Sunt att börsen säger ifrån

Bankmän, politiker och finansanalytiker av allehanda slag lägger pannan i djupa veck och försöker förklara den ekonomiska krisen. Men är det egentligen inte rätt enkelt. Vi har i de rika länderna levt långt över våra tillgångar. Många långt över vad kassan tillåter.
Inte bara europeiska länder som Grekland, Spanien, Portugal och Italien utan också USA har under lång tid lånat till ”driften”. EU:s sjuka lån- och bidragspolitik till länderna har uppmuntrat denna oansvariga ekonomiska politik i Europa.
Den stora jätten i Väst, som inte bara lånat pengar från Kina, för att konsumera utan också till sina ständiga krig för att säkra olja och viktiga metaller runt om i världen, är i gungning och sänker nu den globala aktiemarknaden. Sunt att börsen äntligen säger ifrån.
Riktigt illa har USA:s krig gått i Irak. Där sparade man oljedepartementet vid bombanfallen. Nu visar det sig att Kina är betydligt populärare, har större resurser och ligger bäst till för att få oljan från det sönderbombade Irak. I Afghanistan är USA om möjligt ännu impopulärare. Även där flyttar det lika skrupelfria som hårdföra Kina fram sina positioner.
Naturen har lång tid varslat om att den nuvarande vulgärkonsumtionen, miljöförstörelsen och kemiska förgiftningen är ohållbar. Det har sagts många gånger att vi lever som om vi hade tre klot till vårt förfogande. Detta tål att upprepas. Industriepoken är vid vägs ände. FN rekommenderar i en rapport satsning på småskaligt ekologiskt jordbruk, i stället för industrialisering, i fattiga länder. Industrijordbruket anser man förlegat då det är mycket energislukande och helt bygger på billig olja.
Något har inträffat efter Fukushima. Japan är i gungning och äntligen tycks det ekonomiska systemet också säga ifrån att vi måste ändra inríktning och i likhet med våra förfäder rätt mun efter matsäcken.
Och det behöver inte alls vara negativt utan ge ny mening åt en samtid som tror att lycka är att importera billigt från länder med slavlöner, leva flott utan kroppsarbete, flyga och semestra runt om i världen utan en tanke på miljön och framtiden för barn och barnbarn.
Rune Lanestrand
gp expr svd dn svt gp expr expr svt expr gp svt svd expr gp svt svd dn

7 Responses to Sunt att börsen säger ifrån

 1. Martin Goës skriver:

  Den här senaste s.k. krisen bara för att Standard & Poor satte ner foten och sänkte USA:s kreditbetyg – vilket jäkla liv det blev!!!

  Att USA fick sitt kreditbetyg sänkt från AAA till AA+ kom knappast som någon överraskning, åtminstone inte för mig. Jag är dock förvånad över att det inte skedde förr. Amerikanska nyhetssajter flödar över av artiklar om USA:s ekonomiska situation, och författarna till dessa epistlar spar minsann inte på krutet. Har inte läst mer än en bråkdel, och bara ögnat ingresserna till resten, men skribenterna håller i regel politikerna i Washington och multijättarna ansvariga för den soppa vi alla hamnat i.

  Men från Vita Huset och från Capitol Hill skriker de unisont:

  DET VAR INTE MITT FEL!!!!!!

  Inte ett spår av ansvarstagande, inte ett uns självinsikt! Dumstrut, tjära och fjäder – och jaga ut dom ur stan…

  Gilla

 2. Egon P skriver:

  ”Det har sagts många gånger att vi lever som om vi hade tre klot till vårt förfogande.”

  På tre likadana klot måste vi räkna med att det finns sammanlagt 3 x 7 = 21 miljarder människor!

  Så det hjälper nog inte att önska sig flera klot. I solsystemet skulle det då finnas tre klot med likadana problem i stället för ett.

  Gilla

 3. […] funderingar, Kulturbloggen, Lättliv, Chang Weng, Högbergs tankar, Ringbloms blogg, Aletheia, Rune Lanestrand, Daytrading, Veiken’s blogg, Miltons bitch, Thomas Böhlmark, Cornucopia     Blog this! […]

  Gilla

 4. JANNE skriver:

  När någon politiker (skala i mitten någonstans?) förstår och kan propagera för att ”vi gjorde en del misstag och lät oss förföras av storföretagen med sin ”alla är beroende av oss-ideologi” där total-globaliseringen är oundviklig och oinskränkt, free trade agreements går rak över länders ekonomiska intressen, oreglerad Karibien-bananas finanskapitalism äter på statsväxlar, outsourcing och privatisering av offentligheten till varje pris, göda KIna gödkycklingen, IMF/WB/ECB fungerar som städföretag när det ekonomiska huset fylls av blomflugor, fästingar mm…

  Då kommer politikerna att få tillbaks väljarnas förtroende!

  Som det är nu är det bara MARKNADEN som har politikernas förtroende och vice versa: Det är bara marknadens röster (dvs den korporativa oligarkin) som har egentlig rösträtt!!

  Storföretag ska inte styra samhällen. Klarar inte våra samhällen att stå på egna ben ska vi inte sitta i knä på bankirerna!

  Italien nästa på turnén….
  Skeppen börjar gunga, vågor slå på böljorna blå.

  Gilla

  • Eva Ivarsson skriver:

   Håller med fullständigt, men vem/vilka kan/vågar bryta sig ur och starta vår lunk mot ett annat samhälle? Det gungar på en del nu men det är ju väntat eller hur ? Man får hålla i sig så gott det går.

   Gilla

 5. Darcan Osman skriver:

  en ekvation:

  1)
  mat vatten och bostad är grundbehoven.

  2)
  70% av allt rent vatten går till djuruppfödning.
  70% av allt jordbruksmark används till djuruppfödning.
  50% av allt spannmål som köps och säljs går till djuruppfödning.

  3)
  850 miljoner är undernärda.
  10-15000 dör dagligen av smutsigt vatten.

  pengar är inte huvudämnet, det är vad vissa gör med pengar de ”har”: de absorberar mer än vad de behöver.

  De använder pengarna så att vatten och gröda spenderas på
  mindre energieffektiv föda, genom användning av föda med mer energihalt: de BETALAR för att KOR ska få mest föda och vatten, även om en 14/15 kommer ut som avföring/föroreningar. Och de gör det för att de kan.

  gadgets, teknologi, nya kläder varje år, gruvor spelar inte så stor roll. men ner inkomsten från dessa används till att blåsa upp priser till det nödvändiga, och dessutom för att lägga beslag på råvaror som är begränsade, DÅ uppstår vårt systems problem.

  de i världen som KAN, RESERVERAR till sig 70% av jordbruksmarken och vattnet, till köttproduktion, när de a) inte behöver så mycket b) det är ohälsosamt för dom i längden c) nära 1/6 av befolkningen är undernärda/svälter. DET är problemet.

  Gilla

 6. smabrukartanten skriver:

  Detta ohållbara globala ekonomiska system som vi lever med och har levt med ganska länge, det måste falla samman till slut. Det är som du säger Rune man kan inte leva av o förbruka något som inte finns. Man kan inte bara köpa o slänga bara för att hålla den heliga ”tillväxten” igång. Ett barn kan ju förstå att detta kan inte fortgå i all evighet. Till det finns inte resurser. Man kan inte få något att snurra i evighet när resurserna o råvarorna är ändliga!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: