Eskil Erlandsson stoppar bra kostråd

När Livsmedelsverket för en gångs skull kommer med ett riktigt bra förslag om kvalitén på maten och hur produktionen påverkar miljön så stoppas det av regeringen.
För första gången tar Livsmedelsverket förordar närodlat och visar på hur energislösande och miljöförstörande industrijordbruket är. Det har jag väntat på i många år. Man pekar på hur det förorenar med växtgifter och kemikalier. Och hur de orimligt långa livsmedelstransporterna fördyrar maten och försämrar miljön.
Högs ansvarig är jordbruksminister Eskil Erlandsson som tillsammans med LRF slår vakt om industrijordbruket och de stora djurfabrikerna som också prioriteras av EU vars minsta vink Erlandsson följer upp till punkt och pricka.
Han ser i likhet med EU-kommissionen heller inga som helst risker med det ”högeffektiva” industrijordbruket som inte är alls effektivt. Det förbrukar upp till 10 ggr så mycket energi som det ger ifrån sig.
Nyligen beslöt Eskil Erlandsson att ta bort stödet för 13 00 miljövänliga småbruk för att han tyckte de var för små för att få ta del av EU:s jordbruksstöd. Så vi småbrukare är inte ett dugg förvånade över regeringens avoga inställning till Livsmedelsverkets väl underbygga kostråd. Erlandsson är också varm anhängare av genmanipulerade grödor, GMO.
Rune Lanestrand
dn sr

8 Responses to Eskil Erlandsson stoppar bra kostråd

 1. Martin Goës skriver:

  Det storskaliga s.k. jordbruket och dess inverkan på miljön är den ena sidan av myntet, men vi får inte glömma dess andra sida, nämligen livsmedelsindustrin. De har systematiskt, och med ett regelverk som passar dem som hand i handske, i decennier utarmat våra matvaror, de vi köper på ICA, Coop, Willy´s etc. till en samling smaklösa, strömlinjeformade, urvattnade standardprodukter. Det enorma urvalet ger sken av mångfald, men det är bara en gigantisk bluff!

  Jag kan varmt rekommendera ”Den hemlige kocken. Det okända fusket med maten på din tallrik” av Mats-Eric Nilsson, och ”Äkta vara. Guiden till oförfalskad mat” av samme författare.
  Han har även skrivit ”Döden i grytan.Om vår rädsla för riktig mat” tillsammans med Henrik Ennart.

  Läs dessa, så förstår du varför livsmedelsproduktionen, i alla led, ser ut som den gör!

  Och vad jag tycker och tänker om Hr Erlandsson lämpar sig inte att basunera ut offentligt…

  Gilla

  • smabrukartanten skriver:

   Samma ämnen togs upp i programmet ”Landet brunsås” igår.
   Det går att titta på det igen på SVT play. Mats-Eric Nilsson medverkade även om just dessa problem som har blivit så vanliga, detta med sista förbrukningsdag m m.
   Har boken Döden i grytan o den kan jag varmt rekommendera, den är lika ryslig som en thriller på vissa ställen. Med den skillnaden att den beskriver verkligheten.

   Gilla

 2. xTeacher skriver:

  Jag tror att bör byta ut viss personal på livsmedelsverket eftersom de borde kunna gällande lagar så bra att de inte skickar ut förslag som strider mot lagstiftning.

  Gilla

 3. Eva Ivarsson skriver:

  Hur kan det bli så här?! Vad sker med våra politiker? Siktar Eskil E. på en plats i EU, där han kan fortsätta sitt dåliga ”jordbruks-spel”, och klappa andra ”icketänkare” medhårs? Hur har vi kunnat få en sådan underlig minister, eller vilka drar i hans kasperdockas trådar och i vilket syfte? Ser och förstår vi inte vad som pågår runt om i världen? Läser nu på Runes inrådan ”Svart Jord” av Gunnar Lindstedt – bra- vad händer i de globala storbolagens framfart, där de lägger under sig våra gemensamma tillgångar och profiterar på dem genom denna nykolonialism? Igår tog Uppdrag Granskning upp oljebolaget ”GUNVOR”och hantering av olja i Ryssland m.m. Samma mönster över hela linjen, vad ska spräcka och förändra systemen? oj, vad liten och svag man känner sig!

  Gilla

 4. Rune: Du har rätt i sak. Skyll nu inte Eskil Erlandsson för detta. Kom ihåg att det i regeringen finns ett parti som hatar Jordbruk som indirekt leds av Birgitta Olsson (Fp). Naturligtvis skulle kommissionen bråkat om direktiven men jag vill minnas att det finns statliga rekommendationer i Frankrike och Italien om närodlat och mycket annat som är mer långtgående.

  Men har man koalitionspartner i regringen som motarbetar sitt eget land och de i regeringen ingående partierna så blir det som det blir. Även om livsmedelsförordningen blivit antagen så hade Folkpartiets EU-minister punkterat den genom att i EU agera mot Sverige. Då är risken uppenbar att vi hamnat i EU-domstolen.

  Det blir nu snart en intressant duell i regeringen om Eskil lägger fram ett djurskyddsstöd till grisproducenterna som nu Annie Lööf avgivet som ett löfte. Straffet för detta kan bli att Reinfeldt vägrar ombilda regeringen eller låter bli ta in Annie Lööf. Sviker Annie i denna fråga eller lägger sig platt då är vägen ur riksdagen krattad.

  Om jag var i deras kläder skulle jag fundera på varför är jag med i denna regering som i snart sagt allt gett Centern förluster. Men framförallt som i smygpropagandan tar heder och ära av alla Centerpartister inklusive Lööf och Erlandsson

  Gilla

 5. Diana Fernlund skriver:

  Om man skulle börja med nyval, så är jag ju inte säker på att ens en ny regering skulle ta sig an miljökrisen som har pågått bra länge nu, jag minns faktiskt inte när Agenda 21 i Brasilien var.
  Nu längtar jag efter åtgärder som stoppar industialiseringens tärande verksamheter, det måste sättas gränser för förstörelsen. Något välstånd vinns inte längre, det har blivit sämre än när jag var barn. då hade mamma och pappa tid med mig och hade umgänge med sina vänner på fritiden och vi umgicks med släkten också.
  Trygg uppväxt m a o. Inte så många prylar, ingen TV, en kanal i radion som alla lyssnade på. Ingen värdering av börsen, bara kurser rakt upp och ned mitt på dagen.
  Inga datorer skötte marknadens finanser. En enda börskrasch, den 1929, 10 år före min tid. Det var bättre förr till viss del!
  Det fanns många jobb på landet med att sköta djur och odla mat, nog så viktigt. Vi borde få tillbaka de jobben, som den billiga oljan tog ifrån oss. Frisk luft, omväxlande jobb.

  Gilla

 6. smabrukartanten skriver:

  Erlandsson är en total katastrof!!!! Ännu en gång har han avslöjat var han står! EU s regler för frihandel går före allt även miljön. Sen kan han stå o prata ”fint” om småskalig livsmedelsförädling o närproducerat. Tomma ord det är vad det är!! Jag blev klarvaken imorse när jag hörde detta på nyheterna . Sverige bara lägger sig platt för alla påfund från Bryssel. ”o vi måste följa EUs regelverk” så låter det jämt o ständigt. Inga andra länder är så ryggradslösa som Sverige när det gäller att stå på sig för något som är bra för alla utom storkapitalisterna o dom är stormiljöförstörare redan och har alltid varit det. Fy detta gör mig som vanligt tvärilsk, så småbrukare jag är!

  Gilla

  • Martin Goës skriver:

   Ända sen den 1:a januari 1995 är vi inte längre herrar i eget hus! Folkomröstningen om EU-medlemskapet på senhösten 1994 gav en mycket knapp seger för JA-sidan. Somliga har fört fram misstankar om att röstsammanräkningen manipulerades, till EU-vännernas förmån. ”If you can´t make it, fake it!” Man kan tycka vad man vill om dessa konspiratoriska teorier, men OAVSETT detta har jag ALLTID hållit Sveriges EU-inträde för ett LANDSFÖRRÄDERI!!!!!

   Slår man upp i lagboken, kapitlet om högmålsbrott, så finns det lagrum för att bura in herrar Carlsson, Persson och Bildt för att de drog in oss i EU. Och vår konstitution är idag inte ens värt papperet den är skriven på sen Lissabonfördraget signerades. Tack och lov finns det en utträdesparagraf i nämnda fördrag! Hur länge ska Sverigedemokraterna vara det enda parti som vill ta Sverige ut ur EU?

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: