Jord på trynet garanterar kvalité på julskinkan

Glädjande med en ökning på 20 procent av ekologiska grisar som fått gå på grönbete. Antalet KRAV-uppfödda grisar har på ett år ökat från 20 000 till 24 000. Den främsta orsaken till ökningen är större efterfrågan och att uppfödarna har fått bättre betalt.
Trots den här ökningen utgör andelen frigående grisar bara 1 procent av de cirka 2,8 miljoner grisar som föds upp i Sverige. I dessa dagar får man glädja sig åt den minsta förbättring som innebär minskning av djurfabrikernas andel av produktionen.
Det är konsumenterna det hänger på. Ska vi få ökade arealer och grundvatten som inte förgiftas av växtgifter och kemikalier så gäller det att du efterfrågar och köper ekologiska produkter. Och så närodlat som möjligt för att spara på transporterna.
Då slipper du inte bara rester av växtgifter i maten utan också farliga GMO-gener som bl a innehåller antibiotika. Tänk på det nästa gång du står vid köttdisken och håller en superbillig dansk fläskfilé i handen.
30 procent av köttkonsumtionen i Sverige är import. Den störste importören av kött är Scans dotterbolag Annerstedt Flodin.
Du kanske också behöver påminnas om att Danmark med sin årliga produktion av 30 miljoner grisar har ett föga smickrande världsrekord på självdöda griskultingar. Inte mindre än 25 procent av griskultingarna dör före 4 veckors ålder. Motsvarande siffra i Sverige är 17 procent.
Detta är siffror som avslöjar helt vidriga förhållande vid uppfödningen. Djurfabrikerna har pressats fram av konsumenter som anser sig ha råd med allt annat men inte är beredda att betala vad maten kostar när den tas fram under rimliga förhållanden.
De danska grisarna är som regel uppfödda på välbesprutad GMO-soja från Brasilien. Det gäller förstås inte de ekologiska grisarna från Danmark.
Vill samtidigt varna för LRF-skapade varumärket Svenskt Sigill som inte är någon garanti för ekologisk produktion. Gårdarna tillåts använda både konstgödsel och växtgifter.
Nu finns i handel svenskt Spårbart ekologiskt griskött. Varumärket är Jord på trynet.
Jag behöver väl inte skriva att ekoskinkan och dito revbensspjäll smakar ljuvligt.
Rune Lanestrand
dn gp Krav gp

4 Responses to Jord på trynet garanterar kvalité på julskinkan

 1. Eva Ivarsson skriver:

  Bra med den här sortens upplysning, vare sig man äter kött eller inte! Konsument-makten ska inte förringas, den är stor. Vi vill djuren och jorden väl, vad vore vi utan dem, ökning av bra mat med friska, nöjda varelser i stort som smått vinner terräng- DET känns bra!!

  Gilla

 2. Moster Gerd skriver:

  Det spelar ingen roll för mig längre hur ekologisk grisen än må vara. Jag blir bara så ledsen över att dessa stackars djur har levat enbart för att jag skall få mat så jag har helt slutat med gris-och nötkött. Jag håller mig till fisk (dock ej odlad lax) och en och annan Älg – det känns i alla fall bättre.

  Gilla

 3. […] De danska grisarna är som regel uppfödda på välbesprutad GMO-soja från Brasilien. Det gäller förstås inte de ekologiska grisarna från Danmark. Nu finns i handel svenskt Spårbart ekologiskt griskött. Varumärket är Jord på trynet. Jag behöver väl inte skriva att ekoskinkan och dito revbensspjäll smakar ljuvligt. Rune Lanestrand https://runelanestrand.wordpress.com/2011/11/30/jord-pa-trynet-garanterar-kvalite/ […]

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: