Strålningen från Tjernobyl är för evigt

25 år efter den förödande kärnkraftsolyckan i Tjernobyl är över 2,5 miljoner invånare i Ukraina beroende av regelbunden sjukvård. Området kring kärnkraftverket kommer att vara radioaktivt smittat i flera hundra år och medellivslängden beräknas redan inom tio år ha sjunkit från 75 till 55 år. I filmen Tjernobyl för evigt medverkar ungdomar som födda efter haveriet och som har stora skador på bl a sköldkörtel. Medverkar gör också personer som arbetar i området, experter som berättar vad som riskerar att hända med det havererade kärnkraftverket och man ställer sig frågan; vågar någon tala om för den uppväxande generationen att Tjernobyl är för evigt? FN, WHO och IAEA ville avsluta den medicinska uppföljningen av katastrofen.
Svt tar inga risker utan sände detta ytterst viktiga program i Kunskapskanalen kl 22 söndag kväll. De stora medierna med tv och Sveriges radio, särskilt Dagens Eko, i spetsen går så tydligt in för kärnkraften långt från allt tal om kritisk granskning.
Allt för att behaga politiker, den mäktiga kärnkraftsindustrin och vissa manligt dominerade LO-förbund. Det räcker väl att nämna den lika aningslöse som hängivne kärnkraftskramaren IF Metalls ordförande Stefan Löfven som också sitter i socialdemokraternas verkställande utskott. En ytterst farlig man för vår miljö.
Filmen finns tydligen inte heller på svt Play. Missade du programmet så finns det här; Tjernobyl
Rune Lanestrand
dn dn metro svd svd dn gp svt

15 Responses to Strålningen från Tjernobyl är för evigt

 1. DagL skriver:

  Jag försökte också tänka på Tjernobyl och FNs nedtoning när 25 års dagen var aktuell och Fukushima exploderade, men tycks ha förlorat intresset sedan dess
  http://daglindgren.blogspot.com/
  Jag kanske återkommer om FN organen börjar uppskatta dödstalet efter Fukushima.
  Skrev till någon informationscentral som upprättats i Ukraina om Tjernobyl men fick inget svar, så mycket för intresset att ge information….
  Fast jag tror ju att kolkraften är värre…
  Och nu skall de bygga ett vindkraftverk som förstör utsikten från sommarstugan!
  Vattenkraft kan man bygga ut om Sverige inte längre vill ha några outbyggda älvar.

  Gilla

  • Martin Goës skriver:

   …”som förstör utsikten från sommarstugan!”

   DagL, med dessa rader avslöjar du dig som en egoist som totalt struntar i om vi alla kan få förnyelsebar energi, bara inte just DU drabbas!
   Du är av samma skrot och korn som mannen i Kungsbacka som i åratal blockerade utbyggnaden av västkustbanan till dubbelspår!! Utbyggnaden innebar att han skulle få släppa till sig ett antal kvadratmetrar av sin tomt för dubbelspåret – hans kåk låg intill järnvägen – och han satte sig på tvären, och överklagade i alla tänkbara instanser och fördröjde således bygget i åratal.

   Att dåvarande Banverkets klanterier i samband med tunnelbygget genom Hallandsås försenats med ett par decennier är en annan femma.

   Min poäng är följande: Skall privategoismen – eller om du så vill, privatnyttan – gå före allmänintresset? ”Gärna utveckling/ny järnväg/motorväg etc., men inte på min bakgård”

   Vet inte om det finns lagrum för att köra över privategoister som sätter sig på tvären för allmännyttiga projekt, men vet du som läser detta om så är fallet, så säg till!

   Gilla

  • castoropollux skriver:

   Det var iofs inte länge sedan man stötte på overkliga människor, men DagL verkar vara ännu en i raden. Har du verkligen en sommarstuga, det och det övriga framstår som rena fantasier.

   Gilla

   • Martin Goës skriver:

    Nej, det jag skrivit ovan om dubbelspåret genom Kungsbacka är alldeles sant – jag skojar inte! Just nu håller Trafikverket på att förhandla om ett extra dubbelspår med berörda markägare från Göteborg och upp till i höjd med Alingsås eller måhända Vårgårda. Tanken är att fjärrtågstrafiken från Göteborg skall gå på egna spår och inte inkräkta på lokaltågen till Alingsås – precis som Grödingebanan mellan Södertälje och Flemingsberg som byggdes på 90-talet.

    Med hänsyn till allmänintresset hoppas jag att det finns lagrum att köra över egoister som sätter sig på tvären i det här fallet. Att förbispåret Göteborg – Vårgårda skulle ha byggts redan för 20 år sedan är en annan femma…

    Gilla

 2. Nicklas skriver:

  kärnkraft är b{ttre {n att sl{ppa ut miljarder ton CO2 i atmosfären.

  Det har sprängts mer än 2000 atomvapen sedan 1945 (en hel del i ryssland) och vi lever ju fortfarande, eller hur?

  http://www.ctbto.org/specials/1945-1998-by-isao-hashimoto/

  Gilla

  • Rolf Löfgren skriver:

   Frågan är hur länge?
   och vilka skador vi och den växande generationen redan fått?

   Katastrofen i Japan visar åter igen på att kärnkraften är mycket osäker och att människans framtid är allvarligt hotad.

   Gilla

  • Martin Goës skriver:

   Kärnvapenproven i atmosfären stökar till det för arkeologin, eftersom de – kärnvapensprängningarna alltså – frigör stora mängder C14 i atmosfären, och således i framtiden gör åldersbestämningar med C14-metoden synnerligen osäkra, för att inte säga värdelösa.

   Gilla

  • castoropollux skriver:

   Det är bara bedrägliga intressen som erbjuder pest o kolera som de enda alternativen.

   Gilla

 3. smabrukartanten skriver:

  Det är egentligen ofattbart vilket kortsiktigt tänkande som regerar här i världen. Den beslutande så kallade ”överheten” bryr sig inte ett dugg om hur världen kommer att se ut för kommande släkten. Hos dessa människor i maktens centrum råder fullständig egoism. Ungefär som att ”bara jag har det bra här o nu så skiter jag väl i vad som blir sedan”. Tyvärr tenderar det att bli mer o mer åt det sättet att tänka, och svaret är girighet! De människorna som har ett empatiskt tänk och vill leva med omsorg om kommande släkten kommer tyvärr väldigt sällan i maktposition. Och väl där så är de inte tillräckligt psykopatiska för att få fram sina åsikter i handling.
  Det är när man ser sånt som detta med kärnkraften där en del aldrig verkar ta lärdom av de olyckor som har hänt. Den senaste till o med i nutid i Japan. Det får ju följder under århundraden kanske till o med tusen år när något händer i ett kärnkraftverk o strålningen kommer lös.
  Nej funnes det någon vett o sans så skulle dessa strålande kolosser försvinna per omgående. Kärnkraft ska inte hanteras av såna vårdslösa människor som de som sitter i maktposition. Det är det alldeles för farligt för!!

  Gilla

 4. Paul Rimmerfors skriver:

  Bra att du lagt ur filmen Tjernobyl för evigt. Det är skandalöst att statstelevisionen gör allt för att dölja så viktig information. Vi ska skriva och kräva normal visningstid.

  Gilla

  • Martin Goës skriver:

   Jag såg rullen i fråga – dock inte hela. Skrämmande perspektiv. Och som sagt, verkligt obehagliga fakta presenteras ALDRIG på bästa sändningstid – de får man leta upp själv, om man inte sitter uppe sent på kvällen eller på natten och zappar mellan kanalerna…

   Gilla

 5. Valther skriver:

  Att förespråka kärnkraft är att sälja sin heder inför kommande generationer och skapa ett samhälle där fölket utsätts för enorma lidanden.

  Gilla

 6. Visst är det sorgligt med alla dessa lögner som skall matas in med bästa propagandastil!

  Vill återigen länka till;http://www.ippnw-students.org/chernobyl/research.html

  som inte bara visar skadorna du nämner Rune utan också påminner oss om Hans Blix uttalande att “kärnkraftsindustrin kan hantera katastrofer som Tjernobyl varje år” under menyvalet The cover up.

  Alla politiker vi har idag har främjat en privatisering av kärnkraften vilket skapar läget för fortsatta överpriser på den el vi konsumerar.

  Allt för ständigt höjda vinstförväntningar från ägarna.

  Vi lever inte i en demokrati längre där ett Nej tas för ett Nej utan förtroendevalda fortsätter sälja ut vårt land i samma manér som skett de senaste 50 åren och även dessförinnan.

  Gilla

 7. castoropollux skriver:

  Skrämmande att FN,WHO och IAEA verkar ha beslutat redan innan 20-årsdagen av katastrofen att den medicinska uppföljningen skulle upphöra. Kärnkraften ska verka ren, vilket hyckleri och svek….

  Det är märkligt att kärnkraftens förespråkare inte vill veta av hur billig vattenkraftproduktionen är, runt 5 öre, då skulle alla inse hur dyrt, vanskligt och vansinnigt detta spektakel är.

  Kärnkraft verkar bara kunna drivas av lögnhalsar, oansvariga, och korrupta politiker. Elprisernas astronomiska nivåer har onekligen öppnat dörrarna för allehanda charlataner för strålande insatser i framtiden…..

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: