HVB-hem är inte bra för flyktingbarn

Att placera ensamkommande flyktingbarn, som nu kommer i stort antal, i HVB-hem, är ingen humanitär gärning. Under mina 8 år som ledamot i socialnämnden och socialutskottet i vår kommun fick jag en grundlig insyn i hur dåligt HVB-hemmen fungerar. (Hem för Vård och Boende)
Placeringen uppfattades av barnen som en bestraffning och gav i de flesta fall ingen rehabilitering. I många falla blev resultatet det motsatta. Många av landets svåra interner i våra fängelser har ”vårdats” långa tider på behandlingshem som i många fall fungerar som plantskolor för knarkmissbruk och kriminalitet.
Hur svår för att inte säga omöjligt ska det då inte vara för ensamkommande flyktingbarn som utan språk och kulturell tillhörighet att anpassa sig och komma in i samhället via HVB-hemmen. När det i de flesta fall misslyckas med våra egna ungdomar.
Jag vågar påstå att knappast någon offenligt betald verksamhet är omgärdad av så mycket geschäft som HVB-hemmen. Det är inte bara min egen erfarenhet som kommunpolitiker utan bekräftas av många avhandlingar och även av Socialstyrelsens egna utredningen.
2008 granskade Socialstyrelsen 156 HVB-hem varav inte mindre än 144 fick kritik i olika former. I takt med att det sociala klimatet hårdnar och allt fler barn omhändertas av samhället bildas det nya HVB-hem med det främsta syftet att tjäna pengar på andras olycka. Där empati och kärlek lyser med sin frånvaro i affärsplanen.
Det dyker upp allt fler kommersiella HVB-hem som Folkhemmet AB, Integration AB etcetera. I dag finns 400. Hemmen är dyra och skattebetalarna skinnas på pengar. Vårdkostnaden på ett HVB-hem ligger mellan 2 000 och 6 000 kronor per dygn. Årskostnaden på över en miljon i många fall. Kostnaderna är inte det värsta utan det dystra resultatet.
Jag är mycket oroad över att man placerare ensamkommande flyktingbarn i HVB-hem med tanke på de ytterst dåliga erfarenheter vi har av denna verksamhet.
En verkligt humanitär insats skulle vara att ta de miljarder den svenska krigsinsatsen kostar till att bygga och driva barnhem i Afghanistan och som skulle kunna övervakas och skyddas av de svenska soldaterna.
En liten gottgörelse till alla de barn och ungdomar som även svenska soldater kan ha gjort föräldralösa i detta lika grymma som meningslösa krig. Engagerar detta deltagarna på SSU:s kongress och Ung Vänsters sommarläger? Eller för den delen även de övriga ungdomsförbunden?
Och vad vill Ungdomsförbunden göra för att stävja det ökade ungdomsvåldet på gator och torg. Jag kan inte se att vare sig den nyvalde SSU-ordföranden Gabriel Wikström eller den avgående, Jytte Guteland, berör detta med ett ord i sina tal. De innehåller mest ampla lovord över den egna organisationen.
Rune Lanestrand
dn sr gp svt svd gp dn gp dn svd expr svd gp svd gp svt ab svd dn svt svt sr svd dn svd sr

5 Responses to HVB-hem är inte bra för flyktingbarn

 1. Rune Lanestrand skriver:

  Heroinlangarna har fått en ny målgrupp och en ny spelplats för droghandeln. Enligt polisen är nio av tio gripna i Rinkeby, Tensta och Husby i nordvästra Stockholm ensamkommande flyktingungdomar.
  – 90 av 100 som röker heroin, som rapporteras in till polisen, är ensamkommande flyktingungdomar. Det här är en tickande bomb, säger Lennart Karlsson, kommissarie på citypolisen i Stockholm.Tyvärr förutsåg jag den utvecklingen redan 2011. https://runelanestrand.wordpress.com/2011/07/31/hvb-hem-ar-inte-bra-for-flyktinghem/

  Gilla

 2. Ol Gregg skriver:

  ”Mycket bra, Rune. Man fråger sig vart medkänslan har tagit vägen.”

  Vi kan helt enkelt inte rädda hela världen.

  Speciellt inte afrika, där svälten är återkommande trots att det är en av de bördigaste kontinenterna.

  Man RÄKNAR med svält när man skaffar 8 ungar, att hälften dör är liksom förväntat.

  Det vi gör, är att se till att de som skulle dött överlever, så att de kan tära mer på resurserna nästa gång, och behöva bistånd ytterligare en sväng.

  Konstgjord andning är inte en lösning, det är en lindring.

  Gilla

 3. Einar Schlereth skriver:

  Mycket bra, Rune. Man fråger sig vart medkänslan har tagit vägen. Ja och Sven, det kan jag tro. De vet inte att det finns också anständiga människor.

  Gilla

 4. Sven Gustavson skriver:

  Lanestrand har alldeles för medmänskliga och humanitära åsikter!!!!!
  ”Instutitionerna” befolkas av belästa särlingar som följer doktriner och förvaringsregler. Fångar har det i regel bättre än flyktingar.
  Själv har jag erbjudit, hem,hushåll,språkträning till vardags, arbete på gården och den kultur vi lever i dagligen.
  Svaret från tjänstemannen. Jasså, så du har räknat ut hur du skall få billig arbetskraft. Jag blir sååååå trött,å ”bryr mig” inte mera.
  Hela tjänstemannalagen skulle skrivas om, straffansvar å skadestånd borde kunna utdömmas vid ansvarslösa beslut.

  Gilla

  • ronny olsoon skriver:

   Ja att nån har ansvar vill väl ingen varken politiker eller tjänsteman skriva in i lagen. Det är väl bara på lönesidan de vill yrka på mer.
   ronny olsson uddevalla

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: