Girigheten har skapat ”Ockupera Wall Street”

Politikerna, bonusstinna direktörer i banker,försäkringsbolag och storföretagen får nog se upp med sin girighet när Ockupera Wall Street nu kommit till Europa och även Sverige.
Det är just girigheten hos överklassen, banker, finanshus och de multinationella trusterna som protesterna vänder sig emot. En liten men stark grupp som struntar i hur andra människor har det. Eller hur girigheten även förstör miljön. T ex förödande oljeutsläpp från oljeutvinning och havererade uttjänta tankbåtar under bekvämlighetsflagg.
Dessa demonstrationer kan inte avfärdas som marginella vänsterprotester då missnöjet med rofferiet går långt in i medelklassen. Inte minst i USA där även bättre beställda har fått lämna hus och hem, de fattiga fått det sämre medan en liten klicka blivit oerhört förmögen.
Det finns en stark grogrund för denna gräsrotsrörelse som till sin struktur påminner om upproren i Nordafrika. (utan alla jämförelser i övrigt). Rörelsen kan bli stark i Sverige då Sverige undfallet följer EU:s direktiv, växer ihop med NATO och tar efter USA allt mer.
T o m ställer upp i USA:s oförsvarbara och hänsynslösa, krigföring mot länder för att komma över olja och andra naturrikedomar. Krig i t ex Irak och Afghanistan som närmast kan betraktas som rena folkmord. Partierna är på många områden i total otakt med folket.
Det finns ilska i alla samhällsgrupper mot ekonomisk övermakt, hänsynslösa storkapitalister, bankerna och mot politiker som hugger för sig medan de skär ner för andra.
Det viktiga är att inget parti tillåts skaffa sig monopol på denna gräsrotsrörelse. Den är allt för viktig för att kapslas in det inskränkta partiväsendet. Det är också oerhört angeläget att det blir fredliga demonstrationer. Svarthuvade banditer som förstörde den annars så lugna Göteborgsdemonstrationen ska inte göra sig besvär.
Rune Lanestrand
svd gp sr sr gp dn svd

9 Responses to Girigheten har skapat ”Ockupera Wall Street”

 1. Anders R. skriver:

  Hej!
  Här är ett citat från Lew Rockwell

  Fascism är det regeringsskick som kartelliserar den privata sektorn, centralplanerar ekonomin för att subventionera producenter, upphöjer polisstaten till ordningens källa, förnekar individers grundläggande fri- och rättigheter, och gör den verkställande Staten till obegränsad mästare i samhället.

  Detta beskriver den amerikanska politikens mittfåra idag. Och inte bara Amerikas. Det är sant även för Europa. Det är en så stor del av den politiska mittfåran att det knappast märks.

  Länk till hela talet:
  http://www.mises.se/2011/10/12/det-fascistiska-hotet/

  Flera som deltar i occupy wall street känner till detta och det är ännu fler som börjar ana det.
  Även de som engagerade sig i Tea Party-rörelsen i början förstod detta, innan repubikanerna korrumperade rörelsen.

  Är det någon här, som till exempel, kan påstå att vi får göra en så enkel sak som att äta den mat vi själva vill?
  Får vi köpa den av en bonde?
  Får vi gå till en lantbrukare och välja ut ett djur och slakta det själva?
  Får vi själva välja villka fröer vi vill plantera i vårat eget trädgårdsland?

  Villka tjänar på dagens ordning?
  Det är inte enbart Monsanto och Big Agra, det är även en armé av byråkrater och andra regleringsivrare. som vi skattebetalare frivilligt har finansierat och som vi har blivit beroende av.

  I ett ÄKTA kapitalistiskt system är producenten BEROENDE av konsumenten, detta vi ser nu är tvärtom, till största delen tack vare politikernas inblandning och regleringar.

  Jag anser att grundproblemet är politikerna, titta bara på EU-frälset
  tycker ni att det har blivit bättre med alla nya överstatliga politiker?

  Tror någon här att det blir bätter med en världsregering? Eller ännu mer regleringar?

  Hur många här vet att Barosso är maoist?

  Jag har följt denna blogg ett tag och det roliga är att det du Rune nästan genomgående skriver om är resultatet av politikernas klåfingrighet och tillkortakommanden,.
  Samtidigt som du inte har insett grundproblemet. Villket enligt min åsikt är att vi har givit upp vår rätt till självbestämmande till alltför många maktgalningar i Stockholm Bryssel Washington och i ditt fall även Vänersborg.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Jag delar helt din analys av läget. Den är lysande, men
   Anders, om du fått intrycket att jag inte inser att vi givit upp självbestämmanderätten så har du läst på slarvigt.
   Finns det något jag har bekämpat så är det anslutningen till EU och sedan Lissabonfördraget.
   Redan 1972 var jag ordförande l organisationen Nej till EEC och sedan var jag med och bildade dess efterföljare Nej till EU.
   I Vänersborg bildade jag ett lokalt parti som för några år sedan stoppades ett vansinnesbygge på en storflygplats i Väne-Ryr.
   Beträffande Washington och FN har jag ofta skrivit att där samlas många av de största politiska bluffmakarna.

   Gilla

 2. Sara S skriver:

  Girigheten är däremot ingen karaktärsegenskap utan en del av kapitalismens logik. Den kapitalist som inte beter sig girigt kommer att bli utkonkurrerad av den kapitalist som beter sig girigt. Som kapitalist måste man gå över lik för att ackumulera profit, annars så förlorar man. Det är alltså frågan om ett systemproblem.

  Det här är annars en riktigt bra video av professor David Harvey som förklarar krisens orsaker: http://www.youtube.com/watch?v=qOP2V_np2c0

  Gilla

 3. Arne Hammar skriver:

  Det framkommer allt tydligare att personer som lyckats skaffa sig en hög karriär-, för att inte säga maktposition tycks vara de som satt ribban för moral och etik på en mycket låg nivå eller kanske rent av saknar känslan för vad som är anständigt eller inte och låter girigheten och falskheten blomma tills de blir upptäckta. Det skamliga är att medlöpare och rättsväsende gärna blundar för dessa oegentligheter av rädsla för att missa sina egna förmåner, men gärna klämmer åt de som saknar dessa ”lojaliteter”. En minst sagt sorglig utveckling.

  Gilla

 4. Dennis Nilsson skriver:

  Klokt talat.

  Wall Street-demonstranterna demonstrerar inte mot att den som riktig hugger i också kan bli rik, utan mot de individer som är omåttligt giriga, sk. banksters och greedsters.

  En intressant och lärorik dokumentär om hur det går till finns att se här:

  Quants – The Alchemists of Wall Street
  http://topdocumentaryfilms.com/quants-alchemists-wall-street/

  Gilla

  • smabrukartanten skriver:

   Otroligt att människor kan vara så styrda o fascinerade av något så subjektivt som pengar! De flesta pengarna existerar ju inte ens! Bara som siffror på bankvärldens dataskärmar.
   Ponera att alla dessa datorer försvann över en natt! Var är då alla de rikas pengar värda? Bara luft!

   Gilla

   • Martin Goës skriver:

    Tacka vet jag kontanter, som man håller i handen – men detta är ju något suspekt idag efter åratal av propaganda för det kontantlösa samhället (d.v.s. att alla transaktioner bara skall existera som siffror i ett datasystem) och att de som insisterar på kontant betalning har något att dölja!

    Du har en poäng där, smabrukartanten: Om pengadatorsystemet kraschar, vad gör vi då? Du lär klara dig; du har uppenbarligen en plätt jord som förser dig med mat – men alla som bor i städerna? Vad gör de om det elektroniska pengasystemet kollapsar? De kan knappast odla potäter i parketten…

    Gilla

 5. JAN NNNE OO skriver:

  Jag försökte skicka dig några länkar om vilka som äger/sitter i styrelserna för ”amerik centr al bank” för några veckor sedan. Det gick inte eftersom ”centr al bank” försöker kontrollera vad som skrivs om den och sysslar med att kontrollera vilka som kritiserar bankväldet på nätet, numera.

  Detta säger en hel del om vilka privata händer som bygger världen. Folk skule nog häpna om de fick se undersökningarna gjorda av rep huset 1976.

  Utan att exponera cent ral bank nätet kan Wall Street fortsätta att äta sig in i samhällskropparna i varje land i världen. Det finns inga internationella politiker idag som vågar sätta sig upp mot krafterna. Se vad som hände Kennedy, Palme, Lindh mfl!

  Det Demokratiska partiet och ”GeorgSårås” sägs ligga bakom OWS. Inte förvånande. OWS skulle då vara ett slags ”manufacturing dissent,” som Chomsky brukade skriva om. De flesta medborgare vet idag att bankväldet är reelt, hur nu än massmedia vinklar det/försöker avleda uppvärksamheten. Kanske det är bättre att skapa proteströrelser, som sedan kan kontrolleras/riktas om till de trad källorna – trad partier. Ungefär det som hände med tepartiet för några år sedan som sögs upp av trad Republikanerna. Hoppas folk genomskådar dessa manövrar. Faktum är att det är globalisterna själva som vill ha Tobintax/VAT/CO2 taxes/ osv, inte gräsrötterna.

  Bra att missnöjet får ett vokalt utlopp. Det satt långt inne! Det tog ju hela 3 år innan det nådde stränderna i de rika (kredit-uppumpade) västländerna. Jag trodde det aldrig skulle komma. Vi sover ju!

  Gilla

 6. Ulf skriver:

  I Sverige drivs rörelsen av girig medelklass som vill att de rika skall betala så att de kan åka på mer charter och köpa större platt-TV.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: