EMU knäcker EU

Bristen på demokratisk förankring av EU och framför allt eurosamarbetet kommer allt mer i dagen när den uppblåsta ekonomin i flera EU-länder med Grekland i spetsen ska åtgärdas.
Det som kallas en ekonomisk kris är i första hand en politisk kris. De politiker som i dag samlas till krismöte har inte det förtroende som behövs för att reda ut problemen. Den folkliga förankringen saknas. Inte minst i det konkursmässiga Grekland.
Det finns ingen förståelse för att banker och länder som misskött sin ekonomi ska hållas under armarna med skattemedel. Krispaket skapar bara fler ”socialfall” bland regeringar och banker. Varje bank, varje land måste själva reda ut sin ekonomi. Även om de svider i skinnet. Allt annat är dömt att misslyckas.När limousiner rullar fram till EU-borgen imponerar det inte utan ses mer som en illustration av klyftan mellan arroganta politiker och den breda allmänheten som är skeptisk till hela EU-projektet. I synnerhet den tilltagande överstatligheten och EU:s bidragspolitik i alla dessa former. Problemen bottnar ju i att EU börjat ge lån och ”socialbidrag” till länder som har ekonomiska problem.
Hur känner sig alla de ledande politiker som ville ansluta Sverige till euron, och som nu, åtminstone för sig själva, tvingas erkänna att eurosamarbtet är helt misslyckat.
Man behöver inte vara nationalekonom för att förstå att en gemensam valuta för Tyskland och t ex Grekland var dömt att misslyckas. Det är inte lätt att känna förtroende för de politiker som talade sig varma för svensk anslutning till EMU.
Dagens beslut om ”räddningspaket” innebär bara mer bensin på Greklands konkursbrasa.
Det var ingen måtta på vilket elände som skulle drabba Sverige om vi stod utanför EMU. Hur genant det skulle vara att vi inte fick sitta med där besluten skulle fattas om detta så framgånsrika valutasamarbete. Detta budskap upprepades också till leda av eurofrälsta jorunalister i radio, tv och tidningar. Hur känner de sig i dag?
Snart är det väl bara tokarna i folkpartiet, med Jan Björklund och Carl Hamilton i spetsen, som vill att Sverige ska ansluta sig till euron.
Rune Lanestrand
svt svd expr DN svt svt expr gp svt svd dn

3 Responses to EMU knäcker EU

 1. Martin Goës skriver:

  Sett i backspegeln var det en evinnerlig tur att svenska folket sa NEJ till euron och EMU. Är det en omedveten ironi från makthavarna i Bryssel att döpa valutaunionen till EMU – en fågel som inte kan flyga…?

  När EMU-omröstningen ägde rum i september -03 var det ju inte mer än nio år sen EU-omröstningen, och folk mindes ju EU-vännernas skräckpropaganda från den gången om hur gamla Sverige skulle gå åt helvete om vi ställde oss utanför ”gemenskapen”, och tänkte: Nehej du, den gubben går inte en gång till!

  Och så blev det. Vi har fortfarande kronor i plånboken, liksom danskarna som tackat nej till euron tre år tidigare.

  Jag skulle inte bli överraskad om exempelvis Grekland och Irland övergav euron. Dessutom tror jag inte att följderna för de kvarvarande euroländerna skulle bli så katastrofala – det gick ju bra en gång i tiden att slopa D-mark, franc, gulden, escudos, drachmas etc. Det ligger, tror jag, i vissas intresse att måla fan på väggen för att få oss vanliga dödliga att tro att allt går åt helvete om euron byts ut mot något annat i folks plånböcker i vissa länder!

  Jag håller hur som helst på kronan!

  Gilla

 2. smabrukartanten skriver:

  Jag har allt sedan vi blev medlemmar i EU haft en känsla av att någonstans någon gång kommer denna konstellation att spricka o rämna. Hela detta projekt att försöka göra Europa till nån sorts kopia av USA har varit dömt att misslyckas! USA byggdes ju upp till stater från att det inga fanns, men Europa består ju sen århundraden av egna nationalstater. Alla med egen kultur o framför allt egna språk. Det bästa hade varit att var o en fått sköta sina inre angelägenheter. Och att vår gemensamma faktor hade varit att vi är en o samma världsdel så som det har varit bra länge. Handel mellan länderna kan ju försiggå ändå!

  Gilla

 3. JANNE skriver:

  Kan inte tänka mig att EU backar ur ”parterrläget” de befinner sig i nu. ”Emu kan spricka” – ja. Det kan också bli 6 punkter framåt mot federalstat EU, mitt i krisen! Gubbarna följer ju parollen – ur kaos ny ordning. Vilken konstig mentalitet gubbarna har – ”vi vill göra som vi bestämt, sedan 50 år tillbaka. Det är Europe of the 33…Hamnar vi i knipa tar vi sex steg framåt utan att blinka.”

  Nu har de kört några EU-länder i sank och vill ta snabba steg i samma riktning som fört oss hit.

  EU six pack:
  http://www.independent.com.mt/news.asp?newsitemid=126143

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: