Det ohållbara, miljöförstörande industrijordbruket

Tack till smabrukartanten och Anne Ringborg för uppmuntrande rader! Den statligt hårt styrda jordbrukspolitiken måste läggas om med all uppmuntran till småskaligt ekologiskt, GMO-fritt jordbruk.
Det storskaliga industrijordbruket som slukar 95 procent av EU:s jordbruksstöd är rena Ebberöds Bank. Då det förbrukar upp till 10 gånger så mycket energi som det producerar. Vilket inte obetydligt påverkar samhällsekonomin negativt.
Dessutom förstör industrijordbruket jorden, luften och grundvattnet, bidrar till övergödning och algblomning, plågar djuren i djurfabrikerna och lämnar cancerframkallande rester av växgifter i den mat som de flesta människor är utlämnade att köpa och äta.
Dessvärre är jordbruksminister Eskil Erlandssons (c) fascinerad av dess stora effektivitet som han uttrycker det. Flitigt uppbackad av LRF som värnar djurfabriker och storskaligt kemijordbruk.
Kombinationen centern och LRF är ett stort hot gentemot en levande landsbygd. Bittert att skriva som f d mångårig medlem i centerpartiet.
Min favorit bland författare/journalister som skriver om jordbruk, Gunnar Lindstedt, har i sin bok Svart Jord beskrivit hur ohållbart både ekologiskt och ekonomiskt det storskaliga industrijordbruket verkligen är. Läs gärna den. Det bästa och överskådliga som skrivits om den framtida livsmedelssituationen i världen.
Dagens jordbruk bygger helt och hållet på billig olja och kollapsar obevekligen när oljan blir dyrare. Det kan vi bara förebygga genom att lägga om till ett mera arbetsintensivt småskaligt jordbruk som även kan fungera när oljan sinar.
FN av alla instanser börjar äntligen inse att jordbruket måste få en ny inriktning om världssvälten ska stoppas.
FN rekommenderar att man ska sluta exportera industrijordbruket till utvecklingsländerna. Och i stället satsa på småskaligt ekologiskt jordbruk.
Även i USA händer det saker. Finns farmare som säljer av en del mark och går över till hästdrift då traktordriften inte längre lönar sig med dagens oljepris.
Bl a pekar FN på att endast Kinas traditionella, småskaliga och arbetsintensiva jordbruk som anpassats till lokala förhållande och klimat kan rädda landet undan en svältkatastrof. Det krävs också att man slutar industrialisera jordbruket och bygga på åkermark.
Klicka här för att läsa om rapporten.
Rune Lanestrand
svt svd dn svd svd dn dn

22 Responses to Det ohållbara, miljöförstörande industrijordbruket

 1. Ragnhild skriver:

  Rune Lanestrand. Jag är en norska som ibland läser din blogg, och som har fastnad vid den. Mycket intressant och lärorik – när det kommer til miljö och även politik.

  Intressen för naturlig mat har fört mig hit. För halvannat år sedan la jag um kosten til lchf. I Sverige är den jo på fram-marsj, men även i Norge. Lchf fordrar ju både närproduserad, fokus på djurhälsa/småskaligs jordbruk med frånvaro av experimenterande (ex. GMO) odling.

  Jag kopierad senast i dag et avsnitt från din artikel (24.8.) til dr. Annika Dahlquist blogg som idag 30.8. skriver om ”lchf: Industrin og miljön”. Sticka gärna inom, evnt. ge än kommentar. Din kunskap och perspektiv ville vara jättebra.

  Med helsning, och tack för en fin blogg – intressanta artiklar og kommentar til dom – 🙂

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Tack Ragnhild för uppskattande rader och citatet från min blogg hos Annika Dahlquist. Det gav genast nya besökare. Särskilt roligt att ha läsare i Norge som jag tycker mycket om. Så mycket att jag varit sekreterare i Svensk-norska föreningen under den tid jag var i ”exil” i Stockholm. Vår äldste son som bor och arbetar i Oslo är gift med en härlig norsk jente.

   Gilla

 2. Allan skriver:

  Skulle vara trevligt med ett reportage om de farmare i USA som minskar ner arealen och går över till hästdrift. De skulle kunna bli goda efterföljansvärda exempel även för svenskarna. Finns ju några även i Sverige ofta med anknytning till Amishrörelsen.

  Gilla

  • Martin Goës skriver:

   Jag minns från min barndom på Tjörn (jag är född -59) hur min granne bärgade skörden med en självbindare, och sedan tröskade säden hemma på gården. Detta var sent 60-tal, sedan gick han över till att anlita en annan lantbrukare med skördetröska – sannolikt av kostnads- och rationalitetsskäl. Men om någon som råkar läsa detta känner till någon enveten stofil som fortfarande använder självbindare – häst- eller traktordragen kvittar – så är jag tacksam för upplysningar om var jag kan hitta denne progressive bakåtsträvare!

   Ang. Amish – se mina kommentarer till artikeln om en stolt GMO-fri ankmamma.

   Gilla

   • smabrukartanten skriver:

    Jag känner mer än en som använder både häst och kör med bindare. Även lieslåtter varje sommar (slår en hel del själv också). De är goda vänner till mig och driver sin gård med i princip samma metoder som för sjuttio år sedan. Den gården skulle klara sig bra även om oljan tar slut!! Och där är goda skördar varje år utan både konstgödsel o gifter. Goda vallskördar får vi också utan de konstlade tillsatserna. Sen att vi måste leja till en del sysslor det beror på vår stigande ålder och på bristen på människor på landsbygden. De som vill jobba med djur o odling på ett annat sätt än bara med stora oljeslukande maskiner. Förresten mina älsklingsmaskiner är järnspettet o lien lagom komplicerade eller hur?

    Gilla

 3. Eva Ivarsson skriver:

  Vi är så många som tycker som Rune här, men den stora allmänheten, vad ska få den att se-höra-lära-förstå. Våra basbehov måste tillgodoses som en grund för vidare liv. Var finns modiga politiker, vi behöver sådana det hastar! Ska köpa ”Svart Jord”, har läst ”Sista Droppen” av Sven-Olof Jakobsson och ”Vegomyten” av Lierre Keith, där finns mycket att tänka på. Och våra ungdomar ,hinner de ta till sig kunskapen om våra gamla hantverk av de som fortfarande kan – de som börjar ta slut?

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Blir nyfiken och ska skaffa böckerna Sista droppen och Vegomyten. Eva, du frågar också efter modiga politiker? Ja de växer verkligen inte på träd. De flesta hukar för partipiskan och tycks allt mer se politiken som ett välbetalt yrke. I varje fall högre upp i den politiska hierarkin.
   Jag har mer och mer kommit underfund med att dessa yrkespolitiker inte längre går i täten och slåss för sina idéal som de förhoppningsvis haft från början. När de engagerar sig är det sedan de lyssnat till de lobbyister som ofta har tillträde till riksdagen och dess utskott. Vältaliga, välbetalda lobbyister från atom- kemi- GMO- kärnkraft- krigsindustrin (kriga för fred) och som föraktar och ser ner på det småskaliga och uthålliga. Och som inte satt sin fot på landsbygden.
   Enda sättet att få politikerna att lyssna är att få till stånd en stark folklig opinion för att stoppa landsbygdens avfolkning och fortsatt nedläggning av småbruken. De kommer att bli oumbärliga i
   framtiden. Det är de som gått i spetsen för den ekologiska odlingen men som jordbruksminister Eskil Erlandsson bestraffade med att ta bort gårdsstödet för. (där brände han nog ändå sin hans chans att bli partiledare) Knappast någon jordbruksminister har varit så avskydd som Erlandsson. I varje fall på landsbygden.
   Jag vill tro att det finns en slumrande stark opinion, för en levande och bebodd landsbygd, som vi tillsammans måste väcka och aktivera.
   Vi har t ex aldrig haft så många högutbildade, så många journalister och författare. Vi måste även få dem att vakna och inse vad som håller på att hända med vårt kulturarv. Börja med att skriva insändare i ortens tidningar. Även en mångmilafärd börjar med ett steg.

   Gilla

  • smabrukartanten skriver:

   Kollade på de två böckerna som du hade läst verkar vara väldigt intressanta. Funderar på att köpa dem. Har Gunnar Lindstedts Svart jord. En bok till som släpar fram följderna av industrijordbruket och matbyråkratin är Döden i grytan av Mats-Erik Nilsson och Henrik Ennart.

   Gilla

   • Eva Ivarsson skriver:

    Tack för kommentarer här Rune och smabrukartanten! Så mycket att tänka på här! Att envist skicka insändare till tidningar, bloggar o.dy. är bra (alltid retar det någon och kanske väcker en och annan tanke också!) I mitt bibliotek ingår också ”Döden i grytan” och ”Äkta vara” av Mats-Erik Nilsson, så bra med böcker som alltid finns till hands och där man kan stryka under och läsa om, googla på frågetecken och bilda sig en EGEN uppfattning om olika saker. I alla fall- vi ska vara rädda om vår svenska jord som är ovärdelig! Kampen går vidare!

    Gilla

 4. n annesch skriver:

  Huvudkontoren flyttas till Stockholm. Partierna toppstyrs från Stockholm. Centraliseringen slutar aldrig, större Stockholm mera makt och fetare löner. Vårt samhälle lider av bullanemi och vi kan se tendensen i antalet mejerier som läggs ner och hur allt färre produktionsställen producerar all mat för hela Sverige.
  Restaurang branschen är även drabbad genom kostnadskonkurrens och moms differensen på 13%. De flesta restauranger löser detta genom att avskeda kocken och bara värma färdiglagade rätter.

  Inte nog med att ingen kan odla sin egen mat längre man vet inte vad man ska göra med den för att kunna äta den då den liksom inte passar i mikron.
  Vi har blivit alldeles förbenat mycket smartare samtidigt som vi inte har de kunskaper vi behöver för att överleva på egen hand.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Dessvärre har du nog rätt när du skriver att ingen längre kan odla sin egen mat. Oerhört värdefulla kunskaper för ett uthålligt jordbruk och självförsörjning finns snart bara bland gamla bönder på äldreboende.
   F generalsekreteraren i Civilförsvarsförbundet Karl-Gunnar Bäck insåg värdet av småbrukens betydelse ur beredskapssynpunkt.
   Han hade också stor erfarenhet som mångårig journalist i Aftonbladet.
   Så här skrev han i Civilförsvarets tidning: ”De flesta 08-or skulle i dag dö av svält med en levande gris i famnen.”
   Men nöden har ingen lag och jag vill vara optimist. Därför tror jag att även asfaltsblommor snabbt kan lära sig att slakta ett djur. Förresten kan inte heller de allra flesta som under det senaste halvseklet växt upp på bondgård slakta en gris eller plocka en höna.

   Gilla

  • Martin Goës skriver:

   Vilka krogar går du på, om du påstår dig bara bli serverad mikromat?? Det där har du bestämt fått om bakfoten…

   Gilla

 5. Allan skriver:

  Varför pekar inget parti på nackdelarna med landsbygdens avfolkning? Kan det ha en viss betydelse att lantbrukarna varit så duktiga på att ”rationalisera” att deras antal nu bara är några få procent av den yrkesverksamma befolkningen? Hur många presumtiva väljare skulle en ”landsbygdssatsning” kunna ge? Det pratas emellanåt om att antalet skulle behöva öka, men, om vi skall vara realistiska var skulle de kunna få bo?
  Så snart ett lantbruk blir till salu är grannarna där och hugger och skall ha mer. Sedan återstår oftast bara en ”hästgård” med stora hus men bara några tusen kvadratmeter mark.
  Skriv gärna mot den som tycker annorlunda. Inte heller jag är nöjd med ”utvecklingen”.

  Gilla

  • Martin Goës skriver:

   Den s.k. rationaliseringen du nämner är ingenting annat än att regelverket för jordbruk och livsmedelshantering stegvis skräddarsytts för storskalig produktion. Jag minns när mejeriet i Vräland på Orust lades ner i mitten på 70-talet. Fram till dess ställde mjölkbönderna – och de var många! – ut sina 50-liters mjölkflaskor på mjölkpallar ute vid närmsta väg, och mjölkbilen kom förbi och hämtade dem och ställde tillbaka tomflaskorna. Sen skulle mjölkbönderna installera mjölktankar på sina gårdar, och en tankbil kom och hämtade mjölken och körde ända till jättemejeriet i Götene för vidare förädling.

   Jodå, lantbrukskooperationen, Jordbruksverket, politici och nu EU i oskön förening har i decennier bedrivit en systematisk klappjakt på allt vad småskalig livsmedelsproduktion heter – och nu är vi alla snart totalt i händerna på agrobusiness!!!
   Man kan bli mörkrädd för mindre…

   Gilla

   • Rune Lanestrand skriver:

    Javisst är det ett statligt regelverk som drivit fram sammanslagning av gårdar, djurfabriker och landsbygdens avfolkning. Det är en medveten strategi att Sverige ska minska jordbruksproduktionen, folk ska trängas i städerna utan några valmöjligheter. Sverige skulle vara ett exportindustriland. I utbyte skulle Sverige importera det mesta av vår mat.
    Nu rämnar industrin och i stället för att kunna överleva på landsbygden och på småbruken sitter allt fler arbetslösa i storstädernas förorter.
    Inget parti tycks i dag intressera sig för landsbygdsdöden och de människor som fortfarande kämpar för att slippa flytta till städerna. Och som egentligen har störst möjlighet att klara sig skapligt när oljan blir dyrare eller tar slut.
    De oljedrogade industrijordbruken och djurfabrikerna klarar sig inte i längden då de inte på minsta sätt är anpassade till ett miljövänligt och energisnålt samhälle.

    Gilla

 6. Lars skriver:

  Härligt att höra. Tack för länk till rapporten!

  Hur mycket flerjordbruk och hur många fler arbetare på gårdar skulle behövas om vi ställer om från storskaligt jordbruk?

  Hur skulle matpriserna påverkas på kort och lång sikt utifrån olika oljepris scenarion?

  Är förnyelsebar energi ett alternativ som kan upprätthålla det storskaliga jordbruket?

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Dina frågor är högst relevanta.Ingen har förstås räknat på detta då man räknar med det oljeknarkade jordbruket. Vet bara att det skulle ge många arbetstillfällen för de nästan en halv miljon som går arbetslösa i dag,
   Vi har i dag små öar av småskaligt ekologiskt jordbruk som kan konkurrera trots lite högre priser. Hästkrafter och energisnåla små traktorer och jordbruksredskap kan säkert upprätthålla produktionen med ett minimum av ickeförnybar energi. Omläggningen hastar egentligen men kommer ändå att ta tid. För att överleva måste vi också vänja oss vid att maten får kosta om vi ska lägga om till ett etiskt, moraliskt försvarbart och uthålligt jordbruk som inte förstör miljön för våra efterkommande.
   Vad vi vet är att det högindustrialiserade jordbruket och djuruppfödningen gör av med bortåt 10 ggr så mycket energi som det ger i form av livsmedel.

   Gilla

   • Martin Goës skriver:

    En dieselmotor kan lätt ställas om för att drivas med rapsolja. Och en hektar raps kan ge några kubikmeter färdig rapsolja – så med andra ord skulle det inte vara någon större uppoffring för den genomsnittlige lantbrukaren att bli självförsörjande på traktorbränsle – och slippa göda oljebolagen!!!

    Gilla

 7. smabrukartanten skriver:

  Politiskt sett så existerar knappast landsbygd eller glesbygd. Det verkar som om ”vi får skylla oss själva” som har bosatt oss så. Det verkar också som våra nuvarande politiker tror att städer o tätorter är någon sorts självförsörjande enheter som inte behöver landsbygden. De har helt enkelt tappat bort var MATEN kommer ifrån! Städer är tärande ju större dessto värre. Landsbygden är faktiskt den närande delen vilken städerna INTE kan vara utan! Det kommer nog att uppenbara sig för vår urbaniserade politikerkår att det faktiskt är på detta viset. Mat klarar ingen sig utan någon längre tid. Det är bara två ting som vi måste ha snabbare än mat: Luft o vatten.
  Livsmedelproduktion är den viktigaste näringen som finns för oss människor. Därför är det så viktigt att den sköts på ett för framtiden hållbart sätt! Föröder vi jorden som ska föda oss redan nu så har vi ingen framtid! Många tänker inte så, för det är det kortsiktiga tänkandet som har tagit över även inom jordbruket, särskilt inom industrijordbruket. Där brakas det på med allt större o bränsleslukande maskiner, allt som om oljan kommer att finnas o bara bli billigare i framtiden. Jag förfäras ibland när jag ser grannarnas statusjakt på traktorer.

  Gilla

 8. Ragnar Blomqvist skriver:

  Bra, mycket bra.Vi lever i en värld där man tydligen hela tiden måste vara på helspänn och vaken för att i tid bemöta politiker och andra som förstör. Detta gäller politiskt lika väl som vardagsnära ting. Men vi måste bli fler som bevakar och tar ansvar för utvecklingen. En revolution i samhällsangagemang!

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Ja, du har så rätt. Vi måste bli fler som inser att jordbrukspolitiken är på väg åt helt fel håll. Och visa på hur maten tas fram och hur jordbruket påverkar både miljö och kvalité på den mat som finns i butikerna. Det måste vi arbeta för att få upp på den politiska agendan.
   Inget parti kan i dag sägas på allvar driva dessa frågor eller peka på nackdelarna med landsbygdens avfolkning.

   Gilla

   • magnus åtråvärd skriver:

    Ja det ska bli kul att se när lämmeltäget lämnar städerna för att hitta mat pä landsbyggden, Gåendes ity dom hade inte råd att fylla tanken med drivmedel men tyvärr bestod deras bytesvaror mest av vårdelöst i-skrot som ändå inte fyller nån som helst funktion i ett agralt samhälle, nä vi får nog ta ett skutt typ 100 år tillbaks för att hitta oss själva och normalisera allt vi förstört.ok blivit missledda att tro en normal måndag—-men om det behövs 99kcal för att producera 1 kcal…då e något väldigt, väldigt fel

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: