Utvisningen av svenskegyptierna är en oerhörd skam för Sverige

Jag tvingade mig att se Uppdrag gransknings program om utvisningen av av Mohammed Al Zery och Ahmed Agiza. Det var plågsamt. Nästan olidligt.
Behandlingen de utsattes för i egyptiska tortyrkammare är hemsk. De berättar att de fick elchocker riktade mot genitalierna. Slogs med påkar och hängdes från taket i fötterna.
Jag känner stor skam över att de styrande i vårt land kunde medverka till att två svenska medborgare kunde utlämnas för att misshandlas i Hosni Mubaraks ökända fängelsehålor.
Här ställde Sverige upp för den ökände diktatorn Mubarak och angav personer som i dag efter revolutionen i Egypten prisas som hjältar. Aldrig någonsin har Sverige och västmakternas hycklande utrikespolitik blivit så obarmhärtigt avslöjat.
Hur kunde dåvarande utrikesminister Anna Lindh och statsminister Göran Persson, och justitieminister Thomas Bodström ge sitt medgivande till detta. De högst ansvariga. Men tydligen hade Sveriges och Anna Lindhs nyvunna populäritet i Washington och de kärvänliga kindpussarna med USA:s utrikesminister Colin Powell detta orimligt höga pris. Ett pris som dragit Sveriges humanitära anseende djupt i smutsen.
Hur kunde folk från SÄPO och polisen stillatigande se på när CIA-agenter redan på Bromma flygplats började misshandla de båda männen? Det SÄPO som som varit så nitiska att övervaka oss som har kritiserat USA:s våldsamma utrikespolitik.
Jag har själv kunnat konstatera att SÅPO parallellt med sitt intima samarbete med CIA spionerat på på oss som fredligt demonstrerat och kritiserat på USA:s krigspolitik.
Ja, frågorna är många. Och kan inte politikerna utreda och tvätta denna byk kan Sveriges anseende inte upprättas bland människorättskämpar runt om i världen. Tillsätt en kommission som inte består av politiker utan av kända och respekterade svenskar.
Vad visste oppositionen är en viktig fråga att få svar på.
En eloge till de journalister i TV 4 som först avslöjande den politiska kidnappningen och till Uppdrag granskning för det uppföljande programmet som sändes i går kväll. Se programmet här.
Rune Lanestrand
sr ab svd dn

7 Responses to Utvisningen av svenskegyptierna är en oerhörd skam för Sverige

 1. R Ericsson skriver:

  CIA och Mossad har ett stort inflytande på SÄPO

  Gilla

 2. Erik skriver:

  Mubarak ville ju skicka ett tackbrev till Anna Lindh för hennes rakryggade agerande i ärendet.

  Synd att hon blev mördad, hade nog blivit en hyfsad skandal annars.

  Finns mycket kontroversiellt i Sveriges historia. I skolan lärde jag mig att nazisterna bestämde att judarna skulle ha ett J i passet. Det nämndes inte att det var ett krav från Sverige och Schweiz eftersom vi inte ville ta emot judiska flyktingar.

  Inte heller stod det ett ord i historieboken om att Sverige utlämnat baltiska terrorister som kämpat mot Stalins ”befrielse” av deras länder.

  Gilla

 3. Stig Palm skriver:

  Vad då skam för Sverige?
  Tänk om det är så att varken du som skriver detta eller jag känner till den verkliga bakgrunden till utvisningen?
  Dessa journalister som gjorde TV programmet kanske är opolitliga och manipulerade? Vilken politisk åskådning dessa har framgår inte.
  Om nu svenska regeringen med CIA utfört handlingen finns det säkert en ”hund begravd”.
  Ofta tar det lång tid att få reda på den s k sanningen, kanske 30 år eller aldrig.
  Det är gulligt att vara humanistisk och skriva snyftartiklar eller göra TV repotage för licenspengar.

  Gilla

  • jocke skriver:

   den enda hund vi känner till i detta sammanhang är utrikesmin istern carl bildt, som i wikileaks avslöjanden beskrivs av en amerikansk diplomat som:
   en medelstor hund som agerar som om han vore en stor hund.
   wikileaksgrundaren julian assange sitter med fotboja i england sedan 10 månader tillbaka. fruntimmren i sverige väntar på honom f. v. b. på samma sätt som var fallet med egyptierna.
   anna lindhs porträtt hänger vtillsammans med olof palmes porträtt i socialdemokraternas informationslokaler. vi var en hårsmån nära från att få en terrorist som statsminister i sverige.

   Gilla

   • Stig Palm skriver:

    Anna Lind stod som ung på barrikaderna med röd flagga och trodde jag hon var en fullblodskommunist.
    Smart som hon var, blev hon Sosse och på så vis trodde sig lura folket.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: