Kungen applåderade; folket har makten

Grattis Patty Smith till årets Polarpris. Ytterst väförtjänt. Patty har stimulerat många unga inte minst tjejer att engagera sig och gå i Pattys fotspår sa Henning Mankell när han läste upp juryns motivering. Fred, miljö och mänsklighet är Patty Smiths seriösa budskap. Se intervju i svt.
När Ola Salo sjöng hennes låt ”People have the power” applåderade även kungahuset denna smått revolutionära låt.
Sluta hacka på kungen när han så öppet visar att han står på folkets sida. Jag börjar allt mer tro att drevet på kungen kommer från yttersta högern som inte är nöjd med att kungen engagerar sig i miljöfrågor.
Det passar väl inte in i exportföretagens cyniska policy. Det påstås också att kungen vägrade åka till Afghanistan. Vilket i så fall hedrar hanom.
Det ogillades säkert både av Bofors och krigshökarna i riksdag och regering.
En allians mellan kungen och folket är en gammal fin svensk tradition när situationen så kräver.
Jag börjar också misstänka att det finns politiker som har hybris och som anser att de själva skulle passa bättre som landets överhuvud. President alltså.
Rune Lanestrand
svt gp dn ab dn dn dn

6 Responses to Kungen applåderade; folket har makten

 1. jocke skriver:

  hellre carl xvI gustaf än reinfeldt eller mona sahlin eller någon annan politiker vad det beträffar.

  Gilla

 2. Lisa skriver:

  Nja, visserligen är nog kungen rätt harmlös, och man ska inte tro allt som sprids som skvaller, men, jag vill helst slippa bli företrädd av honom. Om någon kan förklara vad han har för funktion, förutom PR, (OMG, Please!) och lite glitter och glamour, så kanske jag ändrar uppfattning. Det är rätt intressant att se vilka Kungadömen som fick sitta kvar, när andra avskaffades, genom historien. Nej, lägg fram mer på bordet även här.

  Gilla

 3. Jan Wikund skriver:

  Nja, jag undrar. Tioårsjubileet av Almstriden 1981 avslutades med ett tåg till slottet och ett överlämnande av en petition där kungen anmodades att stanna kvar i stan och ta upp kampen mot bilismen istället för att fegt dra iväg till Drottningholm under det att han skyllde på vilken hemsk miljö det var inne i stan. Men vi fick inte ens ett svar! Ännu mindre då nån handling. Så det där med miljöengagemang tror jag inte ett dugg på.

  Gilla

 4. Eva Ivarsson skriver:

  Tycker det är trevligt med vårt kungahus, det sätter lite glamour på vardagen.Alla har vi våra fel och brister, och mediadrev får alla kändisar stå ut med. Att använda gammal skåpmat för diffusa syften, vem orkar bry sig, fast tidningarna tjänar väl en hacka eller två! Blir kul med en liten ny arvinge, lycka till Victoria och Daniel.

  Gilla

 5. smabrukartanten skriver:

  Var det inte så att tredje Gustav hade folket på sin sida gentemot adel o överhet? Så det har väl hänt förr även om skillnaden var att Gustav III besatt en större makt. O tyvärr levde han farligt för adeln gjorde ju slut på honom. Det ska väl inte hända vår nuvarande kung får vi hoppas.

  Gilla

 6. Paul Rimmerfors skriver:

  Det var ett oväntat och intressant inlägg Rune! Ibland lyckas du verkligen vända uppochner på vissa föreställningar. Jag har också misstänkt att klankandet på kungen kan ha andra skäl än de oftast förekommande. Hans miljöengagemang är äkta och om det är sant att han inte vill resa till Sveriges krig i Afghanistan hedrar det honom.
  Paul Rimmerfors

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: