Starke Man i Svinarp – en bild av socialdemokraterna

Ser att socialdemokraterna på nytt backar i Skops senaste väljarundersökning. Visst, Juholt framstår inte som trovärdig men har också en omöjlig sits. Han är bara en del av problemet. Förr eller senare skulle den förljugna bilden av socialdemokraterna krackelera.
Partiet är så splittrat i två falanger att det spelar ingen roll vad Juholt gör så misshagar det antingen den ena eller den andra falangen.
Grunden för denna splittring har lagts under många år då partihögkvarteret med sina amerikanskt inspirerade konsulter hycklat och i alla lägen framhävt att det finns ingen höger eller vänster inom partiet. Det finns bara socialdemokrater. Och de politiska reportrarna har villigt ställt upp på detta.
Nu tvingas man ta debatten och det är svårt med alla de idélösa brödpolitiker, inte minst akademiska lycksökare som Bodström och co, som sökt sig till socialdemokraterna och fått välbetalda uppdrag. Min erfarenhet från kommunpolitiken i Vänersborg är att det finns gott om ledande s-politiker som är totalt idélogiskt renrakade.
Det finns bara en lösning. Koppla på de överkörda gräsrötterna. Och låt genom en medlemsomröstning alla medlemmar nominera en ny partiordförande. Det är en besk medicin. Men ska partiet överleva måste man komma förbi högutbildade lycksökare, kommunalrådsskiktet och politiker som det roliga och träffsäkra humorprogrammet Starke Man i Svinarp.
I sanningens namn ska sägas att Starke Man passar in också på många kommunalråd i övriga partier. Personer som ser mer till arvoden, sin egen fåfänga än partiets idéologi. Inte minst inom m.
Rune Lanestrand
dn svd gp gp dn svt expr gp svt svd svd svd dn gp svd dn

8 Responses to Starke Man i Svinarp – en bild av socialdemokraterna

 1. Marcus skriver:

  Starke man säger en del om vår nuvarande politiska situation där det blivit legio att håna och skratta åt socialdemokrater.

  Det var väldigt roligt och säkerligen lärorikt för sossarna de första månaderna, nu har det gått 6 år sedan mediedrevet mot sossarna startade innan valet 2006 – det är inte roligt längre.

  Jag tror att alla inom alla partier total missbedömde hur mediesituationen skulle bli i ett land där de två största agendasättande dagstidningarna är moderat/liberal, tom moderaterna själva är nog i glad bemärkelse shockartat glada över den synergieffekt som nu uppstått.

  Gilla

 2. olle w skriver:

  Vaddå är inte starke man på riktigt ?

  Jag trodde det handlade om Göran Persson……………

  Gilla

 3. J-O Gustafson skriver:

  Ang. morgonens debatt: Att man i första hand främst fokuserar på socialdemokraterna tycker jag är högst naturligt. Oavsett var man har sina partisympatier (vi lever ju trots allt inte i en enpartistat) så behöver – enligt mig – Sverige både en stark regering och en stark opposition. I annat fall är jag övertygad om att det snabbt kommer att gå utför för vårt land.

  Gilla

 4. Sven-Eric Forsén skriver:

  Det är inte förvånande att du – som gammal centerpartist – vill håna Håkan Juholt. Att Skop visar samma katastrofala trend, som andra opinionmätningar, under turbulensen kring Juholt är helt naturligt. Däremot talar man tyst om Centerns tapp på 1,9%. Mycket allvarligt för ett så litetet parti. Och föga uppmuntrande för dem som hoppats på en Lööfeffekt, fast i positiv bemärkelse.

  Sven-Eric Forsén

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Du har helt rätt i att tillbakagången för c är minste lika allvarlig men att s som största oppositionsparti och det främsta regeringsalternativet väcker ändå störst intresse.
   Jag har varit mycket hårdare i min kritik mot den Timbrostylade Annie-Lööf än mot Juholt. Jag tror du läst slarvigt för jag skriver också att tillbakagången inte främst är Juholts fel.
   Sunt att väljarna genomskådar Lööf. Alla nyliberala politiska kommentatorer har blåst upp henne så hårt att hon nu börjar spricka.
   Annie Lööf, som är så reaktionär att hon har Margret Thatcher som sin främsta förebild, går helt enkelt inte hem i Sverige.
   För övrigt är det länge sedan jag lämnade centerpartiet.

   Gilla

   • Sven-Eric Forsén skriver:

    Jag kan inte annat än att instämma helt och fullt i dina synpunkter!

    Med vänlig hälsning

    Sven-Eric

    Gilla

 5. Dine Malmsten skriver:

  Ja ”starke man” är inte så tillspetsat, mer av en dokumentär en en drift med rådande förhållande, allt är mycket bekant….

  Men ”starke man” är ett lovärt initiativ det behövs mer politisk humor…..
  satt bredvid en sosse på Socialistiskt forum,bokbord, han hade skrivit en bok i ämnet ”Arbetarrörelsens kris”
  mellan reformism och marknadsliberalism
  Han heter Ingemar E.L Göransson, han pratade om det här.
  Men VP är knappast något hopp heller…..

  Gilla

 6. sven gustavson skriver:

  Renrakade politiker med en ledare som ständigt fladdrar mellan ytterligheterna bäddar för en djup oenighet och stor misstro av människor i väljarleden.
  Borgerliga motståndare lägger sin kraft på att förlöjliga och utpeka motståndarens fadäser, vilket är djupt beklagligt.
  Tankekraft och ideburen politik bör istället erbjudas väljarskarorna.
  När det förlöjligande ställningsschabblet nu pågår vidgas möjligheterna för extrempartier att slå sig in och erövra viktiga ”brohuvuden”.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: