Media förringar reaktorkatastrofen i Fukushima

Slog på radion när jag tände i vedspisen i morse. Efter månader av hundratals undanstoppade pressmeddelande från Japan och Fukushima tar ekot upp effekterna av reaktorhaveriet. Inslaget går främst ut på att problemen inte är så stora och att japanerna inte längre är rädda för kärnkraftsolyckor.
Tjänstemannen från Strålskyddsmyndigheten SSM måste dock tillstå att borttagandet av matjorden på en omkrets av 2 mil runt Fukushima utgör lite problem. Reportern ställer som vanligt inga kniviga frågor.
Nu ska förnekarna av kärnkraftens risker få hjälp av en riktigt expert. Nämligen Eva Forssell-Aronsson professor i radiofysik vid Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs Universitet och ledamot av IVA och ordförande i Nationalkommittén för Strålskyddsforskning vid KVA. I en debattartikel i GP förringar Forssell-Aronsson de enorma skadorna från reaktorhaveriet i Fukushima. Något så ovetenskapligt får man leta efter.
Alla stora medieredaktioner tycks tro på kärnkraften som en ren energikälla och undanhåller fakta frpn Japan. mellan raderna framgår ändå att japanerna trots allt är bekymrade över cesium 137 i livsmedel. Men de ska få hjälp av Sverige som har erfarenhet av cesium från Tjernobyl.
Det löste Strålskyddsmyndigheten enkelt i Sverige. Man höjde bara gränsvärdet. T ex höjdes gränsvärdet för svamp, fisk och kött från 300 till 1500 bequerell. Så det blir verkligt kvalificerade råd japanerna nu ska få.
Rune Lanestrand
gp
svd gp dn

5 Responses to Media förringar reaktorkatastrofen i Fukushima

 1. Martin Goës skriver:

  P.S. Solrosen = vegetarisk restaurang i Göteborg. D.S.

  Gilla

 2. Martin Goës skriver:

  Jag minns en gäst som kom in på Solrosen någon gång i början av 90-talet och beställde en bequerell-låda, d.v.s. en kantarellåda…
  Somliga möter obestämbara men på lång sikt måhända högst kännbara hot med ironi…

  Gilla

 3. Lisa skriver:

  Vad händer med denna värld? Varför stoppar alla huvudena i sanden? Lyssnade oxå när jag tände vedspisen i morse. Våra myndigheter företräder oss inte någonstans. Det gäller så många ämnen nu att det inte går att räkna längre. Kan inte folk förstå det någon gång?

  Gilla

 4. Göran Keijser skriver:

  Men Rune då, inte tror väl du att experter kan ha fel?
  Dom säger att RoundUp näst intill nyttigt om man får i sig det i tillräckligt stor mängd.
  GMO kommer att rädda jordens svältande befolkning.
  Kärnkraft är ofarligt….men bara någon annan stans.
  Djurfabriker gör djuren friska, så slipper dom gå ut och bli smuttsiga.
  EUär bara bra, dit kan vi sända våra surt förvärvade slantar i halsen på omättliga EU byråkrater.
  Klimatet påverks bara marginellt av en temperaturhöjning på ca 4 grader C, för skulle det bli problem , då löser kommande generationer detta, för då är oljan ändå slut.
  HUR FÅR VI STOPP PÅ DETTA VANSINNE.

  Göran på Bogärdet

  Gilla

 5. smabrukartanten skriver:

  Ja,….. Vad ska man säga? Jag har inte ord i mitt ordförråd! Det är fullständigt sanslöst!! Att inte en sån stor olycka kan få dessa envetna kärnkraftsentusister att ta sitt förnuft till fånga, då är det nog så att de är totalt obotliga. Det värsta är att många sitter på beslutsfattande poster i samhället.SUCK!!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: