Annie Lööf kanske inte blir minister.

Den något, milt uttryckt, hybrisanfäktade Annie Lööf talar om att hon ska ha en ministerpost och vilka andra hon ska tillsätta från centern i regeringen. Då låter det som avgörandet ligger hos henne.
Men det slutliga avgörandet för regeringens sammansättning ligger hos statsminister Reinfeldt och inte hos enskilda partiordförande i alliansen. Dessutom är det inte alls säkert att det blir någon ministerpost alls för Lööf. I varje fall kan den bli mycket kortvarig.
Mycket kan komma emellan. En regeringskris och även nyval ligger i luften. Den kan komma vilken dag som helst. Många tunga frågor som nya kärnkraftverk, lag mot uranbrytning, som centerstämman uttalade sig för, utförsäljning av statlig egendom, graden av privatisering GMO och regionalpolitiken i stort.
Finanskrisen kan också möblera om den politiska kartan. Om Grekland går konkurs dras Sverige med vilket förmodligen innebär att de två stora partierna tillfälligt tvingas samarbeta. Då är småpartierna inte längre så intressanta.
Man kan dock vara ganska säker på att 4-procentpartierna kd, centern och folkpartiet måste av ren självbevarelsedrift profilera sig om de inte ska slukas helt av moderaterna. Och utan dem blir det ingen borgerlig allians.
Därför kan alliansregeringen rämna när som helst och Annie Lööfs storstilade ministerdrömmar gå upp i rök. Inte många skulle sörja över om politikens Pippi Långstrump inte blir minister. Inte ens alla i den krympande och hårt prövade centerskaran.
Rune Lanestrand
ab gp svt ab svt svd expr dn svt svd

6 Responses to Annie Lööf kanske inte blir minister.

 1. Allan skriver:

  Enligt Aftonbladets hemsida var Annie Lööf en av de politiker som lät sig bjudas på gratis bil under valrörelsen. Volkswagen höll med en Passat och Eon levererade gas till driften. Naturligtvis väntar sig företagen en motprestation i form av vänligt bemötande för sina anspråk gentemot politikerna.
  Erbjudande gick ut till alla partier men bara KD i Skåne, MP i Södermanland och C i Jönköping nappade.
  Juridiskt säga förfarandet vara i en gråzon för mutbrott.

 2. smabrukartanten skriver:

  Undrar om det är ett försök att hävda sig för de små partierna i alliansen detta att profilera sig till höger om moderaterna!

 3. Rune Lanestrand skriver:

  Många politiska kommentatorer är betydligt hårdare i sin kritik av Annie Lööf. T ex K G Bergström i expressen; http://www.expressen.se/kronikorer/kgbergstrom/1.2570363/k-g-bergstrom-nu-racker-inte-tjusiga-klyschor-dags-for-resultat Lena Melin i AB skriver att Annie Lööf levererar floskel på floskel.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13679526.ab

  • Martin Goës skriver:

   Vare sig K G Bergström eller Lena Mellin är kända för att tassa på tå för våra folkvalda, oavsett partifärg. Det är alldeles riktigt att det är bossen, d.v.s. Fredrik Reinfeldt, som har sista ordet beträffande vem som ska inneha vilken taburett.

 4. Johan skriver:

  Sluta hetsa – ge tjejen en chans!

  • jocke skriver:

   svar: ja. däremot frågar vi oss hur det står till i partihögkvarteret. efter det, att ett fruntimmer kört partiet i botten så får man fram ett nytt, 28 år gammalt. kraven på en politiker är mognad, kunskap och livserfarenhet, någonting som förefaller vara mindre viktigt i detta fall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: