NATO har skapat ett nytt Irak i Libyen

Euforiska reportrar, kommentatorer och militära experter talar om att segern snart är total över Kadaffi och Libyen befriat. Det är otroligt naivt.
Just nu hör jag en reporter i P1 tala om att där han befinner sig i Tripoli har ”rebellerna full kontroll” över stadsdelen.
Tyvärr vet vi vid minsta eftertanke att Natobomberna och svenska JAS-spanande plan bara har kreerat ett nytt blodigt inbördeskrig som jag befarar kommer att pågå i decennier.
De pågående blodiga inbördeskrigen efter Västvärldens inblandning och krigföring i Irak och Afghanistan borde varit avskräckande. Där som i Libyen gäller det makten över oljan och då tycks stormakterna vara helt okänsliga för det pris civilbefolkningen får betala.
Det motbjudande mönstret går igen. En lakejregering som i Bagdad och Kabul tillsätts och hålls under armarna så länge väst kan tillskansa sig olje-och nauturtillgångar. Så länge Kadaffi var ”lojal” backades han upp av västmakterna. Det är Kadaffis forna allierade som nu krigar mot honom. Däribland även Sverige.
Kadaffis och hans skräckregemente kan ingen försvara. Men det som kommer efter invasionen kommer förmodligen inte, under överskådlig tid, att bli så mycket bättre. Dessvärre.
Rune Lanestrand
dn Dagen svt svt gp svd svt expr gp svd gp expr svd dn svt svt expr dn svt gp expr svd svd dn dn dn svt

6 Responses to NATO har skapat ett nytt Irak i Libyen

 1. Kerstin skriver:

  Jo, det otroliga är att Västmakterna är mer korkade än Hitler var på sin tid. Han föredrog att inte anfall och invadera Sverige, vilket gjorde att han ostört kunde importera den järnmalm han ville ha härifrån, istället för att riskera att gruvorna saboterades ex.

  Västvärlden fick ju olja från Ghadafis Libyen, så vad ville man åstadkomma? Nu riskerar man ju att oljan inte kommer att rinna till framöver, utan att fälten saboteras av libyska gerillagrupper.

  Vad jag vet så har oljeproduktionen i Irak ännu inte nått de nivåer den hade före invasionen av Irak. Rätta mig om jag har fel här.

  Gilla

 2. JANNE skriver:

  Kanske Libyen blir ett nytt övergångs-Irak?
  Om oljan och sälja pang pang ligger högst i prioritet?

  NATO har inte FN:s tillstånd att jaga Khadaffi, och avsätta alla klanledare i hela världen. Spelar det ngn roll?

  EU vill säkert bygga upp Nordafrika efter klanledarens fall och har genom ”utrikesmin.” Ashton skrivit flera ledare i NYT flera ggr sedan i våras.

  Det handlar om växthus och grönsaker, solkraft, liberal islamism, arbetsföra unga araber, badstränder – Medelhavsunionens pärla, Libyen…

  Gilla

 3. Lorba skriver:

  Nu visar de attackerande västländerna återigen sina rätta ansiktan när de ska casha in efter att ha bombat sönder Libyen.
  USA-företag kommer säkert netta några 100 miljarder på denna kupp.

  Gilla

 4. Martin Goës skriver:

  Risken att NATO skapar fler problem än de löser är uppenbar. Det är dock helt i linje med den eurocentriska världsbild vi behållit sen kolonialväldena avvecklades under 50- och 60-talen. De forna stormakterna Storbritannien och Frankrike sitter kvar i traditionen av självfallen – inbillad – överlägsenhet över ”de där” på andra sidan Medelhavet. De var vana att styra och ställa som de ville med araber, afrikaner, indier, kineser etc., etc.
  Att ställa om maktapparaten mentalt till att behandla alla dessa f.d. ”infödingar” på jämställd fot är inte det lättaste – men det skulle lösa åtskilliga problem, både bortom Gibraltar och Bosporen och här hemma.
  Så länge den amerikanska och europeiska våldsapparaten ställer till kaos och håller diverse diktatorer under armarna, så kommer vi att få se en allt mer eskalerande flyktingström hit.
  Har de det bra hemmavid, så minskar migrationstrycket – så enkelt är det!

  Och oljan m.m. – hur vore det om Väst helt enkelt köpte det de ville ha istället för att bara roffa åt sig? Jag är rädd att vi bara sett början av konsekvenserna av decenniers draksådd…

  Gilla

 5. knottx skriver:

  Ja det skall bli intressant att följa utvecklingen i detta landet.
  Vi får se vilken riktning,om det blir demokrati eller ett ok under sharialagar och ett religiöst styre.

  Gilla

 6. smabrukartanten skriver:

  Att det är makten över oljereserverna som är den egentliga anledningen till att man tar till vapen det råder det ingen tvekan om!
  Västvärlden vill försäkra sig om tillgången. Det går före det mesta här i världen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: