Kan Carl Bildt sova lugnt nu?

Alldeles förskräckligt. 11 långa år blev det för Martin Schibbye och Johan Persson för att de velat skildra hur oljebolagen bränner hus, dödar och kör bort lokalbefolkningen med våld om de är i vägen för gas- och oljeutvinning. För övrigt ett land som får svenska miljarder i bistånd.
Alla vet att den etiopiska regeringen, Lundin Oil och Carl Bildt skadas om dessa övergrepp kan dokumenteras på plats. Detta tror jag bidrog till utrikesministerns minst sagt svala engagemang för de båda journalisterna.
Medan den etiopiska regeringen från början slog fast att Schibbye och Persson ägnat sig åt terrorism mumlade den svenska regeringen genom Carl Bildt om att de får skylla sig själva. Jag kan inte frigöra mig från följande tankar; Först när regeringen var säker på att de båda journalisterna skulle få långa fängelsestraff tog statsminister Reinfeldt bladet från munnen och talade om deras journalistiska rättigheter. Rätta mig om jag har fel.
Jag tror ändå inte Carl Bildt kan sova lugnt. Sanningen om hans förehavande i Afrika när han satt i styrelsen för Lundin Oil kryper honom obevekligt allt närmare. Kanske har han ändå så här i juletid lite dåligt samvete för att han inte engagerat sig för att rädda sina landsmän undan ett lika omänskligt som orättvist straff i Etiopiens hemska fängelser.
Rune Lanestrand
expr dn dn svd sr sr gp svd dn svt svt ab gp sr svd dn svt

7 Responses to Kan Carl Bildt sova lugnt nu?

 1. Sanity skriver:

  Vänta. Snart kommer uppföljningen där Carl Bildt har agerat och journalisterna släpps fria – På ett villkor dock. Att de inte nämner något de vet om Lundin Oil – Då får de gå fria. Detta förspel är mer för att skrämma upp dem till att veta hur det kan gå om de går ut med sin information och sedan ska Sverige ha bilden av Carl Bildt som en hjälte som fick loss dem. Allt är bara ett spel. Carl Bildt kunde ha fått loss dem för länge sedan. Men har har inte velat.

  Ska vi inte ha ännu en rättegång mot dessa här i Sverige? De måste ju ha ägnat sig åt fler ”terrorhandlingar” även på hemmaplan om de ska klassas som terrorister värda 11år i utlandet. De måste ju finnas en misstanke om förberedelse till terrorism om det är så självklart att de höll på med terrorhandlingar i Etiopien. Varför har inte den diskussionen tagit fart bland allians-anhängarna?

  Gilla

 2. Magnus Johansson skriver:

  Oljebolagens framfart med lokalbefolkningar är väl sanktionerad av respektive länders regering, eller hur, Rune?

  Gilla

 3. Valther skriver:

  Stoppa allt bistånd till länder där det inte finns en vilja från de styrande att behandla sitt folk på ett värdigt sätt. Att vår halvkurupta utrikesminister är ett demokratist svin gennom sinna kontakter med Lundin Oil. Det hade varit bättre om vår regering hade haft handlingskraft till att utse en lämpligare kandidat om sådan finnes fast man undrar efter alla ministermyten under förra samt denna mandat perioden.

  Gilla

  • Herbert skriver:

   Man skulle kanske ha skickat ned Göran Persson HSB, han som är en sann idealist och inte kan stava till korruption, som inte heller Valther kan.

   Gilla

   • Valther skriver:

    Det är människors handlingar i det politiska livet som gäller. Som utrikesminister skall det ställas mycket höga krav på personliga handlanden och kunskap detta ligger landets intresse.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: