Skolavslutning i kyrkan – så fasansfullt

De politiskt korrekta programledarna och reportrarna i Radio, tv och tidningar har gått i spinn. De har till sin stora fasa upptäckt att en tredjedel av alla skolavslutningar sker i kyrkan.
Den som hoppades att den statliga och mediala hetsen mot vår religion skulle minska med en borgerlig regering måste vara besviken. För den 1 juli träder en ny lag i kraft som förbjuder minsta lilla inslag av kristendom i samband med skolavslutningar.
Har verkligen KD i regergingsställning gått med på detta. Ja, kan partiet överge sitt viktigaste krav, vårdnadsbidraget så är väl allt möjligt. Mig förefaller det som om Göran Hägglund har vikit sig för mediatrycket och abdikerat från allt som tidigare var heligt för Kristdemokraterna.
Bland de många invandrare jag känner är det ingen som har det minsta emot att deras barn deltar i skolans avslutning i kyrkan. Nej, det är helt andra krafter som frodas bland den lika skitförnäma som nihilistiska ”kultureliten”. Företrädesvis i eller med tillgång till de stora medierna.
Naturligtvis förekommer de flitigt på Skolinspektionen som slår fast att skolor med den nya lagen t o m kan få böta om en präst läser välsignelsen vid skolavslutningen.
Tänk att vår kristna tro kan vara så fruktansvärt farlig. Den är således mycket farligare än allt annat hemskt i dagens mediasamhälle och som barnen får ta del av.
Rune Lanestrand
svd svt <a svd

12 Responses to Skolavslutning i kyrkan – så fasansfullt

 1. Maria skriver:

  OM fler ville lära känna Gud och veta vem Jesus Kristus är och Vad det eviga livet innebär, så skulle vi ha det betydligt bättre i detta landet.
  Jag var med på skolavslutn i kyrkan under min skoltid/född 56/ och jag fick en tro 1989- det bästa som hänt mig!
  Jesus lever och vill lära känna alla människor./Maria

  Gilla

 2. Martin Goës skriver:

  Jag är född 1959, började skolan 1966, och gick ut nian 1975. Samtliga skolavslutningar jag var med om ägde rum i kyrkan, först Stenkyrka kyrka på Tjörn under låg- och mellanstadiet, och sen Blekets kapell, också på Tjörn, under högstadiet. Jag minns dessa tillfällen som högtidliga och vackra ceremonier i en gammaldags, traditionsmättad atmosfär, där prästen talade vackert om ditt och datt – VAD han talade om minns jag för all del inte i dag…
  Själva inramningen, med kyrkan och den miljö denna bjuder på, var ju speciell för en sju- åttaåring, och gjorde också ett visst intryck, och jag kan inte för mitt liv inbilla mig att vi tog obotlig mental skada av denna ceremoni – som ju bara tog ett par timmar om året i anspråk av våra uppväxtår…

  Men de där ängsligt politiskt korrekta – och uppenbarligen lindrigt begåvade – individerna i vissa opinionsbildande kretsar tycks tro att skolavslutning i kyrkan är dels grovt förolämpande mot vissa invandrargrupper, och dels djupt traumatiserande för små oskyldiga barn i allmänhet…
  Låt vara att merparten av svenskarna är irreligiösa lutheraner, men jag KRÄVER dock en viss respekt för traditioner!

  Låt mig sammanfatta situationen så här: Barn är stryktåligare för propaganda – av vad slag det nu må vara – än vad somliga tror.
  OCH invandrare i gemen är villigare att ta till sig svenska seder och bruk än vad vissa individer i den stockholmska medieeliten vill tillerkänna dem!
  Kan nämna som exempel: I går, onsdag 1/6, var jag hos en god vän i Stenungsund och firade av hans dotters studentexamen. Samma dag firade grannen, från Libanon, av sin son som tagit studenten samma dag. De hade tagit till sig vår sedvänja att fira sina telningars studentexamen – och de hade svenska färger på dekoren m.m.

  Summa summarum: Fortsätt fira skolavslutningarna i kyrkan!!! Folk som flyttar från ett land till ett annat begriper oftast att de får ta seden dit de kommer – låt vara att det finns undantag, men den diskussionen kan vi ta en annan gång…

  Gilla

 3. susitar skriver:

  Ja, jag som barn tyckte in om skolavslutning i kyrkan. I mellanstadiet satt jag tyst och missnöjd när prästen talade om Jesus. I högstadiet, när min nya skola skulle flytta avslutningen från skolans lokaler till kyrkan, protesterade jag och en vän.

  Okej, jag kanske inte är invandrare, men åtminstone med utländskt påbrå. Men det har nog knappast att göra med varför jag är hedning (”asatroende”). Jag kände mig inte välkommen och respekterad när jag kände en stor press på mig att sjunga psalmer, i en miljö (skolan) som inte ska förespråka en religion framför en annan. Visst kan man välja att vara tyst, som jag började vara, men man känner sig knappast bekväm.

  Skolan ska vara konfessionsfri. Eller hur?

  Och visst, kanske är skolavslutningen i kyrkan en tradition på många håll. Men det har funnits en massa traditioner vi avskaffat, så som barnaga, morgonbön och statskyrka. Tack och lov.

  Gilla

 4. Engelbrekt skriver:

  Vi har många bra och dåliga traditioner. Fläskkött och alkohol utgör en del av vår gemensamma grund här i exotiska Sverige. Flera religioner och kulturer känner dock stark avsmak för fläsk och alkohol.

  Jag har dock aldrig hört muslimer, judar eller buddhister protestera mot vår tradition med skolavslutning i kyrkan.

  Vi småfolk är totalt utlämnade till Stockholms medieelit.

  Finns det någon undersökning eller remissinstans som stödjer upphävandet av en gemensam tradition som betyder så mycket för vår mentala hälsa?

  Stockholmarnas elit av eliten bestämmer vad som är god moral. Förr var spel om pengar kriminellt och omoraliskt. Nu lockar eliten med tjej-träffar på sina kasinon. Tänk om vår kung har sett en lesbisk show. Då hotar eliten med att avskaffa ytterligare en tradition som också är exportindustrins dörröppnare nr 1. Vår kung har varit med om att skapa en fantastisk familj.

  Leve kungen och avsätt Stockholms omoraliska mediaelit.

  Gilla

  • Martin Goës skriver:

   Ovanpå all annan skit mediaeliten – vars sverigebild upphör någonstans vid Stockholms tullar – vill pracka på oss, är att de perversioner HBTQ-festivalerna torgför, skall uppfattas som totalt normala och acceptabla!! Just nu pågår Pride-spektaklet i Göteborg – och den liberala mediaeliten står vid ringside och applåderar eländet!

   Gilla

 5. Annica Ericson skriver:

  Håller helt med dig! Vart vill dom komma? Ta bort Lucia? Kristi Himmelfärd? Pingst? Julafton, juldagen? Nej! Vad gör svenskar i Thailand t.ex., mer än solar, shoppar och ……? Går i tempel! Jag har samma erfarenhet som du, ingen ”invandrare” som jag känner blir deprimerad och kränkt av en kyrka…..

  Gilla

  • Svenkennet Eriksson skriver:

   Jag har varit i moskeer,kristna kyrkor av skilda slag, hinduiska och buddistiska tempel men tar avstånd från skolavslutningar i religiösa byggnader som t ex kyrkor.

   Skolavslutningen är en del av det obligatoriska skolåret och ingen ska under tvång (skolplikten) besöka en byggnad som är till för att hylla en religion.
   Självklart så motsätter jag mig även skolavslutningar i moskeer.

   Gilla

 6. Allan skriver:

  I Sverige betraktar etablissemanget den kristna tron som något förlegat. Annars kan man tänka ”tänk om alla följde de tio budorden”. Tex du skall icke stjäla. Fast då skulle ju många poliser och advokater bli sysslolösa. Men håll med om att samhället skulle bli trevligare.
  Förr användes kyrkan vid många högtidliga tillfällen, utöver skolavslutningar även tex scoutinvigning. Nu är sådant inte PK.
  En del personer kan ju komma att känna sig kränkta. Att det finns de (kanske numerärt flera) som blir kränkta för att de inte får gå till kyrkan struntar beslutsfattarna i. Här är det fjäsk för allt utländskt som är viktigast.

  Gilla

 7. Nina skriver:

  Vår lag är grundad på 10 guds bud. Är den så fasansfull att följa? För kriminella kanske. Varför är det fel att lära barnen det kristna kärleksbudskapet? Utan att för den skull göra så mycket religiositet av det hela. Jag tror vi behöver använda våra kyrkor mer till sammankomster o.d så kanske det här laddade, farliga försvinner.
  Jag är ingen aktiv kristen i den bemärkelsen att jag ber varje kväll eller går i kyrkan varje söndag men jag har en kristen livssyn och förhållningssätt och jag tycker det är viktigt att barnen får lära sig det, liksom att de upplyses om att det finns andra religioner. Avslutning i kyrkan tycker jag är vackert och fyller en med framtidshopp och de invandrare jag känner har inga problem med att gå till vår kyrka. De brukar säga; vi är ju i Sverige, självklart får man acceptera svenska lagar och traditioner och vi tar ju inte ifrån dem deras tro eller tradition.
  Man kan också fundera på hur neutrala vi egentligen ska vara? Och för vem?

  Gilla

 8. SKOLAVSLUTNING I KYRKAN
  Brev till dig som tycker att skolavslutning i kyrkan är fel!
  Snart är sommaren här gud vad härligt säger många. Skolavslutning en tår i ögat när våra barn tar sin examen eller bara sjunger de kända sommarpsalmer. Men här inställer sig ett problem barn kan fara illa av att fira skolavslutning eller sjunga de kända sommarpsalmerna.
  En och anna präst instämmer och vill endera ta bort skolavslutning I kyrkan eller göra den helt profan. Ok JAG FÖRLÅTER DE FLESTA ,PRÄSTER FÖR DE ÄR JU NÖJDA OM KYRKOKÖREN, KANTORN, VAKTMÄSTREN KOMMER TILL KYRKAN UNDER GUDTJÄNST. KYRKANS MEDLEMMAR KAN STANNA HEMMA DE KAN JU TA SKADA AV DET KYRKAN ÄR TILL FÖR ATT FÖRKUNNA GUDS ORD.

  Här sjunger våra barn ”Den blomstertid..” av hjärtans lust
  Vi lever i en sekulär stat där undervisningen skall vara politiskt och religiöst neutral. Verksamheten i staten skall inte ha några bindningar till politiska eller religiösa värderingar. Barnen skall ta religiös ställning av egen kraft och efter ett moget och eget övervägande. Helst efter myndighetsdagen.
  I Sverige har vi yttrande frihet. Vi får fritt tänka, tycka och skriva vad vi vill. Ingen kan förbjuda oss att skriva både gott och ont. Vi får avbilda våra politiker, kungar och gudar hur vi vill. Dessutom har vi en lagstiftning som skyddar oss när vi gör det.
  I det här landet har vi humanismen och de mänskliga rättigheterna som grund för lagstiftning. Grymma medeltida lagar har vi avskaffat för mer än hundra år sedan. De människor som kommer till oss som invandrare och asylsökande ger vi skydd under dessa lagar. Man får inte stena, könsstympa, stympa, våldtaga eller avrätta i vårt land.
  Vi har också religionsfrihet som omfattar alla och en var i vårt land. Det betyder att buddister, satanister, Islamister och kristna alla får torgföra sitt budskap och vinna anhängare.
  När man kommer till detta land erbjuds man allt detta fantastiska. Du blir medlem i ett fint samhälle det enda du behöver göra är att acceptera denna värdegrund.

  Detta mår barne bra av tradtion i kyrkan som står mitt i byn.
  I religionsfriheten ingår också att varje ny medborgare har rätt att fritt uppföra sin kyrka och tillbedja sin gud. Det är en viktig värdegrund i Sverige.
  Men det finns också en annan värdegrund. Svenska folket är till 95 procent medlemmar i sina fäders kyrka. Vi betalar en dyr medlemsavgift trots att vi brukar kyrkan sällan. Sådant kallas för en kristen värdegrund som vilar på den kristna humanismen.
  Nu inställer sig frågan skall våra barn få ha skolavslutning i sina fäders kyrka. Vistas i detta helgade rum under några timmar. Kyrkan, musiken och prästens hälsning blir en vacker inramning på skolavslutningen. Man går till sina fäders kyrka när man avslutar saker och ting i livet.
  Den fråga vi måste ställa oss finns det några barn till Islamister, Judar, Buddister eller kristna som far illa av att sjunga de kända sommarPsalmerna och sluta med den kända läsarsången ”O store gud”. Möjligtvis blir inbitna ateister som har barn i skolan sårade. Det kan jag stå ut med.
  Jag tror barn av alla religioner mår bra av att se den värdegrund som vårt öppna och härliga land Sverige har. Vi tar mot nya människor med öppna armar. Vi delar frikostigt med oss av vår värdegrund och lagstiftning och ger nybyggare från främmande land en fristad och en bättre framtid. Om vi är frikostiga mot dem som kommer till oss var frikostiga mot oss låt oss få behålla våra skolavslutningar i kyrkan.
  I sommartid då året står i sin bästa hägring skall vi låta våra barn sjunga sommarPsalmerna.
  Sverige låter kyrkorna fritt konkurrera med varandra om de själar som finns i vårt land, Våra kyrkor är öppna hos oss varde icke jude, Grek eller Arab…… Det är i det öppna och mottagande kyrkorummet vi firar skolavslutning en tradition som vi inte skall avskaffa.
  Alla måste inse att det är fri i konkurrens mellan gudsuppfattningarna. I en demokrati gör man också demokratiska val av vilken Gud man tror på.
  Brännelund Eksjö

  Lars Håkan Halldin

  En god och troende centerpartist

  Gilla

 9. JANNE skriver:

  Igår var media upprörda över en KD-politiker som är mot abort och som förspråkar adoption istället (Vilket säkert skulle få ner abortsiffrorna om man var tvungen att behålla de barn man gör!).

  Jag tänkte: Är det tabu att han en annan åsikt i Sverige? När massorna genom massmedia-programmeringen tilldelas en åsikt ska de hålla sig till den! Tills en annan åsikt tilldelas dem… I Sverige är kyrkan är passé, aborter är familjeplanering…multikulturalism och religionssynkretism är samhällsintegration. (Det fattas bara pengar för att lyckas!)

  Kristen tro är ”en fiende till multi-kultururalismen” och integrationen kräver att kristna ger upp sin tro. Hur ska vi annars kunna leva i harmoni med varandra? Så intoleranta och obstinata kristna nu är! Vi lever ju bara efter Jesu kärleksbud.

  Skolavslutningar kan man ha på statshuset; i en ren och vitmålad lokal, utan kränkande symboler!! HAHA!

  Gilla

  • Martin Goës skriver:

   JANNE: Dina åsikter om skolavslutning i kyrkan lämnar jag därhän – MEN: Att du är positiv till den föga omdömesgilla KD-politikerns uttalande i TV häromdagen, att kvinnor som råkat bli på smällen ska föda sina oplanerade barn, och sen adoptera bort dessa! Jag köper INTE det resonemanget! Alla barn ska få känna sig välkomna till detta jordelivet – märk väl att INGEN, varken du eller jag, har bett om att bli födda till denna jämmerdalen, oavsett om dina eller mina föräldrar planerat vår tillblivelse, eller om vi bara råkat bli till som ett resultat av snabbt uppblossande kåthet…

   Nej, jag vill inte på några villkor inskränka kvinnans fria vilja att föda eller inte föda det foster hon bär – framför allt inte om graviditeten är oplanerad och ofrivillig! Jag är motståndare till denna sorts kontroll över kvinnans fria vilja och fertilitet.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: