Norges sorg är vår

Höll på att laga fredagsmiddagen och lyssnade samtidigt på ekosändningen då meddelandet om att en bomb exploderat i Oslo centrum kom.
Som gammal norgevän och tidigare sekreterare i svensk-norska föreningen och med barn och barnbarn i Oslo kom meddelandet som en chock. Deras lägenhet ligger ca 500 m från regeringskvarteren.
Kastade mig på telefonen och ringde vår son som med sin familj av en lycklig tillfällighet befanns sig i bil utanför byn på väg till morfar och mormor i Bärum.
Lite senare kom så meddelande om skjutningen på AUF:s sommarläger på Utöya. Ett ofattbart antal ungdomar har skjutits med berått mod av en person vid namn Anders Behring Breivik. Medlem i frimurarna, Johannes-logen St. Olaus T D Tre Söiler.
För mig som kristen är det fullständigt obegripligt att en person som säger sig vara kristen kan utföra något så ofattbart bestialiskt. Frågorna hopar sig. Hur kan en människa bli så galen och medvetet orsaka så mycket lidande och sorg för alla de familjer som drabbats?
Norges sorg är vår.
Rune Lanestrand
svd dn gp dn sr sr sr sr gp sr
svd
svt

9 Responses to Norges sorg är vår

 1. Martin Goës skriver:

  Anders Behring Breivik torde bli det här decenniets mest omskrivna person. Jag gjorde en sökning på Google c:a en vecka efter massakern, och fick 4,62 miljoner träffar – alla skriver om karl´n!!!

  Läser man i pressen om de krav han ställt på utredarna, de citat från hans illa skrivna hopkok till ”manifest”, citat som valsat runt fr.a. i kvällspressen, och ser bilden av honom i uniform, så begriper man ju att han är spritt språngande galen….
  Notera dock: Inte psykiskt sjuk i rent klinisk bemärkelse – en bipolär eller schizofren människa är allt för ostrukturerad för att ens komma till skott och börja planera en sån här ohygglig massaker.

  Uniformen han bär är amerikanska marinkårens paraduniform, som han hängt full med diverse förtjänsttecken och ordnar han köpt på internet och försett med egna fantasifulla benämningar.
  Militärer av facket bara ruskar på huvudet åt maskeraden…

  Manifestet är till stora delar ett hopkok av citat från en rad olika håll, företrädesvis från högerextremistiska sajter där ”Gates of Vienna” dyker upp ganska frekvent. Namnet syftar på det slag som stod utanför Wien 1683, där Jan Sobieski med en tysk-polsk här undsatte österrikarna och jagade bort turkarna som belägrade staden.

  Jag skall försöka sammanfatta vad Breivik är för en figur:

  Han hör, enligt min mening, till den skara självutnämnda, halvt förryckta världsförbättrare som det tycks krylla av på nätet. De allra, allra flesta har tack och lov varken resurser eller uppbackning för att sätta sina planer i verket. Olyckligtvis hade Anders Behring Breivik både resurser och målmedvetenhet nog att sjösätta sin världsfrälsarplan. Det är bara att hoppas att ingen försöker apa efter honom…

  Gilla

 2. ronny olsoon skriver:

  När jag hörde hans pappas ord om att det var bättre han tagit livet av sig, så blir jag inte förvånad. Hur en far tar avstånd från sin son, som han ju inte sett mycket av sen sonen var ca 15 år, ja det visar ju på att denna relation var ordentligt störd.
  Hänvisad till datorvärlden har ju denne unge man spelat våldsamma spel med dödande av oskyldiga som ett normalt beteende. Detta leder vidare till att han skapar sin egen värld och egna regler som inte följer ‘normen’ för vad som är brukligt.
  Psykiatrin har inte lätt att följa upp dessa personer som lever i utkanten av samhället och bl.a. har en empatistörning.
  ronny olsson.

  Gilla

 3. Allan Karlsson skriver:

  Vårt barnbarn Anniken bor så pass långt bort från centrum som väl är.
  Vi tänker på er alla i Norge som har drabbats och vi vill be våra böner för er till den allsmäktige Gud. Att han skall stödja er .
  Varför skulle det här hända? Det blir ingen bättre värld av sådant.

  Gilla

 4. Jan Öhlund skriver:

  Har också, inte barn, men barnbarn med familj som bor ca 500 m från riksdagsbyggnaden. Dera hus skakade och skrämde upp dem. Min fru är norska och vi har täta kontakter med norge eftersom vi har såväl barn som barnbarn där. När våldsdåden kommer så nära begriper man bättre vad terror är. Varför? SVaret är omöjligt att få fram utan medverkan från förövaren. Hanär ju också ett slags offer kanske på grund av omständigheter ikring sig och en olycklig utveckling av den mentala hälsan.

  Gilla

  • Martin Goës skriver:

   Om man kan tala om Anders Behring Breivik som ”offer”, så är han offer för sina egna illusioner, och ingenting annat!!!

   Gilla

 5. Eva Ivarsson skriver:

  Obegriplig tragedi, våra tankar går till alla drabbade av denna fasa. Man förstår inte – vad sker i en människas inre och hur är det möjligt? Stort sorgarbete för våra kära grannar.

  Gilla

 6. smabrukartanten skriver:

  När fanatismen går över alla gränser i en människas huvud då blir han eller hon totalt livsfarlig! Då får oftast helt oskyldiga människor sätta till livet. Normalt har väl alla spärrar som man inte kliver över, men ifall som detta har det nog släppt helt. Det är verkligen ruskigt! Ibland när sånt här händer så tänker man och undrar hur många såna dårar som finns mitt ibland folk överallt.
  Hur som helst man tänker på de omkomnas anhöriga o vänner ingen förtjänar att drabbas av något sånt här. Det är helt enkelt fruktansvärt!

  Gilla

 7. Inger W skriver:

  Men varför tog det över två timmar innan hjälp kom ut till Utöya?
  Ett land som är med i NATO ska väl ha några utbildade krigare på hemmaplan som snabbt kan sättas in för att försvara sina egna medborgare!!??

  Detta hände ju nära Oslo och med simavstånd till land alltså inte iångt ute i någon otillgänglig fjällterräng.

  Gilla

 8. Ol Gregg skriver:

  ”För mig som kristen är det fullständigt obegripligt att en person som säger sig vara kristen kan utföra något så ofattbart bestialiskt. ”

  Du får inte glömma hur många kristna som inte utför dessa dåd. T o m de som kallar sig ateister i västvärlden verkar ju följa kristna värderingar. Jämför detta med resten av världen där mord och terrordåd är betydligt vanligare.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: