Har Vänersborg Sveriges sämsta politiker

Socialdemokraterna och centern med benäget bistånd från kd och fp ”satte Vänersborg på kartan” genom att bygga Arena Vänersborg som först skulle kosta 90 mkr men som gick på 300 miljoner. Vilket drabbar skola, barn -och äldreomsorg.
Det stora oppositionspartiet moderaterna svek och stödde inte kommuninnevånarnas legitima krav på en folkomröstning innan Arenan byggdes.
Den dominerande trojkan har gjort fler riktiga tokigheter. Nu ska den s k Toppfrysaffären prövas i EU. En lika stor skam, som Arenan, för den politiska ledningen i kommunen. Tre kommunalråd; Lars-Göran Ljunggren (s), Bo Carlsson (c) och Gunnar Lidell (m) köpte Toppfrysfabriken för 17 Mkr. Samma samma dag tecknade de ett hemligt avtal och säljer fabriken för 8 Mkr till en som i sin tur säljer en del av fabriken för 40 mkr och behåller resten. Och sedan intecknas fabriken för 86 mkr.
Det finns också rättrådiga politiker i Vänersborg. En av dem är James Bucci (v). Med hjälp av Västnytt ger han en lika ruggig som god bild av maktkorruptionen i Vänersborgs kommun.
Är Vänersborg ”unik” eller står det lika illa till i din kommun. Du kanske inte intresserar dig för hur samhället utvecklas utan endast ägnar dig åt att skriva om vad du äter och hur du reser på semester, på Facebook? I så fall får du de politiker du förtjänar.
Rune Lanestrand

11 Responses to Har Vänersborg Sveriges sämsta politiker

 1. jocke skriver:

  sveriges sämsta politiker kan mycket väl också vara dom bästa. har någon annan tjänat mera pengar än dom i vårt avlånga land?

  Gilla

 2. jocke skriver:

  det måste vara ditt och mitt fel att det är som det är. varför gör vi inte någonting åt saken?

  Gilla

 3. Martin Goës skriver:

  Kommunala skrytbyggen med präktigt spräckt budget tycks inte vara unikt för Vänersborg, att döma av inläggen här nedan…

  Visste ni förresten att politikerna i Vänersborg vill bygga en hamn i Vargön? Beräknad kostnad 400 – 500 miljoner… När hamnen i Vänersborg hade 17 anlöp förra året! Jo, det är sant!! Det mesta av intresse härom står att läsa på Stefan Kärvlings blogg, också på WorldPress.

  Gilla

 4. SÅ BYGGER MAN EN FANTASTISK BANDYHALL BILLIGT
  Kampen för en större inomhusarena på Tjustkulle i Vetlanda tog sin början 2004. Vetlanda BK tog initiativet till ett stormöte där en inomhusarena för bandy diskuterades och utgångspunkten var den hall som byggts i Edsbyn.

  Redan vid detta möte kom tankar på en samordning med andra idrotter upp. När ett projekt sedan startades, med uppdrag att lägga fram ett förslag till arena, fanns såväl ishockey som inomhusidrotter och fotboll med på agendan. I det slutliga förslag som lades fram i maj 2006, ingick också en curlinghall, samt bland annat lokaler för konferens och övernattning.

  Det blev Vetlanda kommunstyrelses uppgift att ta hand om det förslag som lagts, och vars finansiering inte var löst. Vid ett möte i oktober samma år beslöt kommunstyrelsen att man skulle arbeta för att åstadkomma en idrottshall, en ishall, en konstgräsplan samt någon form av förbättring för bandyn, dock inte en bandyhall.

  Detta fick bandyföreningarna att enas om en egen satsning på att bygga en hall över nuvarande bandybana. I januari 2007 bildade de därför bolaget Vetlanda Bandyarena AB som på kort tid fick in ett aktiekapital på 760 000 kronor, genom försäljning av aktier till föreningar, företag och privatpersoner.

  Vetlanda Bandyarena AB gick i april 2007 in med en begäran till Vetlanda kommun, om att få bygga en hall på Tjustkulle. Kommunstyrelsen meddelade dock att den inte skulle behandla frågan, förrän kommunstyrelsens egna planer för Tjustkulle prövats politiskt. När kommunstyrelsens planer offentliggjordes hade dock bandyhallen, som var alltings ursprung, återkommit. Detta såg arenabolaget som en framgång.

  Kommunstyrelsens planer omfattade samma delar som det i maj 2006 redovisade projektförslaget innehöll, med undantag för curlinghallen. Skanska antogs som samarbetspartner i något som skulle bli en OPP-affär (OPP står för samarbete mellan offentlig förvaltning och privat näringsliv)
  När ärendet nådde kommunfullmäktige i april 2008 blev det dock stopp. Kommunfullmäktige sa ett klart nej till satsningen.

  Vetlanda Bandyarena AB hade under det år som gått legat lågt med sitt eget alternativ, för att istället arbeta med att skapa opinion för kommunstyrelsens projekt. När kommunfullmäktige sa nej tog bolaget åter upp arbetet med att bygga en hall i egen regi, och tog initiativet till ett samarbete med Boro/Vetlanda HC. Tanken var att bandyn och ishockeyn skulle bygga varsin hall, med gemensamma servicefunktioner. I oktober beslöt dock idrotterna att bygga en gemensam hall. Det nya konceptet tilltalade politikerna, och i januari 2009 beslöt kommunfullmäktige att säga ja till ett hyresavtal med bolaget, som i januari för övrigt bytte namn till det neutrala Vetlanda Arena AB. Vetlanda kommun skulle enligt beslutet under 25 år betala 6,8 miljoner kronor om året som hyra för de istider som allmänhet och skola behöver i isanläggningarna. Bolaget skulle enligt detta koncept ta över ägandet av omklädningspaviljongen och bygga ihop den med Sapa Arena, som skulle omfatta en ishockeyhall och en bandyhall.

  Under våren 2009 pågick ett intensivt arbete i arenabolaget för att lösa finansieringen av investeringen. Detta misslyckades dock och uppgörelsen med kommunen slutade gälla sista juni.

  Under sommaren fortsatte bolaget arbetet med att hitta en lösning på finansierinsgproblemet, och kom i augusti fram till att projektet är omöjligt att genomföra utan kommunal borgen. I slutet av september bad bolaget Vetlanda kommun om en ny uppgörelse, med en årlig hyra på 6,8 miljoner samt kommunal borgen för ett lån på 53 miljoner. Projektförslaget rymmer nu inte bara en bandyhall och en ishall utan också en konstgräsplan.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Tack Lars-Håkan. Din kommentar visar att det finns klokare politiker än de vi har i Vänersborg och att det går att bygga till en rimlig kostnad. Tydligen också en mer realistisk styrelse för bandyklubben i Vetlanda.
   Ordförande i bandyklubben IFK Vänersborg är den förre moderate riksdagsmannen och tidningsägaren Stig Bertilsson Bertilsson blev rikskänd då han som den ende ledamot av Sveriges riksdag dömdes att lämna riksdagen sedan han fifflat med presstöd till sin tidning, Dalslänningen.
   Ja, Vänersborg är verkligen drabbat av politiker som inte tar det ansvar de är satta att förvalta.

   Gilla

 5. nu var du allt onödigt stygg lanestrand och kalla lidell för CENTERPARTIST nä det va o gå över gränsen 🙂

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Ja, Per-Arne det var i elakaste laget. Tack för påpekandet. Det är ändrat. Kan tillägga att vi fick löfte från m om att de skulle stödja vårt krav på folkomröstning i kommunfullmäktige. Men det var innan vi samlat in tillräckligt med namnunderskrifter med krav på folkomröstning. Endast v och mp stödde kravet på folkomröstning om Arenan. Och nu sitter Arenapolitikerna i stort sett kvar på sin poster även efter valet. S och c gjorde sina sämsta val någonsin men kohandlat sig fram till köttgrytorna. Allt för att stänga ute de små partierna. Då är m och s rörande överens.

   Gilla

 6. Diana Fernlund skriver:

  Inte vet jag hur det står till i Östersund. Det finns en arenastrid, helt klart. Vi har haft en torgstrid, där ett torg med lindar som skräpade ner och ett gatukök. Idag är torget ombyggt, vackert men ganska dött utom under Storsjöyran. Vackra stenar som ändrat färg och fjärrvärme som håller bort snön i Vinterstaden. 30 miljoner var kostnaden uppskattad till, det blev nog närmare 40.
  Torget har bytt namn i folkmun, döda torget är ett av dem. Nu vill restaurangerna runt torget hyra utrymme och servera mat och alkohol för att få dit folk åtminstone på sommaren!
  Förr kunde man sälja vad som helst med reklam (kom och köp konserverad gröt), nu med alkohol, gammalt beprövat medel för att folk inte ska lägga sig i saker som angår dem.

  Gilla

 7. GöranKeijser skriver:

  Hej Rune
  Vi har samma bekymmer i Lindesberg, med ett Arena bygge. Endast ca 25% av tillfrågade invånare i kommunen ville ha skrytbygget. Det får plats 1800 åskådare i Arenan. Kommunen har ca 21000 invånare. m.a.o ca 8,5% av kommunens invånare får plats.
  När bygget startades 2008 lånade kommunen 150 miljoner, och lät meddela att finansieringen var klar, det skulle bli en ”vinstmaskin”. I juli 2010 meddelar kommunledningen att ekonomin är god. 2011 måste kommunen låna 8 miljoner varje månad för att kunna betala ut löner till sina anställda.Med sån hantering av kommuninnevånarnas pengar, borde ansvariga ställas under förmyndare. Göran Keijser

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: