Globaliseringen leder till utsugning och elände

Kerstin, du ger i din kommentar en dyster men helt realistisk bild av vad globaliseringen leder till. Samtidigt som du säkert skriver för att väcka folk så fler förstår vart vi är på väg. Det är samma ambition som jag har med mitt skrivande.
För små och fattiga länder utgör globaliseringen utan tvekan ett stort hot. Inte minst de stora biltillverkarna gynnas. SAAB:s öde delas redan av många företag inom tillverkningsindustrin. Och det är bara början. Var så säker. Samma inom den agrokemiska industrin med jättar som Monsanto, BASF m fl.
Genom globaliseringen kan dessa företag effektivt sprida sina giftiga kemikalier och farliga GMO-grödor. Utan globaliseringen hade inte de kriminella bankdirektörerna i Lehman Brothers kunnat sätta hela världsekonomin i gungning. Landgrabbing där stater och multinatiomnella företag köper upp den bördigaste jorden i fattigare länder är också ett resultat av globaliseringen som prisas av den politiska eliten. En elit som har gått totalt vilse och nu inte vet hur de ska kunna stoppa eländet.
De fattiga svarar på utsugningen och förtrycket med kapningar, sjöröveri, terrorattacker och självmordsbombare som är deras vapen.
Samtidigt som folkvandringen i globaliseringens spår skapar militanta ytterlighetsgrupper i länder med stor invandring.

Jag tror inte att du en sekund anser att vi ska ”vänja oss” utan ett sätt att provocera till ökad medvetenhet om globaliseringens negativa följder. Samtidigt som det du skriver är precis vad som hänt de länder som motsatt sig USA och västmakternas plundring av deras naturresurser. Nu tar också Kina efter.
Även vårt materiella välstånd, vår vulgärkonsumtion vilar på stöld av råvaror i fattiga undertryckta länder och billiga importvaror från länder med slavliknande arbetsförhållande som i t ex Kina.
En bild kommer ofta till mig. I samband med att jag organiserade Nordiska miljölägret på Hven och Barsebäcksmarchen 1976 ringde en konstnär från Västergötland och undrade om han fick ställa ut några tavlor i samband med de båda arrangemangen.
Den ena tavlan var så hemsk. Den har etsat sig fast på näthinnan. Ur ett gruvhål i Ranstadtrakten kom arbetare upp med en klump radioaktivt berg på axlarna. Runt öppningen stod soldater, med kpistar, från en främmande armé.
Jag ångrar än i dag att jag inte köpte tavlan. Känner någon till var den finns. Kanske på något museum. Nu är den mer aktuell än någonsin.
Rune Lanestrand
svd gp gp dn gt expr gp svd svt gp svd expr dn dn expr gp gp svt svt expr expr dn dn gp svd svt ab

6 Responses to Globaliseringen leder till utsugning och elände

 1. JANNEJO skriver:

  Globalisterna och de globala programmen kan aldrig bli vad ett land i sänder skulle bli i samma situation. En maffiastyrd statsdel eller en diktatur i ett land är begränsade i sina kontakter (Det kan finnas motstånd utanför gränserna och även innanför dem).

  Globalisterna är obegränsade i sina kontakter och i sina planer, och bestämmer över våra huvuden saker som ca 400 miljoner människor på planeten kan läsa sig till och förstå om de fick chansen/om de kunde engelska och läsa och skriva till att börja med! Resten får finna sig i att leva i en värld som dikteras dem långväga ifrån över internet, satellitskärmar och informella handslag på korporativa och militära sammanträden.

  En ideal värld att drömma om?

  Faktum verkar vara att globalismens grandiosa planer på en enad värld också rasar i ett och samma stycke. Det är ju logiskt!

  Om ALLA människor/marknader/instutitioner är på samma tåg, och beroende av ett tåg som åker över ravinen eller på samma båt som sjunker, är det ju logiskt att flera tåg som åker i olika terräng eller flera båtar med olika konstruktion (på olika hav) har olika chans att klara sig. Det är bra att de finns flera valmöljigheter och olika utgångsvinklar. Biologisk mångfald och heterogenitet – olika perspektiv.

  I det globala samhälle dikterat av enormt stora banker (som vi lever i för närvarande) finns ofta inte möjligheten att särskilja sig politiskt, ideologiskt och systematiskt längre, utan att globalisterna (som programmerar världens marknader och ideologier) skriker och utnämner syndabockar i varje internationell publiikation (Financial times/The Economist/Time/Newsweek/Foreign affairs/Der spiegel mfl) och tom hotar att krascha världsmarknaderna och valutasystemen….Eller lanserar kupper/terrorattacker/industri sabotage osv för att forma opinionen i olika politiska frågor.

  Är vi nu på samma båt, och den sjunker?
  Vem/vilka vinner på att vi sjunker och varför pressas världens folk ut på öppet hav?

  Vilka gör stora pengar och tillskansar sig ära i gigantiskt stora kriser? Svaret är naivt enkelt.

  Gilla

 2. Max Colliander skriver:

  Företaget SAAB har redan kostat oss skattebetalare flera miljoner då vi tvingats betala de anställdas löner för att företaget inte kan sköta sig självt. SAAB fick hundratals miljoner i skulder avskrivet så sent som 2009 vid en rekonstruktion av företaget, nu vill de göra samma sak igen. Om nu skattebetalarna ska stå för kostnaderna kan vi väl förstatliga företaget i stället, eller låta det gå i konkurs helt enkelt

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Ett led i globaliseringen var att General Motors tog över SAAB och enligt mångas uppfattning bokförde så att siffrorna blev sämre för SAAB än de var i verkligheten. Vilket i sin tur skapade en ond cirkel som försämrade situationen ytterligare för SAAB.

   Gilla

   • Enligt mångas uppfattning SÅLDES! SAAB till GM av Wallenbergssfären. Enligt lika mångas uppfattning skedde detta därför att man inte tjänade pengar på SAAB. Förhoppningen var att GM skulle kunna vända SAAB:s dystra trend, vilket inte lyckades. Din konspirationsteori beträffande GM:s bokföring ter sig lite långsökt. Det är nämligen så att om SAAB inte säljer några bilar, behövs ingen konstig bokföring för att visa förluster.

    Gilla

   • Kalle skriver:

    Ett led i globalisering var att SAAB gjorde förluster och inte själva kunde stå för kostnaderna att ta fram nya plattformar och modeller. De behövde vara en del i en familj, men inte ens det hjälpte. Kunderna strömmade inte till och därmed fortsatte förlusterna och bolaget skulle läggas ned. Några tokstollar i Ä-holm trodde att de med 300 miljoner skulle kunna rädda bolaget men nu visar det sig att inte ens en miljard var tillräckligt. Egentligen är det nog närmare 2 miljarder de har fått tack vare förbetalda levereanser.

    Tror du ytterst det är bokföring som gjort att SAAB gick dåligt under GM så har du sett seriöst kunskapsproblem. Det krävs volym i bilbyggarbranschen för att vara lönsam eller så krävs det att man är exklusiv. SAAB är inget av detta. SAAB är ett dussinmärke med dussinbilar som finns hos alla konkurrenter (ofta betydligt bättre hos dem). Så lägg ner din patetiska tro om att det var ”bokföring” som var SAABs problem. Det var helt och hållet för få kunder.

    Gilla

 3. smabrukartanten skriver:

  Jag vet inte om jag är fullständigt naiv, men jag har åtminstone en förhoppning att det som skulle försvåra detta med globaliseringen är att det blir brist på och för högt pris på den för oss eviga OLJAN!
  Det skulle åtminstone kunna stoppa upp allt detta transporterande av råvaror och skräpvaror jorden runt. Rovdriften skulle väl kunna försvåras. Men det kanske inte är så ändå. Det blir möjligen som som i min värsta liknelse: Alla människor är ombord på ett tåg som rusar mot ett stup, några gör tappra försök att bromsa men de flesta bara eldar mer under ångpannan för att öka farten mot undergången! Så har jag samlat mitt värsta scenario om vår framtid här på jorden. Och med tanke på den hemska tavlan du såg Rune som ju syftar på nåt liknande så är jag rädd att det kommer att bli sanning så småningom trots att vi är många som inser faran och försöker hitta andra vägar att leva efter.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: