Ehec – uppstår inte i groddar eller i grönsaker

Mediernas rapportering är väldigt vilseledande. Sin vana trogen återger de flesta gammelmedia okritiskt myndigheternas pressmeddelande som i det här fallet verkar vara både förvirrade och desperata.
Ena dagen är det gurkor från Spanien, nästa dag är det groddar, nästa hamburgare och nu är det groddar igen som påstås är källan för Ehec. Och när man så lättsinnigt ställt till ekonomisk katastrof för enskilda grönsaksodlare konstaterar man att man är tillbaka på ruta ett.
Allmänheten vilseleds och tror efter den märkliga nyhetsrapporteringen att ehec uppstår i grönsaker. Vilket är helt fel. Bakterien kommer från nötkreatur och i undantagsfall från svin som då smittats av kor.
Om de senaste upgifterna från Tyskland om smitta i groddat stämmer så har de groddats med vatten som haft ehec-smitta. Med största sannolikhet förorenat med kogödsel.
I de stora kött– och mjölkfabrikerna bär ca 10 procent av gårdarnas på ehec – smittan. Utbrott av ehec i Sverige är inte så ovanligt som man kan tro. I Sverige förekommer den mest i Halland där 23 procent av kobesättningarna bär på ehec-smitta. Detta enligt Statens Veternärmedicinska Anstalt. I Halland finns också de största besättningarna. Den största har ettusenfemhundra mjölkkor.
I september 2005 inträffade ett ehec – utbrott i Halland då 110 personer insjuknade. Den spreds via sallad som vattnats med vatten från en å som visade sig innehålla ehec – bakterien (Enterohemorrhagisk Escheriachia coli.) Inte den riktigt farliga HUS. (haemolytic uraemic syndrome)
Vattendraget i Varbergstrakten visade sig förorenat av gödsel från en djurfabrik som spritt flytgödsel på marker utmed ån.
Rune Lanestrand
svd gp vg expr
svd
svt dn svt
gp
dn svt dn < ekot ekot ekot

16 Responses to Ehec – uppstår inte i groddar eller i grönsaker

 1. Ulf Lindqvist skriver:

  Här kommer ett inlägg som kan nyansera debatten och alla tjusiga påstående om naturligt, tycka synd om eller ej.
  1. EHEC bakteriens ursprung är helt korrekt via avföring och urin från främst Nötkreatur.
  2. Ekologiskt odlade grönsaker ( i detta EHEC-fall groddar) kan mycket väl vara gödslade med ”Naturligt gödsel” och på så sätt har smittan förts vidare.
  Vad är det för svårt med det? Blir det ett problem för Ekologiskt odlade produkter? Ja, kanske för vem vill köpa Ekologiskt om risken är uppenbart stor att det ”Naturliga gödlset” kan innebära döden för den som äter grönsaker.
  3. Slutklämmen, trist även för er som är Veganer, ni borde ju verkligen leva som man lär. Därför vill jag att alla som helt och hållet dissar kött, från och med nu endast äter grönsaker som är gödslade med ”Naturligt gödsel” från Nötkreatur. Var modiga och visa oss vägen till ett friskare liv och ett sundare samhälle.
  4. Stort tack till alla er som föder upp djur oavsett typ och omfång.
  Ni utför ett enormt arbete med långa arbetsdagar och lite fri tid för att jag skall
  kunna handla min mat i en affär nära mig.
  Önskar er alla en riktigt skön sommar!

  Gilla

  • Lisa skriver:

   Varför tror du jag odlar själv? Man kan inte lita på nått som säljs i affären. Inget köttavfall i mina gödselvatten. Bara inte någon förrymd GMO-kossa kommer och sprinklar något på mina odlingar. Eller någon representant från Monsanto.

   Gilla

 2. Maria skriver:

  ”Men om man kan skrämma människor för färska grönsaker – eller till och med förbjuda dem helt och hållet – då kan man tvinga hela befolkningen till att äta döda livsmedel och förädlade livsmedel som främjar degenerativa sjukdomar och därmed öka förtjänsten hos de mäktiga läkemedelsföretagen.” LÄS GÄRNA:

  http://www.nyapolitiken.biz/medicin_o_halsa/genmanipulerad-ecoli.html

  /Maria /EU och NWO är den nya politiken

  Gilla

 3. Helena Palena skriver:

  1 500 kor! Stackars kor! Det borde vara FÖRBJUDET med så många djur i en ”fabrik”. Vi har 70 kor och en robot. Fungerar alldeles utmärkt. Man behöver inte ha större. Det är synd om kalvarma också. Vem ska hinna med och sköta om dom?

  Gilla

 4. blomrabatten skriver:

  Ja mycket ska man läsa innan öronen trillar av. Finns det några bildade kloka människor i världen i dag. Skriva en massa skit bla bla bla. Som sagt det är vattnet som orskar smitta. Dvs vattnet som vattnar grönsaker och bär och allt annat som vi odlar. Det smittade vattnet kommer från djurfabriker främst i tättbefolkade länder där det är tätt mellan jordbruken och människorna. Ehec finns naturligt i tarmarna på kor. Man kan inte samla gödsel som kontaminerar grundvattnet. Även i sverige har vi ju haft utbrott av smitta senast sporidier som man inte visste var det kom ifrån. men man är alt bra dum när man inte ledar baklänges från området där man tar vattnet till gårdar högre upp. Och kräv sedan ordentliga jödsel samlingar och tvingande skötsel råd i sverige. Själv köper jag bara svenskodlat alltid. Och ersättning för skörd som ej kunnat säljas är väl naturligt.

  Gilla

 5. Marta Dahlgren skriver:

  Rune Lanestrand framför samma argument som en expert som skrev ett inlágg i den spanska tidningen El Pais för naagra dagar sedan. Enligt denne agronom har ehec sitt ursprung i intensivt drivna anläggningar för djuruppfödning, där kor/grisar/kycklingar dessutom behandlas med antibiotika, som orsakar resistenta bakterier.
  Tonvis med spanska kvalitetsprodukter läggs nu i kompost och jordbrukarna – inte bara i Spanien – har gjort miljonförluster.
  Grattis Rune till ditt inlägg. Märta, Vigo, Spanien

  Gilla

 6. Abu Abdallah skriver:

  Det är en fet känga mot Ekologiskt odlat och Biodynamisk odling, och det pratas samtidigt om restriktioner mot fröer, och Naturläkemedel.
  jag undrar..är platsen där det misstänkta utbrottet skett, perfekt av en slump eller? Tyskarna måtte ha gjort något rätt, som nån uppfattat som väldigt fel.

  Gilla

 7. Eva Ivarsson skriver:

  Bra fakta här om Ehec-länkningen till industriproduktionen av våra livsmedel! Hoppas din upplysning sprider sig överallt,
  borde få vissa hjärnceller att hoppa till och skapa nyordning!Den yngre generationen vad tycker de, bryr de sig , tänker de på vad deras bebisar ska stoppa i magen i framtiden? Oron sprider sig – helgardering=koka+stek allt?

  Gilla

 8. Lisa skriver:

  Att folk fortfarande tror på nyheternas skrämselpropaganda är för mig ett mysterium. Snacka om att skapa panik i fel ände på tråden, som Rune påpekar. Nu ska ju matpriserna gå upp TROTS rekordskördar, för att vi inte odlar mer med GMO, lyssna på Klotet P1 för några dagar sedan, och vi alla ska dö av EHEC för att vi äter ekologiska grönsaker där bakterierna STORMTRIVS. Sånt petar de oreflekterat in så att vi nu ska dränka allt med kemiska gifter och GMO. Grönsaker är livsfarligt och gurkorna skapade krig i EU-r-apa. Det är en fars utan dess like. Har läst några artiklar om att den bakterie som gurkorna fått skulden för måste ha tagits fram i laboratorium. Det får vi inte heller blunda för. Det är inte bara genom konventionell krigsföring man tar kontroll över länders ekonomier.

  http://www.sunskylife.com/2011/06/forensic-evidence-emerges-that-european-e-coli-superbug-was-bioengineered-to-produce-human-fatalities/

  Gilla

  • smabrukartanten skriver:

   Det är agroindustrin som är framme överallt med sin lobbyverksamhet!
   Ända upp i regeringarna. Det är en kuslig utveckling att kemiindustrin och de stora multinationella agroföretagen har fått en sån makt. Jag tror de köper sig in i massmedia också, för att de ska säga saker som gynnar deras verksamhet Som GMO och stora djurfabriker o kemikalieanvändning m m. Därför har de ”pippi” på att smutskasta småskaligt o ekologiskt jordbruk.

   Gilla

   • Martin Goës skriver:

    Vinstbegäret hos agroindustrin gör dem blinda för riskerna med detta enormt storskaliga jordbruk, med bl.a. fläskfabriker med tusentals svin – tro tusan att så många grisar hopklämda på en liten yta utgör ett högriskprojekt beträffande deras hälsa!!! Vad förspråkarna för storskalig agrobusiness inte VILL fatta, är att ett så till den grad storskaligt jordbruk och dito köttproduktion är så in i helvete känsligt för störningar! Ett sjukdomsutbrott hos, låt oss säga, 10 x 20 000 svin, vad får det för konsekvenser?? Man behöver knappast vara veterinär för att begripa att småskalig produktion är långt okänsligare för störningar. 100 x 20 grisar – vad är det, jämfört med 10 x 20 000 grisar???

    Gilla

  • Martin Goës skriver:

   Klickade in på länken du la in här ovan. Redan rubriken sa mig att författaren av artiklarna m.m. på sajten i fråga odlade en av oräkneliga konspirationsteorier som cirkulerar på nätet.
   Håll i minnet att den absoluta majoriteten av mediafolket är asfaltsblommor med föga eller ingen känsla för livet på landet – naturen är för dom ett tittskåp för sönderstressade 08-or!!

   Leta upp ”Monsanto´s world” på antingen svt.se eller googla på samma ämne! Där hittar du sannolikt den föregivne Amish-mannen som lovprisar GMO-grödor. Vågar mina pungkulor på att just den sekvensen har producerats av Monsantos PR-avdelning!

   Gilla

 9. Maria skriver:

  Visst är det konstigt att det ska vara sådan förvirring över vad som åstadkommit det nya hälsoproblemet eller ska jag säga det ny-gamla problemet. Men ju större man bygger och ju mer man vill producera och tjäna pengar- desto sjukare kommer människor att bli. Det är fakta.Man sade också att det var från ekoodlingar och eko-kött som smittan kom. Varför får man inte fakta? Är man så obildad så man släpper vilka uppgifter som helst? Skäms på dem som ”styr”. Hörde nu på nyheterna hur många länder som skall ha ersättning för grönsaker som fått/måste slängas. M m… /Maria

  Gilla

  • Martin Goës skriver:

   De som sprider ”fakta” i nyhetssändingarna är själva asfaltsblommor, med föga eller ingen kontakt med sitt ursprung i sina förfäders jord. De tar, helt okritiskt, till sig vilka dumheter som helst, och deras massiva okunskap om hur vårt dagliga bröd produceras gör att de är totalt okunniga om problematiken, och därmed oförmögna att ställa de rätta, besvärliga frågorna om HUR maten på våra köksbord produceras! Tack vare den enorma storskaligheten är vår livsmedelsproduktion YTTERLIGT sårbar!! Går det åt helvete någonstans i kedjan, så kan vi räkna med dramatiskt höjda matpriser och svält bland mindre bemedlade här i västvärlden.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: