Julbak på Nyttorp

Om en stund tänder jag fyren i stenugnen i den gamla muren ovanför vedspisen i köket. I dag är det julbak på Nyttorp. Sedan strömmar våra vänner in med början till lunch.
Ett drygt tiotal bagare som har fioler, dragspel, gitarr och munspel med sig. Så det blir inte bara bak utan också mycket sång och musik. För en julnostalgiker som jag är det väldigt roligt att få sjunga och spela de gamla julsångerna.
När brödet är bakat och skänklåtar spelats blir det fest i salen. Sillen är inlagd, (nubbe för den som vill) hemlagad pastej, paté och sylta från ekogrisen har tagits fram ur frysen. Knytkalaset bjuder på läckra överraskningar.
Alla har i år fått ett beting. Att skriva en dikt eller några rader med anknytning till baket och/eller årstiden. Det blir spännande. Jag kan garantera att vi tittar inte på nobelfesten. Och att vi har mycket roligare än gratisätarnas elitlag i Blå hallen.
Det är 28:e julbaket och flertalet har varit med varje år
Rune Lanestrand

6 Responses to Julbak på Nyttorp

 1. Rune Lanestrand skriver:

  Smabrukartanten, ”tvättsvampar”det bästa uttryck jag hört om Skogaholm och co. Tänk bara så mycket energi som skulle sparas om folk hade förstånd på att välja bort det långvägsresande, vämjeliga fuskbrödet. Då skulle de ekologiska småbagerierna blomstra och sjukdomarna minska.
  T ex. Stråförkortningsmedel förbjöds då det konstaterades att det gav prostatacancer. Medlet användes främst i råg. Nu har Sverige efter beslut i EU på nytt godkänt stråförkortningsmedel inte bara i råg utan i alla sädesslag.
  Godkännandet är ett starkt argument för att köpa närodlat bröd bakat på ekologiskt odlad spannmål.

  Gilla

  • Martin Goës skriver:

   Ett tips: Dahls konditori i Göteborg saluför stenugnsbakat surdegsbröd på bl.a. Willys. Snubblade över detta i höstas när jag skulle göra mina vanliga inköp på Willys i Stenungsund, och en demonstratris stod strax innanför ingången och bjöd på smakprover på Dahls surdegsbröd. Jag föll i farstun, och sen dess köper jag inget annat bröd – utom knäckebröd då och då.
   Visserligen kostar en 1-kilos surdegslimpa 40 spänn, men det tycker jag det är värt!

   Och apropå jultraditioner: Jag snubblade härom året över en bok utgiven av Tjörns Hembygdsförening, där de visade bilder ur föreningens historia, bl.a. om en studiecirkel hållen 1965, betitlad 1890 års kalas. Från denna studiecirkel har jag plockat ett ord från gammal ”tjörbu”, d.v.s. tjörndialekt, som jag skulle tro varken du, Rune, eller någon annan som läser detta, förstår vad det betyder:
   Vad är en ”sennoppelo”???

   Tror du att du vet vad det är, skicka svaret till martingoes@hotmail.com. Inga priser utlovas, däremot kan det tänkas att jag har en eller annan kommentar på lut…

   Gilla

 2. smabrukartanten skriver:

  Såna traditioner är underbara att föra vidare år från år! Ni får det säkert trevligt tillsammans!

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Ja det blev verkligt trevligt som också Eva önskade oss. Tack.
   Saxat ur gästboken:
   ”Många väl sammansvetsade bagare gräddar bättre tunnbröd – det fick vi bevis för under årets julbak. Och nya musikant – konstellationer gav senare fin musik. Middagen avrundades med diskussioner om svårlösta världsproblem. Hur skall detta sluta? Tillställningen en av årets höjdpunkter, som vanligt” skrev Lasse i gästboken.
   Apilou skriver: ”Det knådades och skrattades, det spelades och gräddades. Med andra ord återigen en härlig decemberupplevelse. Den nya gräddaren är nöjd!”
   På råg- och vetemjöl, kummin, gäst och vatten. Utan konserveringsmedel, stabiliseringsmedel etc blev det med tunna och tjocka ett 70-tal härliga kakor.
   Lantmännens Skogaholm kan slänga sig i väggen.

   Gilla

 3. Eva Ivarsson skriver:

  Låter härligt! Ha en underbar dag !!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: