Kungen är också människa

Ingen offentlig person i Sverige har blivit så malträterad som Carl XVI Gustaf. Redan som tonåring hängdes han ut för sin ordblindhet (numera dyslexi) och sedan hans osäkerhet som ung kung. Skvallerpressen, journalister och medierna känner inga som helst gränser när det gäller att kränka kungen.
Ingen människa ska behöva utsättas för en sådan omänsklig behandling som vår kung får utstå. Det är mobbning på hösta nivå. Jag fylls av helig vrede när radio, tv och de stora drakarna upphöjer kriminella från undre världen till sanningsvittnen för att skada kungen. Då har medias värsta hyenor för länge sedan passerat all anständig journalistik. Skäms om ni har förstånd till det!
Jag skrev härförleden om kungens varma miljöintresse vilket inte föll i god jord hos några av min vänner inom miljörörelsen. Så politiskt inkorrekt får man helt enkelt inte skriva. Kungen ska man tydligen bara kasta skit på. Och det är under min värdighet att delta i mediamobbens allt grövre kränkningar. Man glömmer att kungen också är människa. Att kritisera institutionens brister är en helt annan sak. Kom ihåg att det är inte kungen som har beslutat om Sveriges konstitution.
Jag tycker det är bra att kungen har ett starkt miljöintresse som han ska hedras för. Ingen är felfri och jag anser att han sköter sina plikter mycket bättre än många andra statsöverhuvuden. Men det ifrågasattes direkt om kungens miljöengagemang är äkta. Jag är övertygad om det och lovade föra detta i bevis. Den övertygelsen går närmare ett halvsekel tillbaka i tiden.
Det var i ett mindre slutet sällskap med nordiska forskare som talade om framtidens miljö i de nordiska länderna. Jag var i egenskap av sekreterare i föreningen Norden och generalsekreterare för föreningen Nordens ungdomsrepresentantskap inbjuden att delta. (En samarbetsorganisation för alla politiska och ideella ungdomsförbund i Norden.)
Stämningen var hög vid den avslutande supén med gott vin i glasen och forskare som blev allt mer upprymda och skrytsamma över sina stora bedrifter på miljöområdet. Till allas förvåning reser sig kronprinsen och håller vad som närmast kan betraktas som ett strafftal över den äldre generationen som förstört så mycket av vår fina miljö. – Det är ju ni som sitter här, er generation som har skapat alla de miljöproblem som vi får ärva, minns jag att kungen sa.
Den uppsluppna stämningen kom för tillfället av sig men sköljdes bort med lite mer vin och hur chict det är med ungdomlig entusiasm. Men jag kan garantera att hans tal gick ingen obemärkt förbi. Allvaret och hos kronprinsen var inte att ta fel på. Den akademiska underhållningen fick en djupare dimension.
I samband med att jag organiserade det nordiska miljölägret på Hven 1976 med 500 deltagare och den därpå följande Barsebäcksmarschen inbjöd jag kungen att öppna miljölägret. Han hade gärna gjort det men samma helg var det ett sedan länge planerat arrangemang på Solliden. Men vid den efterföljande presskonferensen på Öland var kungens första fråga till journalisterna om de hört något från det nordiska miljölägret på Hven.
Med dessa minnen är jag helt övertygad om att kungens miljöintresse är äkta och av inre övertygelse. Vi håller på att såga av den gren vi sitter på och vi måste lägga om vår livsstil om våra barnbarn inte ska födas med fler fosterskador, lida av svåra allergier, inte tåla allt fler livsmedel och dö allt tidigare i cancer då våra kroppar inte längre kan bryta ned alla färger, växtgifter, GMO-manipulerad föda och kemikalier vi dagligen får i oss.
I jämförelse med detta, som människan kungen i likhet med många andra oroar och intresserar sig för, är de snaskigheter som medierna gottar sig åt i kriminellas sällskap blott ett sus i säven.
Rune Lanestrand
dn gp svt dn expr gp svd Läs även,kungen mishagar vapenindustrin och Kungen applåderade; folket har makten
dn scoop

8 Responses to Kungen är också människa

 1. jocke skriver:

  carl gustaf utgör ett föredöme, som bekantar sig med människorna i de länder han besöker. medel-svensson har en benägenhet att hamna på stranden med en ölburk i handen.
  helt säkert är, att han har en hel del att säga vårt folk. dessvärre är sanningen inte alltid lättilgänglig i vår levande lilla demokrati. fjättrad med fotboja kämpar en man vid namn julian assange sedan 10 månader tillbaka för att inte hamna i ett saudi-arabien med omvända förtecken–ett land där kvinnorna förvärvsarbetar och männen tar hand om barnen. Detta gäller i synnerhet inom åklagarämbetet och juridiken.

  Gilla

 2. Kerstin skriver:

  Så rätt så. Det är synd om kungligheterna på många sätt. Därför tycker jag att vi ska befria dem, så att de slipper vara varken driftkukur eller falska gudomar.
  Fram för republiken Sverige där ingen kung förhånas och där en ev. president ställer upp på egen risk och i full vetskap om vad han ger sig in på.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Principiellt har du rätt… men med tanke på vilken bedrövlig media vi har riskerar vi med största säkerhet att få en avdankad politiker som president. T ex en Marit Paulsen som fortfarande är medias kelgris. Det kommer inte att bli folkets favorit för media släpper inte fram någon som tar makten från dem.
   Den politiska eliten vill även komma över denna plats. Pengar att tjäna. Flott bostad.
   Det historiska traditionen med kung är också ett hinder för utraderingen av Sverige som ett eget land. Kungen ses av den politiska eliten som en nationell symbol som står i strid med ytterligare globalisering, NATO-medlemsskap och bildandet av den kompletta diktaturen med ett överstatligt EU.
   Är det en tillfällighet att Danmark, Norge och Sverige som har kungahus tillhör de fredligaste länderna i världen. I varje fall hittills. Med den förste bernadotten las grunden till neutralitetspolitiken som gett oss välsignad fred i snart 300 år. En politiskt tillsatt president kommer med säkerhet att påskynda ett fullvärdigt medlemsskap i NATO, t ex.
   Är USA ett gott exempel när det gäller presidentstyre?

   Gilla

 3. Eva Ivarsson skriver:

  Gillar vårt kungahus, och som sagt alla är vi människor med plus och minus. Bra med lite jämvikt
  i den tuffa mediavärlden! Nu när kungen snart blir morfar så blir nog hans miljötänk ännu skarpare.

  Gilla

 4. Mycket bra kritik av media. Kanske bör man kraftigt höja böterna vid vid stora medias förtal. Om böterna höjs och sätts i relation till upplagan så blir nog drakarna både fattiga och matta.

  Gilla

 5. Sven Gustavson skriver:

  Som grenaldjär i förra kungens livregemente, hör jag till den soldatgeneration som svor konugens ständiga trohet.
  Jag har med förvåning konstaterat att dom ”hyenlika” horder av skribenter bara ökat med åren. Förr var det ”kommunisterna” som raljerade. Nu är det ”folkets röst” i kvällspressen som raljerar och dom går hand i hand med gangsters och ”nattklubbspolitiker”.
  Heder åt Lanestrand som orkar röra i eländet.

  Gilla

  • jocke skriver:

   mellan varven på golfbanan i mallorca var prinsessan birgitta intervjuad av en journalist. hur länge hade hon varit borta från sverige? i två år. längtade hon inte tillbaka? hon visade två rader av bländvita tänder och svarade att så inte var fallet.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: