Ehec framodlas i djurfabrikerna

Äntligen har det blivit en offentlig debatt om den farliga ehecsmittan som länge varit känt av myndigheterna utan att några åtgärder vidtagits.
Varav denna passivitet. Jo, det har sin förklaring i vetskapen om att ehecsmittan är ett oundvikligt resultat av den sjuka jordbrukspolitiken som går ut på allt större enheter och allt större djurfabriker.
Det finns forskning som tydligt visar ett samband mellan stora besättningar och förekomste av ehec. I Halland finns de största besättningarna och har också flest ehecutbrott.
Vi som följt jordbrukspolitiken en längre tid har tyvärr konstaterat att jordbruksminister Eskil Erlandsson har ännu större tilltro till stordrift och massproduktion än sina föregångare. Han talar ständigt om att effektivisera och rationalisera produktionen. Vilket innebär ökad kemikalisering och mer växtgifter i jordbruket, fler och större djurfabriker. Den inriktningen är överordnad i dagens jordbrukspolitik. Hårt styrd av Jordbruksverket.
Erlandsson är i likhet med Jordbruksverket också varm anhängare av genmnanipulerade grödor, GMO som i flera fodergrödor innehåller en antibiotikagen (nptII) som bidrar till ökad antibiotikaresistens.
Jag hoppas att uppmärksamheten på den farliga ehecsmittat leder till en diskussion om jordbrukets struktur och statens uppmuntran av stordrift. Inte minst när det gäller de ohyggliga förhållandena som råder i djurfabrikerna med sin stora användning av antibiotika och därmed, förutom stort lidande för djuren även utgör en stor fara för folkhälsan.
Svenska folket måste börja inse att det långsiktiga priset för ”billig” mat blir oerhört högt. Börja inse att politiker som lovar billigare mat struntar i hur djuren har det, struntar i kvalité eller att landsbygden avfolkas, landskapet förbuskas och växer igen.
Rune Lanestrand

DN SvD SvD SvD SvD SvD svd

11 Responses to Ehec framodlas i djurfabrikerna

 1. Rune Lanestrand skriver:

  Bra Martin! Blir tillräckligt många medvetna om hur miljöfarliga och energislukande industrijordbruket och djurfabrikerna är kommer de att försvinna. Då kommer de också att förlora sina miljardbidrag som vi skattebetalare står för även om det i den dagliga propagandan kallas för EU-bidrag.
  Att handla ekologiskt är en aktiv jordbrukspolitisk handling. Det bästa sättet då vi har ett LRF, en jordbruksminister och en riksdag som fortfarande tror på storskalighet, GMO, gifter och kemikalier för att öka avkastningen.

  Gilla

 2. […] om E. coli, CDC, Dn, K, MC, MB, RL, RL, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, TT, […]

  Gilla

 3. Helena Palena skriver:

  Idag skriver SvD om eländet.

  Gilla

 4. Maja Dacke skriver:

  … och jag som är lakto-ovo-vegis sedan ca 30 år och bara blivit friskare med åldern … Det svider i mitt hjärta att jag älskar mjölk, smör, ost och yoghurt … och omeletter …

  Gilla

 5. […] att producera så mycket som möjligt får dom kraftfoder en masse. Rune Lanestrand skriver fint om konsekvenserna av sprutande diarréer från dessa stora enheter. Nu skriver äntligen SvD om källan till […]

  Gilla

 6. ingeborg skriver:

  Sveriges jordbruksminister har föreslagits av några landsbygdsdistrikt som ny partiledare för Centern! Ja, vad skall man säga. Ur led är tiden!…Ett annat förslag är en 27-årig flicka med mycket stor ”livserfarenhet” enligt en artikel jag läste.

  Gilla

 7. Eva Ivarsson skriver:

  Vi får se vad denna nygamla debatt mynnar ut i? Tänk så många grönsaksodlare som blev felaktigt anklagade och fick plöja ner skördarna i onödan, sedan var det groddarna där slutsatsen var att vissa bockhornsfrön var smittade- HUR hamnade smittan där? Vågar eller får man inte upplysa allmänheten om vad som orsakar olika sjukdomar? Igen och igen visar det sig att vårt petande i naturlagarna är förödande. Är det rädsla för en upplyst konsumentmakt, nya folkrörelser, krav på utbyte av politikerna och på att de utbildar sig så de vet vad de pratar om, som stoppar? Är vi för godtrogna, ids vi inte ta reda på fakta själva, tror vi allt ska rulla på och att vi inte förstår vad mat är och hur den blir till och vad den innehåller och vad vi behöver för näringsämnen, mineraler, vitaminer för att hålla sjukdomar i schack? Var är empatin för djuren som tjänar oss troget? Stoppar här -så mycket att säga om maten vi stoppar i oss och våra barn, och djurens hälsa!

  Gilla

 8. JANNE skriver:

  ”Jordbruksministern har hög tilltro till GMO, djurfabriker, antibiotika och monokulturer.”

  Uttalandet låter ungefär som: ”Vi är glada att finansministern har så hög tilltro till marknadskrafterna att själva sätta gränser för våra verksamheter – höga bonusar, kapitalkvalitet, externalisering, derivatsektor, sekretess och eventuella truster och kartelllösningar klarar marknaden bäst själv”….Haha! Ja, vad ska man säga?

  Klart att konsumenterna ska stödja småjordbruket!

  Jag såg filmen Food INC. för ett tag sen och tänkte: Fyra företag har lagt beslag på HELA köttproduktionen och det finns 13 slakthus i hela USA…Djuren kalasar av kemijätten Monsantos smörgåsbord. Bakterier frodas och sjuka djur överallt.

  Det måste vara mer ”effektivitet” och mer planlösningstänkande än någonsin kommunisterna lyckades med i sina dagar!! Jordbruksmaskinen är ju oöverskådligt stor.

  Gilla

 9. smabrukartanten skriver:

  För att få djuren inom stordrift att över huvud taget överleva till slakttillfället så krävs det antibiotika i fodret. Annars skulle djuren dö i förtid av den ohumana behandlingen. All denna tillförsel av antiobitika i tid o otid har ju som bekant lett till ett antal resistenta bakteriestammar. Ehec är ju bara en, men den tenderar att bli allt aggressivare. Naturen slår alltid tillbaka när människan försöker ändra på dess ordning o t ex göra industri av djurhållningen. Många människor idag har inte någon känsla av att våra produktionsdjur är behäftade med känsel och kan lida om de behandlas som döda föremål! Många gånger är det fråga om djurplågeri i stor skala. I industriell storlek o kvalificerad form. Många djur har ett helvete den korta tid de lever. Tänker på kycklingar o grisar men även nötkreatur. Bara att föda upp en kyckling till slaktmogen ålder på EN MÅNAD!! Vad äter de då?
  Lite skillnad på ekologisk kyckling där det får ta tre månader.
  Jag har inte köpt konventionellt uppfödd kyckling på mer än tio år. Det var när jag fick reda på hur det gick till då ville jag inte ha det köttet nåt mer.
  Det bästa kycklingköttet kommer från djur man har fött upp hemma på gräset i stora burar över sommaren!

  Gilla

  • Martin Goës skriver:

   Jag har gångavstånd till en ekologisk hönsfarm. Måste masa mig dit nästa gång jag vill ha kyckling i grytan. Hon som driver stället säljer bestämt ägg också, samt har börjat förädla produkterna på plats. Stället heter Mällby gård och ligger på Tjörn.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: