Media utsåg ny centerledare

Långt innan de glesnande leden av medlemmar i centerpartiet fick tillfälle att inom organisationen diskutera efterträdare till Maud Olofsson hade de stora medierna inte bara tagit fram tre kandidater utan också utsett Annie Lööf-Johansson till ny partiledare.
Varför är då Annie Lööf så populär bland de politiska reportrarna. Jo, Annie Lööf passar som handen i handsken på huvudstadens trendsättande innegäng av välbetalda politiska reportrar, politiska PR-byråer och kommentatorer.
Det är en mäktig skara som lever i symbios med de främsta makthavarna inom storföretag och toppolitiker. De både går deras ärenden och samtidigt håller efter alla som vågar ha lite egna idéer.
Ett annat bra exempel på vakthållningen är den tidigare nedsättande behandlingen av Miljöpartiet som upphörde när Wetterstrand och Eriksson ändrade sin inställning till EU, och partiet urvattnat sitt miljöengagemang. Då togs de till bröstet av de politiska kommentatorerna. Triumferande basunerade de stora tidningsdrakarna, radio och tv ut budskapet att Miljöpartiet har blivit ett ”riktigt Parti”
Annie Lööf har helt anpassat sitt budskap till trendsättarna; hon är positiv till utbyggd kärnkraft, Natomedlemsskap och svarade på svt:s utfrågning före valet att hon röstat ja till EMU men ändrat uppfattning och är nu emot EMU.
Lööf gillar svenska soldater i Afghanistan och JAS-plan i Libyen. Skolad i Sveriges mäktigaste propagandamaskin, Timbro förnekar Lööf centerns ursprung som småfolkets parti på landsbygden.
Hennes mediaanpassade politik är omåttligt populär bland de politiska kannstöparna i huvudstaden och vars politiska horisont sällan sträcker sig utanför tullarna.
Idéologiskt tillhör Lööf Stureplanscentern som strävar efter att ligga till höger om moderaterna. En fraktion som är lika politiskt slafsigt som populär bland de politiska trendsättarna i tv,radio och de stora rikstidningarna.
I själva verket har de flesta politiska kommentatorerna och reportrarna en bestämd politisk uppfattning som de kan torgföra utan att bli bemötta på sin upphöjda tron.
De identifierar sig med överheten och är inte längre tredje statsmakten. Ibland slinter tungan när de politiska kommentatorerna använder uttrycket ”Vi” utan att ens referera till en makthavare. De är själva makten. De borde utses i allmänna val eller i anges med partibeteckning.
Ett paradexempel på medias makt. Den 16 augusti 2011 samlades centerns medlemmar i göteborgsregionen för att fråga ut de tre c-kandidaterna, Anna-Karin Hatt, Annie Lööf, och Anders W Jonsson. Den senare har försökt komma in på banan genom att angripa KD:s familjepolitik. Något som osvikligt ger god publicitet. KD och Sverigedemokraterna är innegängets käraste hatobjekt.
Utfrågningen i Göteborg leddes av den mångårige politiske journalisten Willy Silberstein medan medlemmarna inte fick ställa frågor direkt till kandidaterna utan frågorna skulle gå genom Silberstein.
Inte ett kritiskt ord om att dessa tre kandidater, som media utvalt, är högst delaktiga i centerpartiets kräftgång och på väg att ramla ur riksdagen.
Sluta se de politiska journalisterna som objektiva bedömare. Nej betrakta dem som vilken politiker som helst. Jag vet, för jag har själv bred erfarenhet både som politiker och politisk redaktör.
Som mångårig f d centerpartist skulle jag önska att partistämman i september lanserar en egen kandidat som inte
har varit delaktig i Maud Olofssons självmordspolitik och som inte röstas fram bara för att de behagar medierna.
Willy Silberstein har varit seniorkonsult på den moderata PR-byrån Kreab som är inriktad på strategisk kommunikation. Kreab grundades 1970 som Kreativ Information AB i Stockholm av Jan-Erik Ander, Peje Emilsson och Peder Olin, alla med bakgrund inom Moderaterna.
Partiledningen lämnar inget år slumpen. Ingen kritik mot partiledningen släpps fram. Detta garanterar Willy Silberstein som leder och styr centerpartisternas stormöten i Göteborg, Trångsviken, Malmö och Stockholm. Med denna moderate seniorkonsult väntas inget nytt komma fram från dessa styrda och väl regisserade hallelujamöten.
På morgonen efter mötet i Trångsviken sitter Willy Silbersteins syster Margit Silberstein i svt:s morronsoffa och slår fast att Anne Lööf kommer att väljas på centerstämman i Åre.
Centerns 552 ombud kan gott bespara sig resan till Åre. Annie Lööf är redan vald av medierna. Samma medier som prisat centern för en öppen och demokratisk nomineringsprocess.
Rune Lanestrand
svd sr svt svd sr dn dn gp gp dn svd svt svt svt sr dn svd dn svd svt svt expr expr svd dn svt dn svd <a ab href=”http://www.dn.se/nyheter/politik/fyra-partier-under-riksdagssparren”>dn svd svt

10 Responses to Media utsåg ny centerledare

 1. Rune Lanestrand skriver:

  Nu kommer pk-media att också utse en ny partiordförande för moderaterna. De har redan börjat peka ut kandidater.

  Gilla

 2. Martin Goës skriver:

  Du skriver att du är f.d. centerpartist. Kan jag tolka det som så att du rivit partiboken i tusen bitar?
  I så fall, välkommen i klubben! Jag gjorde sammaledes med min SSU-bok 1980, när sossarna och folkpartiet i ohelig allians presenterade Linje 2 i kärnkraftsomröstningen. Sossarna kunde på den tiden fortfarande lita på att kärnväljarna röstade så som husbonden bestämde.

  Nej, centern har för länge sen tappat bort sin ideologiska kompass! Skulle förvåna mig om de lyckas klamra sig kvar vid taburetterna efter nästa val. Vad har småbrukare för något gemensamt med 08-or och ultraliberaler?

  Och vad i helvete gör moderaten Willy Silberstein som ”moderator” på ett centermöte??? Det skulle vara ungefär som att be Håkan Juholt regissera en liknande föreställning på ett Vänsterpartimöte…

  Nej, den politiska debattkulturen har sannerligen deklinerat i vårt arma fosterland! Det är nog inte bara jag som saknar de tre O-na – d.v.s. herrar Orup, Ortmark och Olivecrona, tre duktiga, skärpta och väl pålästa politiska journalister vilkas integritet svårligen kunde ifrågasättas!
  Den enda som tangerat deras klass på sistone är väl Karin Hübinette, men hon åkte snöpligen ut från Agenda-studion när hennes syster fick en taburett….

  Gilla

 3. Allan skriver:

  Såg just på en kvällstidnings hemsida att Lööf genom att bo i Stockholm men vara mantalsskriven i Småland kan pungslå skattebetalarna på ett skattefritt traktamente på 50000/år.
  Politikertakterna finns alltså redan. Det är ju också politikerna som bestämt sina egna regler som gör sådant möjligt.

  Gilla

 4. Allan skriver:

  I dag har valberedningen offentliggjort sitt förslag – det blev naturligtvis Lööf.
  Detta visar vilken otäckt stor makt som massmedia har.

  Gilla

 5. […] Olas tankar, Jinge, Jajamens, Thomas Böhlmark, Kulturbloggen, Lasses blogg, Klimatsmart, Rune Lanestrand, Göran Pettersson, Anekdoter på knäckebröd, Tokmoderaten, Motpol, Varghjärta, imike, Anders […]

  Gilla

 6. ingeborg skriver:

  I Sverige behöver den politiska adeln inte ha någon högre utbildning. Det måste däremot undersåtarna ha. Nu skall alla läsa på universiteten och snart kommer vi att få ett proletariat av akademiker.
  Maud Olofsson är inte bara dum utan också ett nyttigt redskap för att Sverige som nation skall försvinna. Hon har gjort många egendomliga uttalanden i den riktningen.

  http://varstundisverige.blogspot.com/2011/08/tidigt-aprilskamt-maud-olofsson.html

  Gilla

 7. smabrukartanten skriver:

  Ja ve den som inte uttrycker sig ”politiskt korrekt” då får man inte varken synas eller höras. Demokrati gäller bara den inre kretsen inom all högreståndspolitik. Ju högre upp i heiarkin som politiska partier hamnar ju mer noga är det att man anpassar sig till det som anses riktigt både att tycka o säga

  Gilla

 8. Lisa skriver:

  Jag tycker jag mest får det bekräftat, nu när Maud ska bli Hillary Clintons rådgivare, att Maud inte var på plats som partiledare för att företräda folket här i Sverige, utan hon tjänade nog andra i det globala spelet. Jag vet inte när hennes huvud förvreds, för jag tror hon hade bra avsikter från början. Men, så här i efterhand, VILKA har Mauds politik tjänat?

  Gilla

 9. Allan skriver:

  Håller med om att media har mycket stor makt. Tänker då inte endast på hur dom rapporterar, utan även på sådant dom undviker att rapportera.
  På varje tidning finns en insändarredaktion som bestämmer vilka av dagens inlägg som skall tas med. Ämnen som inte tilltalar journalisterna hamnar naturligtvis utanför.
  Läste nyss en kort notis om att åtalet mot förre IMF-chefen lagts ned. Mediadrevet såg till att han förlorade sitt jobb, vilket han ej lär få tillbaka.
  Jag gillar inte DSK men oberoende av detta tycker jag inte att någon skall dömas förrän vederbörande fått en rättvis rättegång.

  Gilla

 10. ABA skriver:

  Bra att du tar upp hur man lobbar/lanserar nya partiledare som väljs på ”demokratisk” väg.

  Vill också belysa uteblivna artiklar gällande Maud Olofssons nya jobb som Hillary Clintons rådgivare. Det är ju toppen att gå från ett politikerjobb till ett toppjobb som rådgivare utan eftergymnasial utbildning. Undrar vad som kvalificerar Olofsson egentligen?

  Jag hoppas att det är fler med mig som sträcker tanken utåt och inte kan släppa om det är nu som Maud Olofsson kvitterar in betalningen för sveket om kärnkraftsutvidgningen, möjligheten för andra länder att bryta uran i Sverige och allt annat hon lobbat in bakom ryggen på väljarna.

  Hon är ett praktexempel på vad folkvalda politiker och deras ”demokrati” handlar om idag – redskap för de som verkligen styr agendan i Sverige och i övriga världen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: