Den Feta katten suger ut bönderna inte bara i USA

Denna film från Food and Water illustrerar på ett utomordentligt bra sätt hur bonden jagas allt mer och får allt mindre för sitt arbete medan mellanhänderna, den Feta katten, tar allt mer av kakan.
Filmen skildrar jordbruks- och konsumentpolitiken i USA. Men den skiljer sig inte på något avgörande sätt från EU:s jordbrukspolitik. Och mellanhänderna är lika fräcka i Sverige som i Amerika.
Det är bara att byta ut varumärkena på den Feta katten till svenska. T ex ICA, Coop, Scan, Arla, Lantmännen, m fl. Man kan också lägga till de stora maskin- agro- och GMO-företagen som Monsanto och BASF. Och en hord av tärande jordbruksbyråkrater. Klicka här för att se filmen. Under 3,5 min får man en bra bild av hur trängd och övervakad bonden är.
Det bistra verkligheten är att EU:s gårdsstöd till största delen varken hamnar hos bonden eller hos konsumenten utan hos den Feta katten. Hur många konsumenter vet detta. Eller politiker också för den delen.
Rune Lanestrand

2 Responses to Den Feta katten suger ut bönderna inte bara i USA

  1. smabrukartanten skriver:

    Ja som småbrukare i många år har man det synnerligen klart för sig i vilken ända av inkomsttråden man sitter. Tittade på filminslaget men ljudet på min dator har havererat så jag hörde inte vad som sades men bilderna talar ju ändå sitt tydliga språk. De som sitter på sin ända mitt emellan producent o konsument tjänar allra mest på att göra minsta möjliga nytta. Behöver bara lyfta på telefonen eller ha kontakter via datorn så rullar pengarna in.(rejäla pålägg i grossist o detaljistleden) Att man själv har försökt ta en del av den gedigna kakan genom att sälja sitt kött direkt till kunderna ses av en del som intrång på deras område. Tyvärr finns det kunder som missunnar en den extraslant som man lägger på. Men jag ska inte klaga trots allt är mina kunder väldigt nöjda. Pippellarna kan ju köpa i butikerna om det inte passar.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: