Dyrt fågelfrö på Granngården

Med den härliga hösten kommer allt fler talgoxar ut från skogen och pockar på mat. Bl a har de kollat bikuporna för att se om de kunde hacka fram några bin. Men där fick de tji för vi har ställt bräder på kant framför flustret.
Utan våra trogna vinterfåglar inget liv i trädgården. Att få se de små liven på fönsterbrädet oberört av 20-25 minusgrader i smällkalla vintern är väldigt livgivande.
Vi ville som vanligt komplettera talgen från fårslakten med lite goda frön. Köpte på Granngården flera olika sorter. Bl a solrosfrön. När vi i dag var på Ö o B för att köpa hönsnät, som Granngården inte hade hemma, fanns där också ett bra urval av fågelfrö.
Vi tyckte att solrosfröna var dyra på Granngården så vi köpte en påse till på Ö o B. Där kostade den 59 kronor jämfört med Granngården som tog 99 kronor.
Vi har länge tyckt att Granngården är dyr på det mesta. Men att de skulle ta 40 kronor mer för 4 kg solrosfrön hade vi inte väntat oss.
Granngården ägdes tidigare av Lantmännen. Ägs nu av EQT Opportunity som har 106 egna butiker och cirka 20 återförsäljare i Sverige. Granngården försäljning uppgår till dryga 2,5 miljarder kronor och har drygt 1 000 medarbetare.
Granngården bedriver också postorder och e-handel genom dotterbolaget Nordpost. Banden med Lantmännen är oklara. Bl a gör man reklam för ett kontokort kopplat till Lantmännen.
Rune Lanestrand
metro sr dn

10 Responses to Dyrt fågelfrö på Granngården

 1. Martin Goës skriver:

  Det är väl snällt mot katten att sätta ut fågelbord och lägga ut fågelfrön… Jag minns från min uppväxt på Tjörn, att katterna stadigt satt och lurpassade på småfåglarna vid fågelbordet – till mors och fars stora förtret!
  Men alla försök till uppfostran biter som bekant dåligt på en katt – både Grållan och Murren knep en och annan mör talgoxe/blåmes/pilfink/etc. när vi vände ryggen till…

  Gilla

 2. Olle skriver:

  Kolla runt bland de som säljer solrosfrön ! Själv köper jag på Blomsterjätten i Skene som tar 179 kronor för 20 kg. ! Brukar köpa 100 kg. åt gången, det kallar jag för att mata fåglar. Fjompa med 4 kg:s påsar är lite amatörmässigt enligt min mening ! 🙂
  Mvh Olle

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Ja, vi ” fjompade” med 4 kg för vi tyckte det var dyrt. Tyvärr köpte vi även övriga fröer på Granngården så det blev ändå 100 kg. Känner oss lurade. Aldrig mer fågelfrön på Granngården. Vid en snabb beräkning ser prisligan för solrosfrön ut så här.
   I topp ligger Granngården med 25 kr kg för 4 kg förp. ÖB 15 kr för 4 kg förp, Willys 11:50/20kg och lägst hittills Blomsterjätten i Skene 9 kr för/ 20 kilosförpackning.
   Det gäller som Olle skriver att kolla runt.
   Vår granne Ellinor har köpt hem 8 st 20-kilossäckar solrosfrön. Det är så mycket som det gick åt förra vintern. Det vimlar av fåglar i hennes trädgård. Av alla de sorter.
   I dag såg vi 3 domherrar som var framme och åt Gråbofrön. Vilken härlig syn alldeles utanför fönstret.

   Gilla

   • Olle skriver:

    Hej igen, alla !!
    Jag och min kära hustru matar fåglarna i vår trädgård belägen i utkanten av Fotskäl i Marks kommun hela året, alltså även på sommaren !! Åtgången på mat är ca. 300 kg./år, men det är värt varenda krona. Det är så roligt att se alla fågelungar som ”föräldrarna” släpar med sig till vår ”fågel-restaurant”. När det är som mest fåglar vid dom två serveringsställena så är det drygt 100 individer/måltid. Dom käkar frukost, lunch och middag….klart det går åt frön då !!
    Mvh Olle

    Gilla

   • Herbert Klippel skriver:

    Något måste vara galet i prisuppgifterna t.ex 11.50/20 kg, borde väl vara 11.50/kg i 20 kg förpackning.
    Jag köpte 20 kg säck för 235 kronor, vilket ger 11,75/kg. Sedan tror jag att det är skillnad när det gäller kvaliteten. Det finns billiga frön, importerade från Kina som innehåller många tomma skal. Men visst, att betala 25 kr/kg är väl att ta i . Om fröna som Blomsterjätten säljer är av god kvalitet är det bara att handla. Oftast kan man få bättre pris när man köper flera säckar och om man kan lagra dem på bra sätt så tycker fåglarna om den även nästa vinter.

    Gilla

 3. ronny olsoon skriver:

  Brukar köpa fågelfrön i Alvhems lanthandel, de har bra utbud o bra priser samt bensin som ofta ligger under andra tankställen.

  Gilla

 4. Anita Hellman. skriver:

  Ja att sälja fågelfrö tyx vara lukrativt numera!
  Men ÖB säljer jordnätter för fåglar (gjorde åtminstone för några veckor sedan) i plastbehållare med lock – dessa jordnötter var mögliga!

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   De solrosfrön vi köpte på ÖB som låg i plastpåsar var väldigt fina. De kom tydligen från samma grossist som Granngårdens men var 40 kronor billigare.

   Gilla

 5. Valther skriver:

  Det vet väl varenda prismedveten som har anknytning till lantbruket att på Granngården har man hutlösa priser. Så fortsätt att handla där du får mest för pengarna det ger en bättre ekonomi. Lantbrukskoperationen var en gång ett bra inköpsställe men det var när man var barn och det är 50-år sedan.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: