Den mänskliga faktorn på Ringhals

Den glömda dammsugaren i Ringhals kärnkraftverk har orsakat ett driftstopp på 7 månader vilket kostat ägarna Vattenfall och EON (läs elkunderna) 1.8 miljarder. Man har även tidigare, i block 2 och 4 i Ringhals, vid reparationer hittat 20 år gammalt skrot.
Man kan verkligen ifrågasätta hur säkerhetsarbetet fungerar.
Jag kom att tänka på en affisch från 70-talet som jag letade fram på vinden. Då hånades den av kärnkraftsförespråkarna. – Den var överdriven och ren skräckpropaganda sa man.

Och så glömmer man en stor våtdammsugare i reaktorinneslutningen i Ringhals vilket inte heller upptäcktes av en inspektion från Statens Strålskyddsmyndighet (SSM). Att slarv kostar företaget miljardbelopp går väl att leva med men nästa gång kan den stora och oåterkalleliga olyckan vara framme.
Affischen är en av de bästa och mest talande som gjorts. Den är inte signerad men på baksidan står det: Med hälsningar från Lena.
Rune Lanestrand
dn dn svd dn

5 Responses to Den mänskliga faktorn på Ringhals

 1. Vattenföretag skriver:

  Vi levererade testutrustning för att ta bort radioaktivitet från processvatten på Ringhals. Testerna gick bra, men vi fick aldrig tillbaks utrustningen. Först skulle den dekontamineras och sen hittade de inte utrustningen.

  Gilla

 2. Valther skriver:

  Man hör ofta att vissa personer är värda höga löner och att det finns en värdefull kompetens! I det här fallet tycks det vara frågan om inkompetens och det har ju ett stort negativt värde Pris 1,8 miljader. Alltså blir det väl kronofogden som tar hand om eländet.

  Gilla

 3. Martin Goës skriver:

  Just den affischen kom upp för min inre syn när jag hörde talas om den där incidenten med den glömda dammsugaren på Ringhals… Är väl minst trettio år gammal, men, men…

  Gilla

 4. ronny olsoon skriver:

  Det kanske bara är dimrök för att skyla bristerna i svetsfogarna som enligt de som jobbade där då är urusla.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: