Skavlan glömde de civila offren i Afghanistan

Skavlan tycker jag oftast gör bra intervjuer men i går tappade han stilen när han hade besök av en norsk soldat som utan motfrågor fick heroisera USA och Natoalliansens mördande i Afghanistan. Folkmord är väl det rätta uttrycket.
Alla inklusive Skavlan satt och lyssnade andäktigt till den hjärntvättade stackars soldaten Emil Johansen som på fullt allvar trodde att han gjorde en insats för demokratin i Afghanistan. Och detta i en tid när det även gått upp för de flesta krigsreportrarna att det inte är fråga om demokrati utan om olja.
Det var plågsamt att höra soldaten lägga ut texten hur professionell han var i sitt dödande och att han hade ”inte råd att sörja skjutna kamrater.” Nej det är just det. Alla mänskliga känslor måste förträngas. Och så kommer de flesta soldater tillbaka mer eller mindre som nervvrak.
Peter Apelgren passade i varje fall på att fråga soldaten om Sverige och Norge är i krig. Soldaten Johansen ska då hållas räkning för att han ansåg att alla länder i USA-alliansen var i krig. När ska de svenska politikerna erkänna det. De anser ju att ”insatsen” i Afghanistan är ”krigsförebyggande”.
Jag hoppades att den enda kvinnan hos Skavlan denna kväll, Anna Mannheimer, skulle ställa frågan om soldaten ansåg att allt dödande av barn, gamla och kvinnor i Afghanistan var värt sitt pris. Och om Emil Johansen var stolt över att bidra till detta barbariska krig och massmördande av civila.
Som tidigare sekreterare i svensk-norska föreningen och stor norgevän har jag svårt för att kritisera Skavlan. Men den här intervjun var ren och skär krigspropaganda och ett journalistiskt bottennapp.
Rune Lanestrand

2 Responses to Skavlan glömde de civila offren i Afghanistan

 1. Martin Goës skriver:

  All utländsk inblandning i Afghanistan är dömd att misslyckas, oavsett med vilka ursäkter denna inblandning sker! Brittiska imperiet försökte kväsa de afghanska stammarna i mitten på 1800-talet, vilket slutade med lord Elphinstones katastrofala uttåg från Kabul, där endast en eller två västerlänningar av flera hundra överlevde.

  Ryssarna försökte styra in Afghanistan på den ”kommunistiska” vägen med sin inmarsch 1979 och med installerandet av en marionettregim, som utlöste ett decennielångt inbördeskrig, och som slutade med ryssarnas snöpliga uttåg tio år senare. Bush Jr:s försök att kväsa talibanregimen 2001, med 9/11 som ursäkt, har än i denna dag inte lett till hans mål, d.v.s. ett ”fritt och demokratiskt Afghanistan”!

  Som landet ligger nu, så ses ALL västerländsk inblandning i Afghanistans inre angelägenheter, oavsett med vilka ursäkter, med ytterst oblida ögon av afghanerna! De ser helst att ALLA västerlänningar, militära såväl som civila, tar sitt pick och pack och åker hem! De bekänner sig inte till islam, och det räcker.

  Förvisso är inställningen till kvinnors och flickors rättigheter rent ut sagt medeltida hos majoriteten av de afghanska männen, men – ärligt talat, vad ger oss ”upplysta” västerlänningar rätten att tala om för dem vad som är ”rätt”??? Låt dem själva komma underfund med att deras reaktionära kvinnosyn är kontraproduktiv när det är dags att bygga upp landet och nå en levnadsstandard värd namnet! Talibanernas strikta exkludering av kvinnor från skolor och arbetsliv fungerar inte i praktiken – de gräver sin egen grav i långa loppet.

  Eller, låt oss vända på resonemanget: Vad skulle vi säga om det dök upp ett gäng talibaner här, som med hot om våld tillhöll oss om att hålla våra kvinnor inom hemmets väggar, och att de måste dölja sina kroppar från topp till tå – inkl. burka – när de lämnade hemmet i ett eller annat ärende?

  Min poäng är: Ta seden dit du kommer, och försök inte tala om för folk på andra sidan klotet hur de ska bete sig och klä sig – oavsett vad du har för ”goda” intentioner med din ”mission”!

  Gilla

  • jocke skriver:

   om talibanerna gräver sin egen grav, eller om det är vi, som gör det, det är frågan. saken borde ses ur ett akademiskt perspektiv. hur är det möjligt för barfotasoldater utan allierade att stå emot nato, usa samt ett 50tal allierade i 10 års tid?? och ständigt gå framåt och vinna mark? låt oss komma underfund med om det är vår kvinnosyn, som är kontraproduktiv. våra bussar och taxibilar skulle inte gå utan hjälp från invandrare, som nu också skall få ta ansvar för vården! talibanernas kvinnor producerar barn, som fick djingis khan att ta till flykten.
   martin goes borde visa ett mått av ödmjukhet i avsikt lära mera om faktiska förhållanden. det finns nu inget påbud om burka i afghanistan. oavsett detta går många kvinnor klädda på så sätt. hos do i sverige ligger ett ärende med en kvinna som vägrar ta av sig burkan. vem har rätt och vem har fel..

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: