Vem bestämmer vad SÄPO ska offentliggöra

Att SÄPO skulle bli öppnare stämmer inte med verkligheten. När jag fick bekräftat att det fanns en akt på Riksarkivet och begärde att få se det som fanns i SÄPO-akten fick jag bara ett tiotal pressklipp. Svenska Dagbladet tycks vid den tiden vara SÄPO:s husorgan.
Klippen avslöjade obarmhärtigt vad SÄPO intresserat sig. Det var mitt engagemang mot Vietnamkriget, att jag var redaktör för boken Var står centern skriven av 10 ledande CUF-are. Att jag som landstingsman (c) i Stockholms län ansåg det fel att landstingsfullmäktige bjöd sig själv på julmiddag på Grand Hotell.
Mitt engagemang i Solidaritetskommittén för Island och Norge i fiskekriget mot England, bildande av ett lokalt parti som startades för att stoppa en storflygplats i Fyrstad. Ville ha snabbtåg i stället. Flygplatsen stoppades och nu kan vi åka x2000 från Vänersborg. Säpo intresserade sig också för mitt initiativ till Småbrukare i Väst – ett uppror mot LRF:s stordrifts, gift och kemikaliejordbruk.
Läser just i ATL att LRF ska ta SÄPO till hjälp för att stoppa djurvänner att filma och avslöja hur grisar plågas och dör i djurfabrikerna.
Jag ringde upp Lousie Cedervall Lindström som undertecknat följebrevet för att fråga vem som sekretessbedömt och beslutat om fortsatt hemligstämpel av övrigt material. Det är jag svarade Cedervall Lindström.
Beslutet kunde överklagas hos Riksarkivet. Jag överklagade förstås men har just fått avslag. Den här gången fanns också uppgift om vem som avslagit min begäran att få se alla handlingar i SÄPO-akten.
Det är två personer, arkivrådet Björn Asker och chefsjurist Efwa Westre Stövander. De meddelar också att beslutet får överklagas till Kammarrätten i Stockholm. Vilket jag gjort.
Handläggningen reser flera intressanta frågor. Är de tre nämnda personerna på riksarkivet i själva verket anställda av SÄPO eller är de arkivanställda. Vilka kvalifikationer har dessa personer för att bedöma vad som kan lämnas ut eller inte.
Det känns som en oerhört seg byråkrati där inget motiveras och man känner sig mer eller mindre rättslös.
Det ska bli intressant att se vad Kammarrätten kommer fram till och vilka som sitter där för att avgöra vad som kan lämnas ut. Finns det nämndemän med eller enbart jurister? Kan man räkna med oväld i Kammarrätten?
När det nu finns en majoritet i riksdagen för att det hemliga Stasiarkivet ska offentliggöras borde man samtidigt kräva att SÄPO:s övriga arkiv också öppnas. De är fortfarande i praktiken lika hemliga som Stasiarkivet.
I höstbudgeten äskar Beatrice Ask ytterligare 85 miljoner till SÄPO. Är det för att följa upp FRA-lagen som innebär att vi i Sverige är lika övervakade som människorna i de forna öststaterna. Det räcker inte för partiledarutmanaren Mats Odell som vill ha ett svenskt FBI också.
Har i dagarna fått det slutliga avslaget på mina överklagningar. Högsta instansen, Förvaltningsöverdomstolen har avslagit min begäran att få läsa de handlingar som rör min person hos SÄPO.
Rune Lanestrand
dn dn expr dn dn svd
dn expr dn gp sr

11 Responses to Vem bestämmer vad SÄPO ska offentliggöra

 1. Martin G skriver:

  Undrar verkligen vilka metoder och vinklingar som Uppdrag granskning använder?
  Ser att säpo själva har kommenterat händelsen:
  http://www.sakerhetspolisen.se/publicerat/nyhetsarkiv/nyheter/kallorbehovsforattforebyggaochbekampaallvarligbrottslighet.5.5f87e9a91332c201d7e8000100.html

  Gilla

 2. björn carneholm skriver:

  Att jag har fått jobb på Åland och inte i Sverige, kan jag kanske tacka SÄPO, el socialdem. polisen för. Jag fick inga lärarjobb -73 i Sverige, men däremot var jag välkommen till Åland. Undrar vilken säkerhetsrisk jag var, medl i FiB/k, vänstersympatisör. Rektorn på LH i Kristianstad hade t o m fått oss att avge en åsiktsdeklaration, (”helt kondentifiellt”). Jag var blåögd och skrev ärligt min politiska åsikt. Alla min klasskamrater fick jobb i Sverige som de ville.
  Ålänning, skärgårdsbo

  Gilla

 3. Martin Goës skriver:

  Hemlighetsmakeriet kan helt simpelt bottna i att SÄPO et consortes inte vill skylta utåt med vilka dumskallar de i själva verket är! Det lilla som händelsevis läckt ut i pressen i olika sammanhang skvallrar obarmhärtigt om att de som jobbar på SÄPO knappast hör till Sveriges skarpaste hjärnor. Försvarets underrättelsetjänst snor åt sig de skarpaste killarna – och så står SÄPO där med ”begåvningsreserven”…

  Gilla

 4. medborgare skriver:

  Verkligen intressant att läsa det här… Bra att du publicerar namnen bakom avslaget. Den svenska byråkratins unkna konspirationer måste exponeras och det mest effektiva och moraliska sättet är att blåsa i visselpippan och hänga ut personerna som handlägger oavsett om andra högre upp drar i trådarna. Det blir inte så attraktivt längre när deras namn florerar på nätet i konspirationer och korrupta sammanhang. Verkligen bra att du publicerar detta.

  Man kan bara försöka föreställa sig vilka verktyg SÄPO förfogar över idag med FRA?
  Den svenska demokratin är snart blott ett förljuget mantra för att lura utlandet. Här vet folk vad som pågår, korruption, maktmissbruk, lögn och rättshaveri är fundamenten i den svenska ”demokratin”

  Gilla

  • smabrukartanten skriver:

   Är beredd att hålla med om att ”det fina demokratiska Sverige med sin åsiktsfrihet o öppenhet” Det är en kuliss numera. Ska det fortsätta i den här riktningen blir vi snart som sovjetunionen!
   Eller kanske EU redan är?

   Gilla

  • Martin Goës skriver:

   ”Demokratin”??? Demokraturen, min käre medborgare, demokraturen! D.v.s. demokrati till namnet, men diktatur till gagnet – om du fattar vad jag menar.

   Gilla

 5. Eva Ivarsson skriver:

  Så mycket som man saknar kunskap i och förstår! Tack Rune för all info du förmedlar. I dessa nättider hittade jag dig någonstans bland ”bloggeriet” – det var BRA. Nu ser vi lite av allt som du sysslat med på dina spalter här, mycket ”sovande” på olika områden men man försöker att vakna upp så småningom ialla fall.Följer diskussionerna med intresse.

  Gilla

 6. kafka skriver:

  Nu kanske du förstår hur Sven Anér känner sig.

  Gilla

 7. JANNE skriver:

  Vem arbetar SÄPO för?

  Som andra nationella institutioner så kanske Säpo samarbetar och tar transnationella direktiv? Det skulle ju förklara varför de inte kan förklara sitt handlande i alla dessa ouppklarade ”terrormål” och jakt på ”extremister i Angered”/Vilks 1-5.

  De internationella spelarna respekterar inga gränser – allt är ett öppet fält. Bakom Säpo anas de större spelarna. Sveriges extremistlagstiftning är USA:s och EU:s. Extremism är ett allt ”vidare begrepp.” FRA är en del av Echelonnätverket, vad jag förstått. Allt som stör systemets oklara policies är värt att sätta RFID och cyberkraft i arbete.

  Svenska Smittskyddinstitutet heter Center for Disease Control på engelska, såg jag under svinskyddsjukan 2009. Smittskyddsinstitutet kallas CDC alltså!

  Varför inte kalla polisen för FBI international/Europol regional security på en gång? Kanske måste vänta på att den reformen offentliggörs?

  Vietnamprotester var ”samhällsomstörtande verksamhet.” Terrorkriget har en samhällsbyggande funktion: sweet security cash transfers – global security complex mercs big time profits.

  Polisen ser säkerhetshot bakom varje dataskärm i Västra Götaland. Måhända en överdrift? 🙂

  Svenska STASI har som man arbetar överlevt sig självt…

  Gilla

 8. Valther skriver:

  Säpo har tydligen gått en kurs hos Marjasin den socialdemokratiske landshövdingen han var duktig på att klippa och klistra.

  Gilla

 9. ”Kammarrättens sammansättning varierar något beroende på vilken typ av mål som ska behandlas. Frågor om prövningstillstånd avgörs av två ledamöter. När själva målet ska avgöras räcker det i de flesta fall med tre ledamöter för att kammarrätten ska kunna fatta beslut.

  I vissa mål, till exempel mål om socialförsäkring och vård av barn, ingår även två nämndemän i rätten.”

  http://www.kammarrattenigoteborg.domstol.se/Om-Sveriges-Domstolar/Domstolarna/Kammarratt/

  Du belyser mycket intressanta punkter här och jag hoppas du håller oss underrättade om framtida progresser.

  Jag kan inte förstå vad som skulle vara så fruktansvärt hemligt i akten?

  Ställer mig samtidigt frågan vad de egentligen samlar och var gränserna går för att hamna i deras register?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: