Läkare och sjuksköterskor flyr Fukushima

Den japanska sjukvården har drabbats av stora problem då hundratals läkare och sjuksköterskor säger upp sig och flyttar från Fukushima distriktet. Även i angränsande distrikt säger personal upp sig i rädsla för den radioaktiva strålningen från reaktorhaveriet i Fukushima. Det har visat sig att chefsläkarna är de som först säger upp sig och flyttar till säkrare områden.
Man litar helt enkelt inte på myndigheterna. Prov på cesiumhalt i jord som inte kontrollerats av myndigheterna visar en betydligt högre halt radioaktivitet än de officiella siffror som presenteras. Den japanska strålskyddsmyndigheten tycks, i likhet med den svenska, se som sin främsta uppgift att förringa riskerna med kärnkraften och att lugna folk.
Uppsägningarna har ställt till så stora problem att flera sjukhus har tvingats stänga akutmottagningar nattetid och minska öppettider på många vårdcentraler. Om personalflykten inom sjukvården fortsätter kommer staten troligen att använda den lag som tvingar folk att arbeta inom radioaktiva riskområden. Rädslan för tvångslagen gör att många överväger att lämna landet. En liknande lag finns också i Sverige.
Lagen användes från första stund efter reaktorhaveriet för att tvinga personalen att vara kvar för att arbeta i själva reaktorbyggnaden för att försöka minska utsläppen så mycket som möjligt. Fortfarande läcker ända stora mängder radioaktiva ämnen från Fukushima 1. Den lag som kan tvinga svenskar att arbeta vid en havererad reaktor kan också tvinga svenska medborgare till liknande arbete i ett annat land som drabbats av ett reaktorhaveri.
Finnarna som med bl a pengar från svenska storföretag ska bygga ytterligare ett kärnkraftverk på andra sidan Bottenviken borde tillsammans med de Nya Moderaterna ( som ensamma nu tycks styra Sverige och som även vill ha mp under sina breda vingar)) göra en gemensam studieresa till Fukushima. För att på ort och ställe konstatera hur hjälplösa myndigheter och företag är mot den lömska radioaktiva strålningen.
Där skulle de också få konstatera att det går en gräns när man inte längre kan köpa folk för pengar. Trots att Fukushima kommun anslagit 450 miljoner yen för rekryteringskampanjer och högre löner fortsätter personalflykten inom sjukvården. Och detta i områden där behovet av sjukvården ökar på grund av strålskador.
Kan bara konstatera; om personalflykten vid japanska sjukhus knappast en stavelse i svenska medier som är mest upptagna med väljarundersökningar. Och på Brunkebergs torg tältar Occupy-rörelsen.
Rune Lanestrand
dn svt svt svd sr sr expr dn sr svt

15 Responses to Läkare och sjuksköterskor flyr Fukushima

 1. Stefan skriver:

  Jag är även jag mycket nyfiken på den här lagen, något sådant har jag nämligen aldrig hört talas om. Skulle vara mycket tacksam om du grävde upp den så man fick läsa.

  Däremot måste jag göra dig besviken. För arbete på plats där strålning kan förekomma (inkl. kärnkraftverk) har SSM satt upp gränsvärden som ej får överskridas (SSMFS 2008:1).
  Den stråldos som tillåts enligt gränsvärdena är en mycket låg stråldos med minimal (om ens någon) påverkan på kroppen. Det kan även tilläggas att mycket få arbetare ens är i närheten av gränsvärdet någon gång under sitt liv. Marginalen är alltså mycket god.

  Vad gäller ”speciella omständigheter” med högre strålnivåer och därmed stråldoser gäller följande:

  ”Vid räddningsarbete i nödlägen gäller inte ovanstående gränsvärden. Sådant räddningsarbete får bara utföras av frivilliga om stråldosen för arbetet beräknas överskrida årsdosen för effektiv dos (50 mSv). Kvinnor i fertil ålder får bara deltaga om de själva kan utesluta att de är gravida.

  En räddningsinsats som kan medföra att den effektiva dosen överstiger 100 mSv får endast utföras i livräddande syfte och av personer som har god vetskap om insatsens strålrisker.”

  Detta är alltså direkt saxat från SSM, och med det i bakhuvudet känns det osannolikt att en lag likt den du beskriver skulle finnas. Är du helt hundra på att lagen verkligen infördes?

  Gilla

 2. smabrukartanten skriver:

  Det är ju ruggigt!! Hade ingen aning om att det finns en sådan lag. Den är nog inget som regeringen o riksdagen flaggar öppet med precis! Skulle tro att en majoritet av svenskarna inte vet ett dugg om att en sådan lag finns. Det skulle kanske få en del kärnkraftsivrare att tänka en gång till.

  Gilla

 3. Rune Lanestrand skriver:

  Mona, har i en interpellationsdebatt den 11 december 1989 hittat följande. Det är Birgitta Hambraeus (c) som frågar försvarsminister Roine Carlsson (s):
  ”Herr talman. Den statistik om i gång varande kärnkraftverk som IAEA gav utredningen om beredskap mot utsläpp av radioaktiva änmen var klart missvisande, ef­tersom den var gjord före Tjemobylkatastrofen. Utredningen, som för öv­rigt i all tysthet överlämnade sitt betänkande till försvarsministern för någon månad sedan, konstaterade att man måste räkna med terroristattacker på svenska kärnkraftverk och därför ordna med en ”effektiv personalkontroll”. Vidare konstaterades att lagen om tjänsteplikt och förfogandelagen bör ändras så att människor kan tvångskommenderas och material tvångsrekvireras till ett långvarigt saneringsarbete efter en kämkraftsolyeka.
  Den svenska ambassaden i Moskva bör redovisa hur Sovjet­unionens energipolitik påverkas av det faktum att Tjemobyl förorenade ett område lika stort som Götaland i Vitryssland, så att det är hälsovådligt att bo där. Jag har hört att byggandet av ett antal reaktorer i Sveriges närhet har avbrutits.
  Hambraeus ville också att försvarsministern skulle i en undersökning ta reda på hur många svenskar som skulle ställa upp frivilligt i att sanera en havererad reaktor. Carlsson svarade undvikande och tyckte tydligen att säkerheten var så stor att sannolikheten för att en olycka var i stort sett noll.
  Någon gång efter 1889 måste tvångslagen ha införts. Kanske redan 1990. Fortsätter söka.

  Gilla

 4. Valther skriver:

  Att ställa upp på att deltaga i saneringsarbetet efter en olycka vid ett kärnkraftshaveri är för mej som motståndare till kärnkraft ett nej vad än några idioter i Stockholm har bestämt. Vi har stängt Barsebäck men vad har sedan hänt, jo effekten i 30-år gamla reaktorer skruvas upp. Dessa reaktorer har nu så mycket av ständiga ”haverier” av större och mindre art. Det hela är helt horribelt att köra dessa anläggningarna som egentligen skulle vara avvecklade.

  Gilla

 5. Mona skriver:

  Det är sååå skrämmande. Skulle vilja veta mer om lagen som gör att vi kan tvingas arbeta och sanera vid kärnkraftshaverier. Var finns den att läsa?

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Mona, jag har ännu inte hittat lagen men jag vet att den antogs då jag åkte upp till Stockholm och uppvaktade/demonstrerade mot den samma dag som den skulle antas. Det var för att uppmärksamma folk på att det inte skulle kunna gå att få frivilliga till saneríngen vid en reaktorolycka. Slutsatsen måste då bli att vi inte ska ha sådan verksamhet.
   Om jag minns rätt var det bara ett fåtal partier som tog emot vår uppvaktning. Vi släpptes in i entréhallen där vi fick träffa partirepresentanter. Vänsterpartiet riksdagsman från Uppsala blev helt vansinnig när vi inte ville hjälpa Sovjet som drabbats av Tjernobyl. Han hade alltid på samma sätt som vänsterpartisten Per Kågeson hävdat att socialistisk kärnkraft var mycket säkrare. Då den inte drev av vinstintresse.
   Letar vidare efter lagen. Kanske kan någon hjälpa mig också.

   Gilla

   • mona baumann skriver:

    Det vore bra att veta. Jag lade upp ditt inlägg på facebook eftersom jag tyckte det var en så viktig information. Fick då en fråga om var lagen fanns och därav skulle det och är viktigt att veta det. Ska försöka också att forska vidare. MVH Mona

    Gilla

 6. Antebror Westin skriver:

  Det är skrämmande hur de stora alltid kan slå dövörat till och fortsätta bygga på makt och vinstapparaten som inget hänt. Det är inte utan att man börjar fundera ifall de kommer från någon annan planet.

  Gilla

 7. Darcan Osman skriver:

  vi borde skapa en alternativ tidning…

  Gilla

 8. smabrukartanten skriver:

  Kärnkraftsentusiasterna kunde få en gratisresa till det haverade kraftverket i Fukushima där kunde de få bo på närmaste möjliga hotell ett par veckor med dagliga studiebesök på kraftverket. Allt med vetskap om vad strålningen kan göra med kroppen. Det skulle nog ta ner dem på marken o få vissa personer att inse vilka faror dessa kraftverk utgör för inte bara människor utan för hela områden som blir totalt obrukbara för århundraden framåt. För japanerna är detta dagsens sanning o reell verklighet o jag förstår att de flyr medan tid är!

  Gilla

 9. Inger W skriver:

  Men Rune, den här artikeln är så viktig så att du kan väl försöka att hjälpa våra fega och okunniga massmedier på traven.
  Skicka in den till några tidningar!

  Gilla

 10. Rune Lanestrand skriver:

  Läste just att det dagarna efter reaktorhaveriet i Fukushima så fanns ett stort radioaktivt moln ovanför Tokyo. Hade det blivit regn hade katastrofen varit ett faktum för Stortokyos dryga 36 miljoner invånare på ett område ungefär lika stort som Skåne. Ca 9 miljoner bor i innerstaden.
  Enligt Ny Teknik den 26/10 så har av de 54 reaktorer Japan hade före tsunamin i mars är nu bara 10 i drift.
  Utöver de fyra förolyckade reaktorerna i Fukushima Daichi är ytterligare 40 tillfälligt stängda, (ska vara stoppade. Endast fyra i Fukshima är stängda, min anmärkning)) Oklart hur länge.
  Fler reaktorer kommer att stoppas, eftersom de inte får drivas mer än 13 månader i sträck. Sex reaktorer måste därför stängas senast 31 januari för den årliga översynen.
  Återstart efter ett stopp kräver tillstånd av guvernören, som är folkvald, i respektive län. Redan före tsunamin stoppades elva planerade reaktorer av lokalt motstånd.
  Det folkliga motståndet har växt enormt och guvernören våndas var så säker. Att bygga nya k-verk i Japan borde inte vara möjligt. Men kärnkraftsmaffian är ohyggligt stark och backas upp av världen rikaste mångmiljardärer inom Belderberggruppen som regerar världen.
  Förre premiärministern Naoto Kan förklarade i somras att Japan bör avveckla kärnkraften. Nye premiärministern Yoshihiko Noda har antytt att frågan om kärnkraftverk under uppförande ska prövas fall för fall.

  Gilla

 11. Diana Fernlund skriver:

  Det är synd om alla dem, som inte har resurser att ge sig av, alla borde lämna Honshu. det finns nog inga säkra områden kvar på ön. Massor med reaktorer tuggar på, det är bara 4 av de 54 som stängts, och de har inte kallställts först. Olyckan kommer att pågå minst lika länge som den i Ukraina, ty de styrande har ingenting lärt än! Inte i Japan, inte i Sverige.
  Nu väntar kärnkraftens vänner på att vi ska glömma en gång till. Hoppas vi kan lära ut det vi kan, så att allmänheten förstår innan det är för sent. Tack för bra inlägg och rapportering.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: