Peru stoppar GMO-grödor

Medan EU:s tjänstemän och politiker inte insett de stora miljö-och hälsoriskerna med GMO-grödor utan sitter och prövar nya godkännande har parlamentet i Peru förbjudit odling av GMO-grödor i 10 år.
Samtidigt har Limas stadsfullmäktige förklarat att huvudstaden (med 8 miljoner invånare) ska ”vara fri från genmodifierade grödor.” Borgmästaren Susanna Villarán kommer också att inleda en kampanj för att informera invånarna om vilken negativ påverkan genförändrade livsmedel har på hälsa och miljö.
I motsats till i Sverige där LRF och landsbygdsminister Eskil Erlandsson är positiva till GMO-grödor säger de peruanska bönderna nej.
Beslutet i Perus regering och i Lima är en ”hyllning till Perus bönder som förser landet med livsmedel från vår rika biologiska mångfald” säger ordföranden i Conveagro (LRF:s motsvarighet) När hörde vi ledande LRF-are tala om biologisk mångfald. Nej där härskar enfalden liksom i landsbygdsdepartementet och på Jordbruksverket i Jönköping.
Den peruanska journalisten Cecilia Remón berättar att det finns en bred uppslutning kring den peruanska kampen mot GMO. Inte bara småbönder, som i andra länder slås ut av genmodifierade grödor,utan även kockar, exportföretag, agronomer och läkare stöder kampen.
Bönderna har också gott stöd av den nyvalde presidenten Ollanta Humala som är indianättling. Det är också bland de indianska småbönderna som GMO-motståndet är som störst.
Hur kan det komma sig att de flesta storbönderna i LRF som många är både lantmästare och agronomer ändå inte inser de uppenbara riskerna med GMO? Det är funderar jag mycket över. Beslutet i Peru är mycket glädjande. Kanske går det ändå att stoppa GMO-galenskapen.
Rune Lanestrand
dn skd

11 Responses to Peru stoppar GMO-grödor

 1. sven gustavson skriver:

  Naturligt urval eller Genmodifiering?
  I detta forum är enigheten emot GMO näst intill tottal.
  Frågan måste ut i samhällsdebatten.
  Vad Monsanto och andra genmodifieringsitressenter strävar efter är sortvalsmonopol och marknadskontroll.
  Ideologiskt är GMO-vägvalet inte ett smack bättre är Hitlers ”avelside´” med den ariska ”förädlingen”.
  Tanken att förbättra skapelsens urvalsmekanism i mångtusenåriga växter genom ett trollslag, i ett labratorie, betror jag ingen……
  Rent tekniskt kan ”snabbvägen” med genmodifiering säkerligen vara ett tidsbesparande och rationell väg gentemot naturlig växtförädling.
  Men…… samtidigt med lössläppandet av GMO-arbetsvägen öppnas en flodvåg bestående av besatta människor med framgångsiver och lycksökarmentalitet som vill tjäna storkovan. ”Marknaden” tar storbolagen hand om.
  I GMO-senariet ser jag en likhet med Nordkoreas atombombsbehov.
  Peru har visat klokhet i GMO-frågan. Landet har en historisk erfarenhet av maktförtryck och korruption av överhet och utländska storbolag. Här tiger vi och slukar vad som serveras.

  Gilla

 2. Martin Goës skriver:

  I Mexico är det förbjudet att odla GMO-majs – men vad hjälper det när pollen från GMO-majs blåser in från USA, där skiten fritt kan odlas, efter framgångsrikt lobbyarbete från kemijättarna…
  Följden är att det förekommer majs med minst sagt underliga varieteter i Mexico.

  All heder åt Perus regering, som stoppar all odling av GMO-grödor inom landets gränser! Hoppas bara att de har den kontrollapparat som krävs för att förbudet efterlevs. Jag tror inte på dem förrän de sparkar ut Monsantos folk från Peru!

  Om någon som läser detta minns dokumentären ”Monsanto´s world”, så minns ni säkert också den föregivna Amish-mannen, som propagerade för GMO-grödor, med hänvisning till den magra avkastningen deras ålderdomliga jordbruksmetoder gav. Han filmades bakifrån, med hänvisning till att hans tro förbjöd att människor avbildades, varken i form av målningar, foton eller på film.
  DUMHETER, påstår jag!!! Minns någon filmen ”Vittne till mord” med bl.a. Harrison Ford, där merparten av handlingen utspelar sig i Amish County, Pennsylvania? Både birollsinnehavare och statister var just – AMISH!!!

  Slutsats: ”Amish”-mannen i Monsanto-”dokumentären” (propagandarullen, enligt min mening) var någon som Monsanto klätt ut till Amishman och låtit prata på enligt ett förutbestämt manus!!!

  Om Amish County bestämmer sig för att stämma Monsanto och/eller demonstrera utanför Vita Huset, så är jag en ivrig supporter!

  Gilla

 3. Eva Ivarsson skriver:

  Skönt med lite ljus i GMO-mörkret! Man vill ju så gärna att alla skulle förstå den stora FARAN med pilleriet bland levande väsens gener, som Monanto håller på med. Svårt att inse att så många hyllar GMO-grödorna som ett botemedel mot t.ex svält, det har väl visat sig vilka otäcka nackdelar vi kommer att få tampas med i spåren av pengarnas väg till finansens fickor. Bra gjort i Peru – hoppas de håller ställningarna!

  Gilla

 4. genetisk skriver:

  Vad är det som ni som är emot GMO anser vara riskerna med GMO generellt? Vet ni ens vad en gen är? Man kan vara mot Monsantos metoder, vilket jag också är, men genmodifierad är verkligen ej lika med farlig…

  Gilla

  • Du kan ju ta och kolla in lite på den här dokumentationen —->

   http://www.biolsci.org/v05p0438.htm

   om du kan läsa och förstå engelska—->då kanske du också
   kan sätta dig in i varför oro kan uppstå när man byter ut delar av växters DNA och ersätter det med bl annat insekts DNA—-> sedan med korrupta företagsledares/politikers hjälp lobbar in produkterna till konsumenterna vars fysiska hälsa inte på något sätt gynnas av intaget. OBS människan gynnas inte av genmanipulerad kost!

   Det enda som gynnas är Monsatans och andra genmanipulatörers bankkonton där man inte bryr sig om öht att se till ev. konsekvenser för konsumenterna.
   Det fattar jag—->gör du?

   Personer med integritet förstår vari oron ligger när rapporter visar att binas mag/tarmkanaler förstörs av GMO proteinerna och vad detta innebär för pollineringsbehovet ute i naturen.

   Men du kanske inte förstår innebörden vad pollinering betyder för människan?

   För övrigt har djur förmågan att instinktivt inte äta GMO föda om de exponeras av densamma och har ett val——> människan har ännu inte nått samma nivå som djuren utan agerar på propaganda via företag som ljuger/ undanhåller fakta och myndigheter/media som agerar i företagens intressen etc etc.

   GMO inom växtvärlden kan ungefär jämföras med genmanipulationen inom vaccinindustrin där kroppen reagerar på injicerat ihopklippt främmande DNA protein i nanostorlek vilka lätt penetrerar blod/hjärnbarriären och orsakar diverse autoimmuna responser hos människor.
   Men det kanske du inte vet vad det är?

   Gilla

 5. sven gustavson skriver:

  LRF, storjordbruk, monokultur, kapitalavkastning och
  EU-makthavare, är GMO:s bästa vänner!
  Vad är småbönder, miljöbalk, småskalig förädling av lantbrukets produkter? Jo, som flugor och skit som skall viftas bort eller tillintetgöras. Förtrycket går vidare!

  Gilla

 6. smabrukartanten skriver:

  Rekommenderar sidan http://hejdagmo.se Där står en hel del intressant angående motståndet mot GMO. Bland annat den artikeln som Rune hänvisar till här ovan. Det känns verkligen skönt att det finns länder som inser faran med att låta multinationella kemijättar bestämma vad de ska odla. I övrigt är ju stora delar av syd amerika invaderat av monsanto o dess gräsliga sojabönor. Både Brasilien o Argentina är ju nästan förvandlats till ett sorts ”Monsantoland”, med allt vad det har fört med sig av kontaminering av andra vilda växter o inte minst det elände av gifter som de som bor runt dessa odlingar tvingas leva i. Ett visst motstånd här i Europa finns det dock, flera länder vill inte ha dessa växter bl a Österrike men det finns flera minns inte riktigt vilka just nu. Detta har kemijättarna kännt av o nu laddar de om lobbybössan mot Europa o startar olika smutskastningskampanjer särskilt mot det ekologiska jordbruket. Sverige är nog allra mest positivt inställt för här har ju politikerna en sällsynt förmåga att gå i såna bolags ledband. Lättövertalade eller köpta. Eller både och!

  Gilla

  • Martin Goës skriver:

   Köpta, illa pålästa eller dumma i huvudet – eller allt på en gång! Mitt förtroende för Eskil Erlandsson är någonstans runt -10!! Jag skulle inte rösta på karl´n om jag så fick betalt!

   Gilla

 7. Helt suveräna nyheter att man på såpass bred front går emot Monsatan.

  Vad gäller Sverige kan jag tänka mig att en granskning av Eskilssons aktieportfölj skulle vara mycket intressant att göra. Jag skulle inte bli förvånad om det finns en återkoppling till dessa GMO grödor och sidoprodukterna man lobbar in fn.

  GMO grödor gör ju att man slår ut bisamhällena och detta ger ju oerhörda biologiska skador. Människor blir sjuka av GMO och djur dör om de släpps ut att beta fritt av denna gröda.

  Kan man genom media fördumma ett folk, utöva propaganda och invagga dom i ett sömngångarmönster och göra dom svaga etc är de också mycket lättare att styra.

  Idag finns redan massa produkter som innehåller GMO——>
  kolla efter modifierad på innehållsdeklarationen och ställ tillbaka varan på hyllan så kommer de snart inte att finnas kvar kan jag garantera———->men så var det ju detta att få de sovande att ens läsa på paketen vad de stoppar i sina varukorgar/vagnar!!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: