Heder åt Bradley Manning

som hjälpt till så att allmänheten får inblick i det fula ”diplomatiska” spel som ligger bakom krig och elände. Samtidigt som vi får inblick i det hyckleri som präglar stormakternas utrikespolitik.
När de stora gaddar ihop sig blir det synd om folket var ett talesätt jag hörde som barn. Nog är det Konstigt att den som avslöjar krigsbrott ska dömas medan de som skjutit och dödat civila går fria.
När Carl Bildt talar om att världen nu blir mindre säker och att Pentagon-läckan försvagar den hemliga diplomatin blir jag ännu mer övertygad om att WikiLeaks – dokumenten i stället kan bidra till ökat folkligt motstånd mot krig och våld som lösning på internationella konflikter.
Hoppas det finns tillräckligt med humanister i USA för att pressa fram ett frigivande av Bradleys Manning. Han har redan, under tortyrliknande förhållande, plågats tillräckligt ett och ett halvt år i isoleringscell i ”världens största demokrati”.
Skulle önska att det det fanns fler soldater som, likt vår tids hjälte Bradley Manning, hade civilkurage nog för att berätta om hur vidrigt krig är. Och förstås fler journalister som likt Julian Assange inte räds att föra ut budskapet.
Rune Lanestrand
svt dn svt gp sr svt sr svd dn svt sr sr svt dn svd

8 Responses to Heder åt Bradley Manning

 1. Yrr skriver:

  Ja heder åt Bradley. Ju fler människor som oaktakt konsekvenserna följer sitt goda samvete när våld och övergrepp skall tystas ner, dess bättre samhälle.

  Gilla

 2. Valther skriver:

  Ett upprop om att en saninges förmedlare skall friges omedelbart skall alla som har demokratiska värderingar skall ställa sig bakom.

  Gilla

 3. Roger skriver:

  Bradley Manning har bara gjort vad vilken sund kille eller tjej skulle göra, om de inte är hjärntvättade till följd av t ex militär ”utbildning” (moraliskt desensibilering).

  Rune, vad kan göras för att bistå och hjälpa Manning? Vid det här laget är han antagligen svårt nedbruten av sin långa vistelse i Guantanamo.2. Har han ens fått någon advokat, dvs någon jurist som inte är knuten till den amerikanska krigsmakten?

  Gilla

  • Martin Goës skriver:

   Har han fått någon advokat, så är det garanterat antingen en nickedocka eller en totalt värdelös sopa som är en skam för sin yrkeskår!!! Manning är uppenbart dömd på förhand – och sett utifrån detta är det svårt att förstå varför de inte sköt honom på fläcken när han ertappades – soldater med en moralisk kompass är en belastning för den enda supermaktens krigsmakt…

   Gilla

 4. oz d skriver:

  vad krävs det egentligen för att bli kallad demokrati? eller att vara ”fri” ?

  räcker det med att kunna välja färg 1 gång per 4-5 år?

  att man kan hålla folk utan rättegång över rimlig tid är mot mänskliga rättigheter, att beröva folks frihet utan rättegång eller anklagelser är mot mänskliga rättigheter…

  Gilla

 5. Lisa skriver:

  Absolut. Bradley Mannings finns det för få av. Om det nu är han. De har ju haft fel när det ska hitta ”syndabockar” förr. Det är ett bräckligt skede för mänskligheten.

  Gilla

 6. Birgitta skriver:

  Klockrent!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: