Miljöpartiet väljer ministerposter före miljön?

Många undrar nog vad som taget åt miljöpartiet när man så snabbt byter från vänster till höger. Före valet skulle man bilda regering med s och v. Och i stället för att driva en uppfriskande opposition friar man för fullt till moderatledaren Fredrik Reinfeldt.
Det inger inget stort förtroende att så snabb byta sida. Och det är förtroende som krävs om man ska lyckas i politiken. Jag har gillat Gustav Fridolin och Åsa Romson som båda varit en frisk fläkt i politiken.
Nu får jag intryck av att de blivit så där taktiska som deras konkurrent Mikaela Valtersson. Det som är så motbjudande inom politiken. Hoppas jag har fel. Men mitt intryck är att statsrådstaburetter förefaller vara viktigare än den politik man gick till val på.
Nu mer än någonsin behövs en radikal miljöpolitik som inte förhandlas bort i det politiska spelet så som Maud Olofsson och centerpartiet har gjort.
Rune Lanestrand
svt gp expr svt svt svd expr sr dn gp expr svd dn svt dn gp svd expr expr ab

11 Responses to Miljöpartiet väljer ministerposter före miljön?

 1. Martin Goës skriver:

  Gustav F. och Åsa R. har gjort en sannolikt korrekt analys av läget, och handlat därefter. All politik handlar i slutänden om att kapa åt sig ministerposter, och innehåller till följd därav ett visst mått av gambling.

  Centerpartiet var på 70-talet det största borgerliga partiet, med sina kärnväljare bland lantbrukare, men även bland storstädernas miljövänner. På 80-talet kom Miljöpartiet och snodde centerns storstadsväljare, samtidigt som antalet lantbrukare krympte ihop till några ynka procent av den yrkesverksamma befolkningen. Och de centerbygder som finns kvar förmår inte på långa vägar kompensera för tappet i städerna. Centern har ju t.o.m. saknat mandat i Stockholms stadsfullmäktige vissa mandatperioder!

  Och de sista fem – sex åren har vi sett hur centern övergivit både sin värdekonservatism och sina kärnväljare. Kvar finns nu bara obotligt lojala, som inte skulle kunna tänka sig att rösta på något annat parti…

  För att knyta ihop säcken: Miljöpartiet ingick allians med SAP och Vänsterpartiet inför valet förra året. När de förlorade valet, gjorde de, som alla andra partier, en eftervalsanalys. Det första som rök var det rödgröna samarbetet. Att Mona Sahlin fick respass i samma veva kom som en extra bonus…

  Så ser Fridolin och Romson hur Centerpartiet tappat mark två val i rad, och t.o.m. legar under fyraprocentsspärren i vissa opinionsmätningar. De ser också hur ledande centerpartister systematiskt kastar ut partiets grundvärderingar, allt för att sitta still i båten, hur den ideologiska kompassen sedan länge dumpats, och att väljarna ställer sig frågande inför vad centern egentligen vill och står för.

  Sannolikt är att centern åker ut ur Riksdagen i valet 2014, och där ser Miljöpartiet sin chans till makt och inflytande – detta förutsatt att det väger ungefär lika mellan blocken och att SD blir vågmästare.

  Notera att detta är min tolkning av läget – jag kan ha fullständigt fel också!

  Gilla

 2. JonasE skriver:

  Moderaterna ha nästan ätit upp C och KD färdigt nu…MP nästa ??.

  Gilla

  • Eva Ivarsson skriver:

   Ja miljöpartisterna får nog se upp och sansa sig. Nu lever de farligt -många ser sig nog om, för att hitta något annat parti att rösta på. Att få röstande att känna sig svikna är inte så smart när och om man vill få höga rösttal. Vi får se!

   Gilla

 3. Moster Gerd skriver:

  Det är helt klart att MP hellre vill ha makt än göra något radikalt för miljön. I Karlstad gick dom samman med borgarna och där finns nu sju (7) kommunalråd. Visserligen sex stycken på halvtid men ändå. I Hammarö kommun skedde samma sak. Där fick vi tre (3) kommunalråd varav 2 på en ½tjänst mot tidigare 1. Det känns som politikerna vill sko sig själva så mycket som möjligt och någon radikal miljöförändring har jag inte sett till vare sig i Hammarö eller Karlstad.

  Gilla

 4. Martin Goës skriver:

  Efter att Miljöpartiet strök sitt krav på utträde ur EU ur partiprogrammet finns det bara ETT parti att rösta på om man på allvar vill markera sitt missnöje med det där plutokratiska paradiset, som storföretagen och deras lojala, välbetalda hantlangare (politikerna) skapat, och det stavas SVERIGEDEMOKRATERNA!!!

  Allt krut i den politiskt korrekta, konsensusstyrda medieorkestern läggs på att utmåla Sverigedemokraterna som ett främlingsfientligt, ja rentav rasistiskt parti, påeldat av debatten kring massakern på Utöya, där debattörerna gärna använder sig av en intellektuellt ohederlig guilt-by-association-argumentation.

  Mina motiv för att rösta på SD är i första hand mina dubier rörande EU, och först i andra hand den massinvandring vi påtvingats genom okloka politiska beslut. Miljöpartriet må gå hem bland 08-or med föga eller ingen anknytning till den landsbygd som de facto ger dem mat på bordet, men jag betackar mig för bl.a. pumplagen som gjort att folk på landsbygden i flera fall får åka miltals bara för att tanka bilen. Jag ser ingen miljövinst med den bensinmacksdöd denna idiotlag medfört…

  Gilla

 5. Stefan A skriver:

  MP har gått från att vara EU-motståndare till att bli EU-kramare, och snart är de väl också kärkraftskramare tillsammans med M…allt för makten och härligheten….

  Gilla

 6. Ragnar Blomqvist skriver:

  Ja, mycket talar för att Fredrik Reinfeld köper upp miljöpartiet för att säkerställa makten över politiken. Det är bara att hoppas att väljarna ser faran i tid och röstar därefter.

  Gilla

  • Eva Ivarsson skriver:

   Jo nog ser vi faran alltför väl dessvärre! Jag har länge hoppats och trott på att MILJÖ-partiet, de skulle kunna sätta fart på miljöarbetet, men igen och återigen blivit besviken. Vart har deras arbete tagit vägen? Det är dags att elda på innan moder jord tappar andan helt och ”de stora killarna ” tar över ( de gnugar väl händerna nu när allt står upp och ner?). Tänkte också att Gustav F. och Åsa R. skulle sätta fart på ett och annat!? Men, men….

   Gilla

 7. SvavaValkyrie skriver:

  Jag begriper inte hur det kan vara bättre med en radikal miljöpolitik som stannar på fantasistadiet än faktiska reformer som kompromissas fram och sedan händer i verkligheten.

  Det finns för övrigt ingen som föreslagit ministerposter, och lär inte finnas heller.

  Gilla

  • smabrukartanten skriver:

   Kompromisser är bara till för nödlösningar! Och ju fler kockar som ska var med o bestämma innehållet i soppan så blir det bara kompromisser för all framtid. Halvmesyrer är det som kommer att råda tills det blir skarpt läge inom miljöområdet! Den tiden kommer när man kommer att bli tvungen att fatta minst sagt obekväma beslut.
   Miljön är det klart viktigaste för allt liv på jorden men det pratas allt mindre om detta. Det är jobb o skatter m m men vad betyder detta om vi har förstört hela vår livsmiljö. Om vi inte längre har varken rent vatten luft eller vettig mat. Då kvittar det väl med både jobb o skatter. Då kommer vi ändå att dö en plågsam död även vi här i västvärleden! Låter kanske pessimistiskt men sanningen o säga så är det allt för många som bara stoppar huvet i sanden o vägrar inse att det måste till STORA förändringar inte bara kompromisser!!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: