som med kunskap och praktik vårdar djur och natur. Här visas det tydligt vad naturen handlar om, hur många tusentals år har producerat artrikedom och olika väsen som samarbetar med varandra och som vi ska vårda, samt må bra av. Behövs positiva strömmar när så mycket går åt fel håll.Tror producenten heter Anette Lykke (?). Lyrisk heter tillståndet

  Gilla

 4. smabrukartanten skriver:

  Budbäraren bör nog läsa på lite mer i så fall! Motstånd mot detta med GMO är trots allt stort på gräsrotsnivå. Kan hänvisa till en sådan hemsida! www. hejdagmo.se

  Gilla

 5. Sven-Olof Olsson skriver:

  Hej Rune och övriga ”Lantraskämpar”!
  Det här var det bästa inlägget jag har läst på länge. Bevarandet av lantraser som kan föröka sig själva och har sina naturliga instinkter kvar är viktigt. Det behövs genbanker. Jag har själv varit medlem i föreningen ”Gotlandskaninen” och fött upp ”Lyckliga kaniner i en villaträdgård”. Jag kan inte stå emot impulsen att kopiera in en artikel som jag skrev i juni 2007:

  ”Lyckliga kaniner i en villaträdgård.

  Mina föräldrar försörjde sig på ett litet småbruk i Ekshärad som ligger i Hagfors kommun i Värmland. Där växte jag upp och såg hur man sköter djur. Redan i 20-årsåldern flyttade jag dock därifrån och tog år 1965 civilingenjörsexamen på Tekniska Högskolan i Stockholm. Nu bor jag sedan 20 år tillbaka i ett ganska tätt villaområde nära järnvägsstationen i Upplands Väsby.
  Uppväxten på landsbygden i Värmland satte en stark prägel på mig. Jag skulle gärna ha flyttat ut ur stan och bott på ett ställe där man kunde föda upp några lantrasdjur. Tyvärr har inte detta gått att kombinera med mitt jobb som konstruktör i byggbranschen. Jag trivs med mitt jobb och vi fick nöja oss först med ett radhus och sedan en villa som vi köpte några år innan jag fyllde 50.
  Detta är bakgrunden till det i min situation något udda ”kaninprojekt” som jag startade tillsammans med min dotter för 8 år sedan. Vi bildade då genbank nr 190 i föreningen Gotlandskaninen. Jag fick inte pröva på att föda upp varken getter eller lyckliga grisar men kaninerna ger ändå en möjlighet att pröva alla delar i det kretslopp som behövs för självförsörjning. När folk frågar mig varför vi håller på med kaninerna så svarar jag ibland att det kanske kan vara bra att kunna en gång när det globaliserade konsumtionssamhället brakar ihop.
  En målsättning som jag har haft är att bygga och pröva ut en bur som gör det lätt att hålla rent. Grannarna får inte blir störda av den fräna doften av urin som
  sprider sig om någon hörna av buren får surna till. De torra kulorna är inget problem utan det är i urinen som de starka gödselämnena finns och därmed också de starka dofterna.
  Den lösning som jag har kommit fram till är att bygga botten som en stor tratt som gör att urinen rinner direkt ner i en hink som man ställer inunder. Man blandar med vatten och häller ut i rabatten eller på något annat ställe där man vill gödsla. Det går också lätt att spola ren buren när man gör storstädning och på samma sätt låta det rinna ner i hinken.
  När jag skriver det här har vi nyss sett Al Gores film: ”En obekväm sanning”. Alla som ser den filmen förstår att vi måste ändra vår livsstil. Jag har en vision som går ut på att en stor del av befolkningen bor kvar eller flyttar ut på landsbygden. Stadsarkitektkontoren får göra upp planer som inte bara tillgodoser dem som vill eller är tvungna att bo i tätorten. Det ska även vara möjligt att bo inom rimligt avstånd från en tätort i en bra bostad med något eller några hektar mark omkring. Inte ta avstånd från det moderna samhället utan jobba som anställd eller som egen i företag som ligger i spetsen på den tekniska utvecklingen.
  Fördelen jämfört med att bo i en storstadslägenhet är att landsorten ger så mycket större handlingsfrihet. Det egna reviret ökar. Många upptäcker glädjen i att använda fritiden till att odla själv och kanske ha några lyckliga grisar som äter upp matrester och bidrar till hushållets egen försörjning med mat. Man kan följa det naturliga kretsloppet och årstidernas växlingar på hemmaplan och känner inget behov av att åka till Thailand på semester. Risken för att bli utbränd minskar. Samtidigt bidrar man till förändringen mot ett ekologiskt hållbart samhälle. Om man har sett Al Gores film förstår man att det är nödvändigt.
  Sven-Olof Olsson
  Genbank 190”

  I dag läser jag inläggen i den här bloggen och en artikel på Expressens ledarsida med rubriken ”GMO – när patent går före äganderätt.” Ytterligare ett skäl till att göra allt för att streta emot och hindra Monsantos framfart.

  Gilla

 6. Allan skriver:

  Delar helt Martins respekt för Amish-folket och deras jordbruksmetoder.
  Sågi en artikel ett påstående att amish först använde traktorer, men gick från detta enär de fann att marken blev hårt tillpackad av de tunga maskinerna.
  Sedan har de utvecklat massor med hästdragna redskap,även växelplogar med hydraulkraft. Nog så inponerande.
  Deras jordbrukande är långsiktigt och bra för miljön. Värt all respekt.

  Gilla

 7. Martin Goës skriver:

  I dokumentären ”Monsanto´s World” ingår en scen som påstås vara tagen i Amish County, Pennsylvania. Amishfolket är ju världsberömda för sin ärkekonservatism – de använder inga motorredskap i jordbruket, de kör med häst och vagn för alla transporter, de har igen el och inget rinnande vatten i sina hus, de använder handredskap för allt de gör, etc.,etc.

  I nämnda dokumentär filmades en Amish-man bakifrån – enär han påstods inte kunna filmas med sitt ansikte mot kameran p.g.a. sin religiösa tro – som bestämt hävdade att Amishfolket använde GMO-grödor i sitt jordbruk, detta för att kompensera det bortfall i avkastning som förorsakades av deras ålderdomliga jordbruksmetoder.

  Ursäkta, men jag köper inte det påståendet! Varför skulle en stor koloni djupt gudfruktiga, ärkekonservativa människor acceptera genmanipulerade grödor på sina åkrar??? Den där bakifrån filmade mannen i nämnda dokumentär var ytterst sannolikt köpt av och utklädd av Monsanto – Amishfolket skulle ALDRIG, ALDRIG, ALDRIG acceptera att människan gick in och macklade med det GUD en gång skapat!!!

  Gilla

  • Inga-Lill J skriver:

   Jag håller helt med dig! Skulle ALDRIG någonsin lita på ett bolag som har tillfört så mycket gifter o elände till vår jord (MONSANTO). Däremot har jag förtroende för människor som Amishfolket. De lever som de lär! Den sekvensen i filmen var med största säkerhet fejkad!

   Gilla

   • Martin Goës skriver:

    Monsantos VD och hela styrelsen skulle sättas i skamstocken utanför sitt huvudkontor, och var och en skulle få bära en dumstrut på skallen – och så skulle förbipasserande få kasta ruttna ägg och dito tomater på dem!! Samma samvetslösa banditer som under ett halvsekel prånglade ut PCB försöker nu pracka på bönderna sina GMO-grödor – vilket får till följd en genetisk utarmning vi ALDRIG NÅGONSIN FÖRUT skådat maken till!!!!
    Heder åt de engelska aktivisterna som konsekvent saboterat ALLA försöksodlingar med GMO-grödor! De, om några, förtjänar Right Livelihood Award!

    Gilla

 8. JANNE skriver:

  Kolla in viktklassen på amerikaner och kom och säg att BIG AGRO är sunt! Den som gillar gift är ju fri att äta det! E coli baktierien kommer direkt ur (Gmo-) majsen kor nu äter, såg jag i filmen FOOD INC.

  http://www.foodincmovie.com/
  (Finns också på youtube)

  Underbara små ankor, jättfina!

  Gilla

  • Martin Goës skriver:

   Jänkarna kommer att äta och förgifta ihjäl sig själva så småningom – och då är vi andra världsinnevånare c:a 300 miljoner problem fattigare…

   Makabert skämt åsido – jag blir mörkrädd när jag tänker på hur Monsanto et consortes målmedvetet skaffar sig kontrollen över vårt dagliga bröd! Lägg därtill idiotin med biobränslen – ska vi verkligen använda odlingsbar jord till att odla växter vi sen kokar etanol på för att tanka våra bilar med?? Oförsvarligt slöseri med värdefull mat, och grovt rofferi ur fattiga människors plånböcker!!

   Eller finns det måhända en dold agenda nånstans i den här soppan? Att de som inte har råd att betala för, låt oss säga, Monsanto- eller BASF-käk, helt enkelt får svälta ihjäl – så är världen kvitt några hundra miljoner överflödiga människor.
   Ja, de som sitter i de multinationella bolagens styrelserum ÄR så cyniska beträffande oprofitabelt humankapital – de skiter blankt i om några miljoner individer stryker med, trots försäkringar om motsatsen.

   Gilla

 9. Martin Goës skriver:

  Monsanto är ingenting annat än en samling samvetslösa banditer och profitörer!!! Det var de som i ett halvsekel pytsade ut PCB i naturen! Nu kränger de Round-Up-Ready soja, majs, vete etc., d.v.s. utsäde som ska tåla Round-Up – och gissa vilka som tillverkar DEN skiten?? Rätt gissat – Monsanto!
  GMO har dessvärre varit en icke-fråga i Sverige alldeles för länge. I England har GMO-produkter försvunnit från butiker och odlingar – tack vare att aktivister systematiskt har saboterat alla försöksodlingar.

  Jag vet inte vad det blivit av Fältbiologerna i dag. På 70-talet, när jag var medlem, höll de en hög profil och lät tala om sig i medierna, bl.a. genom att blockera SJ:s hormoslyrbesprutning av banvallarna. Hade det varit lika mycket stake i dom i dag, så hade de garanterat saboterat varenda GMO-odling, försöks- såväl som kommersiell, sanna mina ord!

  Sätter vi inte ner foten REJÄLT mot GMO, så kommer vi att få se en genetisk utarmning utan dess like av de grödor vi och våra husdjur äter – och hela vår livsmedelsförsörjning blir ytterligt sårbar! Tänk er en skadeinsekt eller en svamp som slår ut de ”fantastiska” GMO-grödorna nån gång inom en nära framtid, när halva jordens befolkning är beroende av skiten…

  Gilla

  • Inga-Lill J skriver:

   Greenpeace gör en del mot GMO. Det finns en gräsrotorganisation. Vi har en hemsida http://www.hejdagmo.se. Där finns en del inlägg och även hänvisningar till olika saker som handlar om bla forskning som är oberoende av kemibolagen, alltså vad de har kommit fram till och då förstår man att detta inte är helt ofarligt för människor , djur o natur. Även en del demonstrationer och aktioner som folk genomför både i Sverige o utomlands. Här i Sverige försöker man nu få stopp på den komersiella odlingen av GMO-potaisen Amflora.
   Men vi har en väldigt GMO-vänligt inställd regering här så ibland känns det tungt för oss som jobbar för att få bort eländet.

   Gilla

   • Martin Goës skriver:

    Antingen är landsbygdsminister Eskil Erlandsson en aningslös idiot, eller så har han – dolda – intressen i livsmedelsindustrin! (Sånt kan alltid gömmas undan från insyn…)
    Än så länge har vi sluppit genteknikens Tjernobyl, men det är väl bara en tidsfråga, om vi inte, en gång för alla, sätter stopp för eländet!

    Gilla

 10. Eva Ivarsson skriver:

  Härlig bild på söta ankor! Efter att ha vaknat upp till dagens nyhet om Torbjörn Fagerström (pensionär från SLU)o.co. som på uppdrag av Finansdepartementets expertgrupp för miljöstudier hyllar GMO-grödor, blev man snart klarvaken. Varför vet inte småfolket om vad som pågår? Vilka har tillsatt ”experterna” ,vad ligger bakom? Har vi inte mixtrat nog nu med vår livsviktiga natur? Hur kan man påstå att GMO-grödor är ofarliga, de negativa resultaten har ju visat sig i överflöd och ingen kan veta vad som blir i framtiden. Europeerna är kanske de klokaste när vi vill hejda Monsanto och dess hejdukar. Ska väl inte jämföra med svininfluensa- vaccin, men mönstren liknar varandra: man går över lik för att miljarderna ska rulla in till storföretagen. Hjärtsnörp får man!

  Gilla

 11. Allan skriver:

  Hörde också det som Inga-Lill tar upp, och min reaktion blev liknande.
  Tänk hur slående det är att allt skall värderas i pengar. Är det inte ett fattigdomsbevis.
  Tanken går också till den gamle erfarne indianhövdingen som sa så här: Först när den sista fisken är fångad och när den sista floden är förstörd, då först upptäcker den vite mannen att pengar går inte att äta.

  Gilla

 12. Dan skriver:

  Peka HEMSKT gärna på forskningsresultaten som ens antyder att det skulle finnas några som helst risker med GMO-mat. Med tanke på att dessa räddat livet på miljontals människor de senaste 30 åren är jag skeptisk. Eller är ni rädda att Gud ska bli vred på mänskan?

  Gilla

 13. Inga-Lill J skriver:

  Imorse hörde jag på nyheterna på P1 något av de värsta flosker som tänkas kan. Det var nån tokdåre antagligen någon forskare inom argokemiindustrin. Denne vad han nu hette (är gement dålig på namn) framförde att Sverige o även övriga Europa förlorade många miljoner på att vi inte tog oss an att börja med GMO i stor skala. Han menade att länder som USA o Kina o Brasilien skulle vara riktiga föregångsländer. Vidare påstod han att detta med GMO skulle vara helt ofarligt o dessutom öka skördarna såtill den milda grad att stora landområden skulle kunna användas till bioenergiodling. Tack olov så har han fel på varenda punkt!!! Att något sådant kan tas upp i en nyhetssändning o få stå oemotsagt tycker jag visar på vad media står i förbindelse med för ena företag! Monsanto o co försöker med lobbying överallt. Men för oss som är pålästa vad det gäller GMO så föreföll hela uttalandet löjligt. Men jag retar mig på det, det gör jag faktiskt.

  Gilla

  • Martin Goës skriver:

   ”Experten” i fråga var med största sannolikhet köpt av Monsanto – och reportern i fråga var sannolikt pinsamt okunnig om GMO över huvud taget – så skjut inte på budbäraren!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: