Korrespondenterna i SVT är värda beröm

Korrespondenternas har åter gjort ett bra inslag. Kvällens program Beska droppar om Kaffe visade hur farligt arbetarna lever på storböndernas kaffeplantager i Brasilien. Där sprider man farliga växtgifter från flygmaskin även när arbetarna vistas ute på fälten.
Heder åt Brasiliens småbönder som inte vill använda växtgifter, utan producerar på traditionellt sätt så vi kan köpa ekologiskt kaffe i butiken.
De stora plantagerna använder Endosulfan, ett växtgift som är förbjudet i nästan hela världen. Det är ett insektsgift, som kan ge cancer, utvecklingsstörningar, krampanfall, diarréer och andnöd.
Ingen som sett programmet Beska droppar tror jag kan köpa annat än ekologiskt kaffe i fortsättningen. Tro inte att Endosulfan inte är farligt i en kaffe latte. Mer om Endosulfan på Wikipedia.
Ekologiskt kaffe finns även med fair trade som är lite dyrare men går till småbrukarnas kooperativ som odlar ekologiskt. Tänk då på att det något högre priset inte bara är bra för din egen hälsa utan också för kaffearbetarna och för att deras miljö och deras jord inte ska förgiftas.
Ja det var ett riktigt intressant program som motvikt till allt strunt och våldsutbud som är allra värst i tv4. Glädjande var också att i kaffekooperativet i Rwanda kunde hutus och tutsis, folkmordet till trots, arbeta tillsammans.
Det kanske ändå finns hopp om mänskligheten trots allt.
Tack till Korrespondenterna i svt 2 som visar att det finns kunniga journalister som tar sitt viktiga yrke på allvar.
Missade du filmen kan du se den här.
Rune Lanestrand

11 Responses to Korrespondenterna i SVT är värda beröm

 1. Martin Goës skriver:

  Håller mig själv till Zoega´s, Mollbergs blandning, hela bönor, som jag mal själv. Har noterat att priset har stigit med c:a en tia per halvkilo sen nyår – detta trots att kaffepriset på världsmarknaden sjunkit minst lika mycket per kilo sen nyår!! Hur faan hänger detta ihop??

  Tråkigt att Zoega´s inte har några Fair Trade-märkningar på sina påsar – de har annars ett förbannat gott kaffe.

  Gilla

 2. Lisa skriver:

  Johan B. Jag visste inte att det var så illa, men misstänkte det när jag läste om hur illa de som odlade snittblommor for när det var flygstrejk i EUropa. För i helv*te, odla mat istället! Tänkte jag. Vi kan njuta av blommor på sommaren, och odla lite blommor själva. GLobaliseringens baksida. Sen kan vi ju dricka te istället. Örtteer finns gratis i naturen i Svedala och kan torkas och drickas hela vintern. 🙂

  Gilla

 3. Ragnhild skriver:

  Hur kan man vara säkra på at inte ekologisk kaffe är besprutat, och rostad. Mellanrostad, är det ett kompromiss…. Hilsen kaffetanten (livet utan kaffe? … och snart är den klar…. .. En kopp om dagen…. en viljesak det med?

  Gilla

 4. Bra skrivet.
  Jag har själv engagerat mig i snittblommor från olika utvecklingsländer, och även besökt odlingar i Naivasha, Kenya.
  Förfärande är det minsta man kan säga. Där odlas snittblommor som flygs till Europa, för att vi ska ha blommor på bordet – ren lyxkonsumtion. I Naivasha ligger miltals (jag överdriver faktiskt inte!) med växthus där man driver upp snittblommor – medan 12 – 14 miljoner människor svälter i området strax intill.
  Varje ros består av 70 % vatten, och att man dagligen flyger tonvis med vatten från ett av världens torkdrabbade områden får väl sägas vara ytterligare ett utslag av den cynism som driver finansmarknaderna.
  Arbetarna på blomsterfarmer blir också utsatta för bekämpningsmedel som varit förbjudna i EU i decennier. De har förvisso skyddskläder, men för bara använda dem den dag per år när den veckor i förväg påannonserade kontrollen från myndigheterna sker. Annars skickar de arbetarna in i växthusen direkt efter besprutningen, utan skyddskläder och utan att vänta de lagstadgade två dygnen efter besprutningen skett. Klagar någon får de sparken direkt – utan att få ut sin inarbetade lön. Det sitter ändå ett tjugotal arbetare utanför grindarna som är beredda att ta över arbetet på stört. Detta trots att lönen på 400 spänn i månaden inte räcker till mer än ett mål mat om dagen…

  Ett långsamt massmord pågår – allt för att vi i väst skall ha prydnadsväxter på våra bord eller för att vi ska visa vår kärlek med en bokstavligen blodröd ros.
  Men det är sällan någon som skriver om det här. Ägarna till blomsterfarmerna i Naivasha är holländska, brittiska och tyska firmor, och det vore ju synd att ge dem dålig pr.

  P.s.
  Vill du kolla dokumentärfilmer är det här en av de sidor jag gillar:
  http://topdocumentaryfilms.com/

  Gilla

 5. smabrukartanten skriver:

  Ekologiskt kaffe är för mig det enda tänkbara kaffet o även med rättvisemärket på. Har köpt det så länge det har funnits i butiker.
  En importvara till som jag bara köper ekologiskt är bananer. Bananodling är en lika stor miljöbov som kaffeplantagerna (inte ekologiska o småskaliga koperativ). Det är mycket miljöförstöring igång i jordbruket på den sydamerikanska kontinenten. Jag tänker även på de gräsliga soja odlingarna med GMO. Även skövlingarna av regnskogarna för massuppfödning av boskap där köttet ska sändas till bl a Sverige. I den uppfödningen används ju också förbjudna hemska gifter.

  Gilla

 6. Lisa skriver:

  Tack Rune igen för din glöd. Det finns för få av din sort. Man kan inte lita på något. Helst ska man odla själv, men tanke på att man inte alltid kan lita på märkningen som Ann-Britt påpekar. Det blir lite svårt med just kaffe på våra breddgrader. Men, man ska köpa ekologiskt och rättvisemärkt ändå, om man inte kan odla själv.

  Gilla

 7. Det man bör beakta i sammanhanget och belysa är inte bara odlingsfasen.

  Hur rostas bönorna? Används diesel vid rostningen? Görs detta
  blir konsumenten utsatt för cancerogena ämnen ändå trots att man köpt en vara odlad utan kemiska besprutning.
  Löfbergs lila vet jag använder denna rostningsmetod – Gevalia kan jag inte svara på.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Helt rätt. Rostningen är också viktig. För många år sedan praktiserade jag en höst på Vuxenskolan (hette då Svenska Landsbygdens Studieförbund) och Vi Unga i Värmland. Expeditionen låg i närheten av Löfbergs kafferosteri. Jag fick ofta huvudvärk av ”kaffelukten”. Visste inte då att det var avgaser från diesel som bönorna rostats i. Gör de verkligen det fortfarande?

   Gilla

 8. Tack för redogörelsen. Kan du rekommendera något gott ”ekologiskt kaffe”?

  Vill du se många bra dokumentärer som inte kommer fram alls i svensk tv så kolla in mvgroup.org.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Vi dricker en kopp kaffe om dagen efter frukost. Gevalia mellanrost tycker vi smakar bra. Tack för tipset på dokumentärer. Såg att man måste ha lösenord. Undrar bara om det är en säker sida.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: